Przepis na brownie z białej fasoli krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, soda, proszek do pieczenia, erytrytol, kakao
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, foremka keksówka

Odsącz fasolę z zalewy na sitku.

Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj 1/4 szklanki wody i szczyptę soli.

Całość dokładnie zblenduj, aż nie będą widoczne żadne grudki. Blendowanie powinno trwać około 5 minut.

Masę przelej do formy.

Nagrzej piekarnik do 180 st. C.

Piecz ciasto przez 40 minut.

Zostaw do ostygnięcia.

Brownie z białej fasoli na białym talerzu
Brownie z białej fasoli
Koszt przygotowania dania
8.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
64 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
50

Brownie z białej fasoli - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o brownie z białej fasoli

Brownie z białej fasoli to świetny pomysł na szybkie, łatwe i zdrowe ciasto. Potrzebujesz tylko kilku minut, by ciasto trafiło do piekarnika.

Przepis na brownie z białej fasoli wykonasz w kilka minut. Na początku odsącz fasolę z zalewy na sitku. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj 1/4 szklanki wody i szczyptę soli. Całość dokładnie zblenduj, aż nie będą widoczne żadne grudki. Blendowanie powinno trwać około 5 minut. Im dłużej będziesz blendować, tym bardziej zwarta struktura ciasta powstanie i będzie ono jeszcze lepsze w smaku. Masę przelej do formy. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Piecz ciasto przez 40 minut. Jeśli wiesz już jak zrobić brownie z białej fasoli, to nie czekaj chwili dłużej i przygotuj to pyszne ciasto już dziś. Ten sprawdzony przepis na dobre ciasto z fasoli z puszki poleca się na niedzielny podwieczorek.

Fasola biała znana jest na całym świecie i wszędzie jest uprawiana. Występuje w różnych odmianach, przez co różni się wyglądem, wielkością i wartością odżywczą. W Polsce występuję przede wszystkim odmiana „piękny Jaś”. A dokładnie „Piękny Jaś z Doliny Dunajca” to nie nazwa bajki, lecz oficjalna nazwa naszej, rodzimej odmiany wpisanej na listę produktów tradycyjnych. Wykorzystywana jest do przygotowania warzywnych pasztetów, zup, ciast czy fasolki po bretońsku. W fasoli znajdziemy białko, tłuszcze i węglowodany. Warto zwrócić również uwagę na obecność witaminy A, C, D, E, K i witamin z grupy B. Oprócz tego w tym małych nasionach znajdziemy również magnez, żelazo, lecytynę oraz błonnik. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na nasz stan zdrowia. Od prawidłowej pracy mózgu, przez układ krwionośny, aż do układu pokarmowego. W białej fasoli nie znajdziemy sodu, przez co polecana jest osobom z nadciśnieniem.

Nasiona roślin strączkowych są ciężkostrawne przez zawartość lektyny, która blokuje trawienie białka roślinnego. To powoduje, że po ich spożyciu pojawiają się wzdęcia, gazy czy ból brzucha. Przez to nie są polecane w nadmiarze dla osób starszych, osób z problemami trawiennymi czy dla kobiet w ciąży.

Wartości odżywcze brownie z białej fasoli

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z białej fasoli 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w brownie z białej fasoli

Lista alergenów dla brownie z białej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia

W przepisie na brownie z białej fasoli nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • fasola biała w puszce
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania brownie z białej fasoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mielone siemię lniane
45 g
4 łyżki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Banan
240 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Erytrytol
50 g
5 łyżek
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 50 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
40 g
2 łyżki
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
1.90
Za 40 g
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Fasola biała w puszce
240 g
Jak oceniasz przepis na brownie z białej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób