Przepis na brownie z fasoli daktyli i banana krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, kakao, miód
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, pojemnik blendera

Fasolę wysyp na sitko i bardzo dokładnie opłucz pod bieżącą wodą z zalewy.

Daktyle drobno posiekaj. Banany pokrój na kawałki.

W naczyniu blendera umieść fasolę, banany i daktyle. Wlej 3 łyżki wody oraz olej i dokładnie zblenduj.

Dodaj kakao, proszek do pieczenia, jajka oraz miód i ponownie dokładnie zblenduj.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dno formy do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi posmaruj masłem lub olejem.

Ciasto przelej do formy.

Piecz około 45 minut, do suchego patyczka i zostaw do ostygnięcia.

Gdy ostygnie, schłodź je dodatkowo w lodówce przez 2-3 godziny.

Brownie z fasoli daktyli i banana na niebieskim talerzu
Brownie z fasoli daktyli i banana
Koszt przygotowania dania
23.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
265 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
50

Brownie z fasoli daktyli i banana - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o brownie z fasoli daktyli i banana

Brownie z fasoli, daktyli i banana to banalnie proste ciasto. Wypiek ten jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy.

Ten sprawdzony przepis na brownie z fasoli, daktyli i banana wykonasz w kilka minut. Fasolę wysyp na sitko i bardzo dokładnie opłucz pod bieżącą wodą z zalewy. Daktyle drobno posiekaj. Banany pokrój na kawałki. W naczyniu blendera umieść fasolę, banany i daktyle. Wlej 3 łyżki wody oraz olej i dokładnie zblenduj. Dodaj kakao, proszek do pieczenia, jajka oraz miód i ponownie dokładnie zblenduj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dno formy do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi posmaruj masłem. Ciasto przelej do formy. Piecz około 45 minut, do suchego patyczka i zostaw do ostygnięcia. Gdy ostygnie, schłodź je dodatkowo w lodówce przez 2-3 godziny. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić brownie z fasoli, daktyli i banana. Takie pyszne ciasto to świetny pomysł na fit, dietetyczny wypiek bez cukru.

Kakao to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w kakao, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca.

Banany to jedne z bardziej znanych owoców na polskim rynku. Te słodkie, żółte owoce doceniane są za swój smak, a także wszechstronność. W kuchniach świata spotkać można właśnie ciasta i chlebki bananowe, banany w cieście, chipsy bananowe. Owoce te można piec, smażyć i grillować. Dlatego też chętnie wybierane są przez konsumentów. Dodatkowo są dobre w smaku, dlatego tak wiele osób po nie sięga. To naprawdę smaczny pomysł na szybką przekąskę!

Banany to także świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor. Każdy z tych składników ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (np. osoby chorujące na cukrzycę), powinny jednak zwracać uwagę na stopień dojrzałości bananów. Najlepsze będą dla nich banany zielonkawe, niedojrzałe, ze względu na to, że z czasem wzrasta w bananach zawartość fruktozy. Dlatego też im bardziej żółty banan (nawet z czarnymi plamkami) tym jest słodszy.

Wartości odżywcze brownie z fasoli daktyli i banana

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
265.69 kcal
265.69 kcal
Białko
11.80 g
11.80 g

Węglowodany w brownie z fasoli daktyli i banana

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
44.32 g
44.32 g
Węglowodany przyswajalne
35.90 g
35.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
8.43 g
8.43 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
6.29 g
6.29 g
Tłuszcze nasycone
1.38 g
1.38 g
Tłuszcze nienasycone
4.91 g
4.91 g
Tłuszcze jednonasycone
3.30 g
3.30 g
Tłuszcze wielonasycone
1.61 g
1.61 g
Cholesterol
62.86 mg
62.86 mg

Witaminy w przepisie na brownie z fasoli daktyli i banana

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
27.59 µg (mcg)
27.59 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.29 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.47 mg
3.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.34 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Witamina E
0.29 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
27.04 µg (mcg)
27.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.13 mg
1.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
167.71 µg (mcg)
167.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
5.71 µg (mcg)
5.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na brownie z fasoli daktyli i banana

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
30.56 mg
30.56 mg
Potas
842.55 mg
842.55 mg
Wapń
91.35 mg
91.35 mg
Fosfor
283.32 mg
283.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
78.45 mg
78.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.48 mg
3.48 mg
Cynk
1.53 mg
1.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.38 mg
0.38 mg
Brak danych dla: daktyle suszone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z fasoli daktyli i banana 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w brownie z fasoli daktyli i banana

Lista alergenów dla brownie z fasoli daktyli i banana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia

W przepisie na brownie z fasoli daktyli i banana nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania brownie z fasoli daktyli i banana

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
500 g
z puszki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 500 g
Daktyle suszone
200 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 200 g
Banan
240 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Miód
50 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Proszek do pieczenia
12 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 12 g
Koszt składników
58.20
Jak oceniasz przepis na brownie z fasoli daktyli i banana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób