Brownie z fasoli

Opublikowano: 29.06.2021 r., 17:31 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brownie z fasoli
Brownie z fasoli
Świetne ciasto czekoladowe zrobione z fasoli to genialny sposób na deser z niskim indeksem glikemicznym. Jest mięciutkie, bardzo smaczne i z pyszną polewą czekoladową.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Blendowanie 60 min
338 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Fasola konserwowa 2 puszki (480 g)
  • Banan 2 sztuki (240 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) 3 łyżki (30 g)
  • Mąka ryżowa 4 łyżki (60 g)
  • Miód 4 łyżki (100 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (8 g)
  • Czekolada mleczna 1 tabliczka (100 g)
  • Czekolada gorzka 2 tabliczki (200 g)
  • Mleko 2% 1/4 szklanki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, blender, tarka, papier do pieczenia, miska, miseczka, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm, metalowe sito

Przepis na brownie z fasoli krok po kroku

Nagrzej piekarnik na 180 st. C. Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony.

Fasolę bardzo dokładnie wypłucz z zalewy pod wodą na sicie.

Białka oddziel od żółtek i odstaw na chwilę do lodówki.

Zblenduj bardzo dokładnie: banana, fasolę, kakao, żółtka, miód, mąkę, proszek do pieczenia oraz 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Zetrzyj jedną tabliczkę gorzkiej czekolady na tarce, używając dużych oczek.

Dodaj czekoladę do masy i wymieszaj.

Białka wyjmij z lodówki i dodaj szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę i następnie dodaj do masy, dokładnie i delikatnie zamieszaj całość.

Masę wylej do blaszki. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około godzinę.

Przygotuj polewę. Pozostałą czekoladę połam, dodaj mleko i podgrzej tylko do rozpuszczenia i połączenia składników. Masa ma być gładka, bez grudek.

Polej polewą ciasto po wierzchu i zostaw do zastygnięcia.

Jak oceniasz przepis na brownie z fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat brownie z fasoli

Świetne ciasto czekoladowe zrobione z fasoli to genialny sposób na ciasto z niskim indeksem glikemicznym. Jest mięciutkie, bardzo smaczne i z pyszną polewą czekoladową. Przepis jest bardzo prosty, przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Jest to przepis godny polecenia, ponieważ naprawdę nie czuć smaku fasoli. Konsystencja ciasta jest bardzo fajna, zawiera w środku kawałki czekolady. Wszystko polane jest czekoladą. Jest to ciasto mocno czekoladowe – smaczne i proste. Idealne do kawy z przyjaciółką czy na deser po obiedzie.

Robiąc bronie z czerwonej fasoli, istotne jest to, by bardzo dokładnie zblendować wszystkie składniki. Masa powinna być idealnie gładka. Jeżeli w cieście będą grudki z fasoli, ciasto mogłoby się rozpadać. Blendowanie może trwać nawet około 5 minut. Ważną kwestią jest to, by polewę zrobić dopiero w momencie, gdy ciasto będzie zimne. Wtedy polewa będzie mogła się związać. Nakładanie polewy czekoladowej na ciepłe ciasto groziłoby rozpłynięciem się po całym cieście. Czekolada mogłaby nie zastygnąć.

To ciasto jest znakomitym sposobem na wzbogacenie swojego menu o korzystne dla zdrowia białka pochodzenia roślinnego. Przez to nie tylko zwiększa się ilość białka w przepisie, ale też ciasto daje duże uczucie sytości, poprzez zawarty w fasoli błonnik. Jeśli chciałbyś jeszcze bardziej ograniczyć podaż cukru, polecam do przepisu użyć czekolady, która nie jest słodzona cukrem. Obecnie można kupić czekolady, które jako zamiennik cukru mają między innymi maltitol. Mąkę bez problemu wymienić można na inny rodzaj. Pełnoziarnista o typie minimum 1850, żytnia, graham lub inna ulubiona mąka sprawdzi się dobrze. Przy mące o wysokim typie należy mieć na uwadze to, że ciasto może być nieco „cięższe”. Użycie mąki pełnoziarnistej wzbogaca potrawę o błonnik. Poza tym jest w niej spora ilość witamin i składników mineralnych, których nie ma w mąkach wysoko oczyszczonych.

Nasiona roślin strączkowych nie są zalecane osobom, które cierpią na bóle brzucha czy wzdęcia po ich spożyciu.

Alergeny w brownie z fasoli

Lista alergenów dla brownie z fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze brownie z fasoli

na 100g gotowej potrawy

Przepis na ciasto czekoladowe z fasoli zawiera cukier (w czekoladzie), więc jeśli jesteś osobą ograniczającą jego ilość w diecie, to powinieneś skorzystać z zamienników. Ciasto nie zawiera glutenu, ponieważ mąka ryżowa jest bezglutenowa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
211.86
338.97
Białko (g)
7.66
12.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
27.40
43.84
Węglowodany przyswajalne (g)
23.60
37.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.80
6.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
9.25
14.80
Tłuszcze nasycone (g)
5.63
9.02
Tłuszcze nienasycone (g)
3.62
5.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.81
4.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.81
1.29
Cholesterol (mg)
78.82
126.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
40.42
64.68
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.44
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.72
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.29
0.47
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Ryboflawina (mg)
0.24
0.38
Niacyna (mg)
0.45
0.73
Beta karoten (µg (mcg))
7.10
11.36
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
165.79
265.26
Potas (mg)
368.78
590.05
Wapń (mg)
71.54
114.46
Fosfor (mg)
178.84
286.14
Magnez (mg)
54.98
87.96
Żelazo (mg)
2.18
3.48
Cynk (mg)
1.17
1.87
Miedź (mg)
0.34
0.55
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z fasoli 47
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brownie z fasoli

Koszt składników
60.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
480 g
2 puszki
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 480 g
Banan
240 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Mąka ryżowa
60 g
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 g
Miód
100 g
4 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Czekolada mleczna
100 g
1 tabliczka
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Mleko 2%
60 ml
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 ml
Koszt składników
60.20