Deser dla cukrzyka

deser dla cukrzyka

Deser dla cukrzyka - deser o niskim indeksie glikemicznym, który spowoduje spowolniony wyrzut insuliny do krwi. Proste przepisy dla diabetyków najczęściej pozbawione są całkowicie białego cukru oraz węglowodanów prostych. Słodycze bez cukru składają się najczęściej z zamienników w postaci cukru brzozowego (ksylitolu), czy też erytrytolu. Ponadto bardzo często przepisy na desery dla cukrzyków zawierają w sobie przetworzone warzywa, a także mąki orkiszowe, razowe, bądź gryczane, aby wyeliminować mąkę pszenną.

Deser dla cukrzyka - proste przepisy na słodkości dla diabetyków

Niezależnie od tego, czy chorujemy na cukrzycę typu 1 lub 2, czy też mamy problem z insulinoopornością, musimy koniecznie dbać o naszą dietę. Bardzo często właśnie taka dieta kojarzy się z dużymi restrykcjami, w których nie ma miejsca na smaczne słodycze. Warto zatem dowiedzieć się, jak zrobić deser dla cukrzyka o niskim indeksie glikemicznym.

Deser dla cukrzyka - bezpieczne i zakazane produkty

Jeżeli dopiero zaczynamy swoją przygodę z dietą dla diabetyków, powinniśmy dowiedzieć się podstawowych informacji na temat tego, jakie produkty są zakazane, a jakie bezpieczne dla cukrzyków. Do produktów, które powinno się bezwzględnie omijać zaliczają się:

  • Węglowodany proste - wśród nich wymienimy przede wszystkim mąkę pszenną, biały ryż, jasne pieczywo, czy też płatki jaglane
  • Owoce i warzyw o wysokim indeksie glikemicznym - banany, owoce kandyzowane, ziemniaki, buraki, warzywa konserwowe
  • Biały cukier i miód
  • Mięsa i przetwory mięsne z dużą ilością tłuszczu
  • Słodycze, przetworzona żywność typu fast food, napoje gazowane

Natomiast chcąc się dowiedzieć, co jest wskazane dla diabetyków, wśród produktów należy szukać te o niskim indeksie glikemicznym. Do nich zaliczają się m.in.:

  • Surowe warzywa
  • Owoce jagodowe i cytrusy
  • Mięso i wyroby mięsne o niskiej zawartości tłuszczu
  • Pieczywo i mąki wieloziarniste, składające się z węglowodanów złożonych
  • Nabiał

Jak zrobić deser dla cukrzyka - zamienniki cukru

Mając na myśli słodycze bez cukru, zapewne wielu diabetyków nie napawa się optymizmem. Na szczęście w dzisiejszych czasach nie brakuje licznych zamienników dla białego cukru oraz miodu, których należy unikać w diecie dla cukrzyków. Zatem warto dowiedzieć się, z jakich rozwiązań powinniśmy skorzystać, aby dzięki nim przygotować domowe i bardzo smaczne słodycze o niskim indeksie glikemicznym.

Wśród takich zamienników wyróżniamy produkty takie jak:

  • Erytrol - wybierając smaczne zamienniki, aby przygotować słodycze bez cukru, erytrol w ostatnim czasie zyskał największą popularność. Ponieważ jest to słodzik produkowany na bazie alkoholi polihydroksylowych. Jego indeks glikemiczny wynosi 0, natomiast 100 g słodzika, dostarczy nam zaledwie 20 kcal.
  • Ksylitol - cukier brzozowy, który jak nazwa wskazuje, jest pozyskiwany z kory brzozy. Jest to słodzik o niskim indeksie glikemicznym wynoszącym zaledwie 8, natomiast 100 g ksylitolu dostarczy nam 240 kcal.  Dla porównania cukier biały wyróżnia się indeksem glikemicznym na poziomie 87, natomiast w 100 g cukru znajduje się ok. 400 kcal.
  • Stewia - jeden z najpopularniejszych słodzików naturalnego pochodzenia, który wyróżnia się zerowym indeksem glikemicznym. Dodatkowo w 100 g słodziku znajdziemy dosłownie jedną kalorię.

Jakie przepisy na desery dla cukrzyków są najlepsze?

Zastanawiając się jak zrobić deser dla cukrzyka, który będzie doskonały w smaku, a jednocześnie nie zaszkodzi jego zdrowiu, świetnym pomysłem jest brownie z fasoli. Już wiemy, że domowe proste przepisy na słodycze bez cukru nie mogą również zawierać w sobie mąki pszennej. Jednak możemy ją w prosty sposób zastąpić m.in. czerwoną fasolą z puszki.

Dlatego do przygotowania tego ciasta będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 100 ml oleju roślinnego lub pół szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki stewii
  • 6 jajek
  • 2 banany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Odrobina soli
  • ⅓ szklanki kakao

Okazuje się, że wiedza na temat tego, jak zrobić deser dla cukrzyka, nie jest wcale trudna do przyswojenia. Mianowicie będziemy potrzebować do tego celu smaczne i dobre składniki, które zastępują nam produkty konieczne do wyeliminowania z diety diabetyków. W przypadku brownie dla cukrzyków fasolę, banany wraz z olejem roślinnym lub słonecznikowym dokładnie blendujemy. Następnym krokiem jest dodanie proszku do pieczenia, sody oczyszczonej oraz soli. Jeżeli jednak ktoś nie chce, aby jego domowe słodycze bez cukru miały w sobie proszek do pieczenia, może je zastąpić samą sodą oczyszczoną.

Następnie jajka miksujemy ze stewią, do których następnie wsypujemy kakao. Po połączeniu tych składników dodajemy wcześniej zmiksowaną fasolę z bananem. Wszystko dokładnie mieszamy, aż nasze ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję. Brownie pieczemy przez ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza aż do suchego patyczka. Polewę na ciasto z powodzeniem przygotowujemy na bazie kakao wraz z olejem kokosowym.

Smaczne batoniki - proste przepisy dla cukrzyków

Domowe przepisy na desery dla cukrzyków są nie tylko bardzo dobre w smaku, ale również zawierają łatwo osiągalne składniki. Dlatego poszukując różnych inspiracji na temat tego, jak zrobić deser dla cukrzyka możemy natrafić na bardzo dobre batoniki. Do ich przygotowania będziemy potrzebować takie składniki jak:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 100 g ksylitolu
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 150 g dżemu truskawkowego dla diabetyków bez cukru
  • Starta skórka z cytryny lub pomarańczy.

Okazuje się, że takie proste przepisy na deser dla cukrzyków są nie tylko dobre w smaku, ale również nie sprawiają problemu w przygotowaniu. Dlatego w pierwszej kolejności należy wymieszać ze sobą wszystkie mąki, proszek do pieczenia, a także płatki owsiane w jednej misce. Następnie dolewamy do sypkich produktów powoli olej oraz wsypujemy ksylitol, koniecznie pamiętając o dokładnym mieszaniu.

Całe ciasto dzielimy na dwie porcje. Pierwszą z nich wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Powierzchnię ciasta smarujemy dżemem truskawkowym, na który będziemy następnie układać drugą warstwę ciasta. Całość zapiekamy ok. 20-30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Takie domowe przepisy na desery dla cukrzyków pozwalają nam na cieszenie się smakiem batoników, które oczywiście po upieczeniu przekrawamy o dowolnych rozmiarach.

Proste przepisy na deser dla cukrzyka - na co zwracać uwagę?

Jeżeli chcemy przeglądać różne pomysły na deser dla cukrzyka, na pewno powinniśmy sprawdzić, czy będą one dobre dla naszego zdrowia. Niestety nadal wiele różnych produktów jest reklamowanych jako fit, natomiast ich skład może okazać się szkodliwy dla diabetyków. Dlatego koniecznie należy prześwietlać wszystkie przepisy na desery dla cukrzyków, czy pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Na pewno wiele z nich proponuje dobre słodycze, które możemy spożywać bez obaw o poziom insuliny. Jednak dużo będzie również zależeć od tego, na jak bardzo restrykcyjnej diecie jesteśmy.

Cierpiąc na insulinooporność lub na cukrzycę typu 2, nie będziemy musieli przestrzegać aż tak restrykcyjnej diety, jak w przypadku cukrzycy typu 2. Na szczęście już wiemy, że istnieje wiele zamienników cukru, których indeks glikemiczny będzie bardzo niski lub niemalże zerowy. Natomiast chcąc znaleźć zamienniki dla mąki pszennej, z powodzeniem sprawdzi się w tym przypadku mąka kokosowa, orkiszowa, czy też kasztanowa. Każda z nich nie tylko wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym, ale również są dobre dla zdrowia, ponieważ mąka kokosowa i kasztanowa są całkowicie pozbawione glutenu

Deser dla cukrzyka bez cukru. Zobacz, jak zrobić deser dla cukrzyka o niskim indeksie glikemicznym, a także jakie przepisy na desery dla cukrzyków będą bardzo dobre w smaku.

Deser dla cukrzyka - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto