Przepis na brownie z czarnej fasoli krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, blender, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

W małym rondelku roztop czekoladę i ostudź ją nieco.

W szklance wody namocz daktyle.

Do blendera dodaj fasolę i daktyle wraz z wodą. Rozdrobnij na gładką masę.

Do fasoli dodaj czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i olej. Całość wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do środka ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

brownie z czarnej fasoli
brownie z czarnej fasoli
Koszt przygotowania dania
14.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
230 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Brownie z czarnej fasoli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o brownie z czarnej fasoli

Brownie z czarnej fasoli jest pyszną alternatywą dla tradycyjnego ciasta czekoladowego. To jest znacznie zdrowsze, ma niższy indeks glikemiczny i przepyszny smak. W tym wydaniu ciasto jest delikatne, nieco miękkie i pełne czekolady.

Przepis na brownie z czarnej fasoli to wspaniały pomysł na pyszne ciasto. Całość robi się w kilka minut. Wypiek, tak jak tradycyjne brownie, nie rośnie za bardzo. Dzięki temu ma bardzo wilgotną i zbitą strukturę. Ten przepis sprawdzi się dla wszystkich początkujących cukierników.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brownie z czarnej fasoli, które będzie smaczne, a przy okazji dobre dla zdrowia, to ten przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Choć jest dietetyczne, to ma pyszny smak. Całość zajmuje tylko kilka chwil. To ciasto, obok którego naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Jest mocno czekoladowe, za sprawą sporego dodatku czekolady. To ciasto na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kakaowych smaków. Jego przygotowanie jest proste, a przy okazji niezbyt pracochłonne. Do jego przygotowania przyda się podstawowy sprzęt kuchenny, mikser i piekarnik. Pieczenie nie zajmuje zbyt dużo czasu, jednak należy pamiętać, że należy dostosować czas indywidualnie do posiadanego sprzętu, gdyż każdy może grzać nieco inaczej. By sprawdzić czy ciasto jest już gotowe wystarczy użyć długiego drewnianego patyczka — najlepiej tego do szaszłyków. Jeśli patyczek pozostaje suchy po wetknięciu go do ciasta, oznacza to, że ciasto jest już gotowe. Całość przygotowuje się w kilka chwil, używając do tego niewielkiej ilości składników. Najważniejszym z nich jest czekolada. Najlepiej skorzystać z gorzkiej, która nie jest zbyt słodka, przez co wypiek nie jest zbyt mdły. Dla osób, które nie przepadają za gorzką czekoladą, dobrym wyjściem będzie użycie czekolady deserowej, która jest nieco słodsza, albo zastąpienie połowy ilości gorzkiej czekolady, mleczną. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, dzięki czemu ciasto jest proste, a przy okazji tanie. Na pewno ten wypiek przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, gdyż słodkiego smaku w nim nie brakuje.

Wartości odżywcze brownie z czarnej fasoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
288.66 kcal
230.93 kcal
Białko
6.14 g
4.91 g

Węglowodany w brownie z czarnej fasoli

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
37.36 g
29.89 g
Węglowodany przyswajalne
32.04 g
25.63 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.32 g
4.25 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
13.36 g
10.68 g
Tłuszcze nasycone
5.88 g
4.71 g
Tłuszcze nienasycone
7.47 g
5.98 g
Tłuszcze jednonasycone
5.54 g
4.43 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.93 g
1.55 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
5.76 mg
4.61 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na brownie z czarnej fasoli

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6
0.07 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.97 mg
0.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
45.56 µg (mcg)
36.45 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na brownie z czarnej fasoli

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
89.75 mg
71.80 mg
Potas
387.92 mg
310.34 mg
Wapń
92.59 mg
74.07 mg
Fosfor
156.04 mg
124.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
41.07 mg
32.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.06 mg
1.64 mg
Cynk
0.95 mg
0.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z czarnej fasoli 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w brownie z czarnej fasoli

Lista alergenów dla brownie z czarnej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania brownie z czarnej fasoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czarna fasola z puszki
400 g
3.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.30
Za 400 g
Daktyle suszone
100 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 100 g
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
30.90
Jak oceniasz przepis na brownie z czarnej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób