Brownie z fasoli bez jajek

Opublikowano: 03.05.2022 r., 9:31 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brownie z fasoli bez jajek podane na białym talerzyku.
Brownie z fasoli bez jajek
Brownie z fasoli bez jajek to świetna opcja dla wszystkich, którzy szukają wege opcji na pyszny deser. Całość robi się w kilka chwil, a smakuje naprawdę wyjątkowo.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
257 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Fasola konserwowa (400 g)
  • Masło orzechowe (50 g)
  • Daktyle (100 g)
  • Czekolada deserowa (bez dodatku cukru) (200 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Olej rzepakowy (45 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, blender, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Przepis na brownie z fasoli bez jajek krok po kroku

W małym rondelku roztop czekoladę i ostudź ją nieco.

W szklance wody namocz daktyle.

Do blendera dodaj fasolę i daktyle wraz z wodą. Rozdrobnij na gładką masę.

Do fasoli dodaj czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, masło orzechowe i olej. Całość wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do środka ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na brownie z fasoli bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat brownie z fasoli bez jajek

Brownie z fasoli bez jajek to świetna opcja dla wszystkich, którzy szukają wege opcji na pyszny deser. Całość robi się w kilka chwil, a smakuje naprawdę wyjątkowo. To świetny pomysł na placek imprezowy, gdyż jest ciastem bardzo uniwersalnym, smakuje większości osób, które go próbują. Smak nie jest zbyt mdły, czy za bardzo gorzki. Całość jest idealnie wyważona. Do jego przygotowania przyda się tylko dobry blender.

Przepis na brownie z fasoli bez jajek to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych ciast, które są przy okazji smaczne. Brownie z natury jest wypiekiem bardzo małym, a przy okazji niezwykle wilgotnym. To sprawia, że jest tak charakterystyczne. Dodatkowo, do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, wszystkie są dostępne w sklepach, nawet najmniejszych. Większość na pewno znajdzie się w domowej spiżarni. Dzięki temu ciasto sprawdzi się nawet w sytuacji awaryjnej. Głównym składnikiem, obok kremu czekoladowego, jest mąką. Najlepiej w tym wypadku sprawdza się pszenna o niskim typie. Idealnym wyborem będzie typ 450 i 500.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brownie z fasoli bez jajek, które będzie pyszne, ale również dobre dla zdrowia to te przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Robi się je na bazie fasoli czerwonej, która jest bardzo odżywcza. Dlatego to ciasto nada się nie tylko jako deser, ale również drugie śniadanie. Robi się go z kilku składników, dzięki czemu całość jest naprawdę tania. Głównym z nich jest oczywiście czekolada. To właśnie dzięki niej ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Choć zwykle używa się kakao, to jednak jego dodatek nie tworzy aż tak wspaniałego aromatu. Dlatego warto wypróbować tej jakże łatwej alternatywy. Całość przygotowuje się w kilka chwil, używając do tego niewielkiej ilości składników. Najważniejszym z nich jest czekolada. Najlepiej skorzystać z gorzkiej, która nie jest zbyt słodka, przez co wypiek nie jest zbyt mdły. Dla osób, które nie przepadają za gorzką czekoladą, dobrym wyjściem będzie użycie czekolady deserowej, która jest nieco słodsza, albo zastąpienie połowy ilości gorzkiej czekolady, mleczną. Brownie z fasoli bez jajek to świetna opcja dla wszystkich, którzy szukają wege opcji na pyszny deser. Całość robi się w kilka chwil, a smakuje naprawdę wyjątkowo. To świetny pomysł na placek imprezowy, gdyż jest ciastem bardzo uniwersalnym, smakuje większości osób, które go próbują. Smak nie jest zbyt mdły, czy za bardzo gorzki. Całość jest idealnie wywarzona. Do jego przygotowania przyda się tylko dobry blender.

Przepis na brownie z fasoli bez jajek to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych ciast, które są przy okazji smaczne. Brownie z natury jest wypiekiem bardzo małym, a przy okazji niezwykle wilgotnym. To sprawia, że jest tak charakterystyczne. Co więcej, do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, wszystkie są dostępne w sklepach, nawet najmniejszych. Większość na pewno znajdzie się w domowej spiżarni. Dzięki temu ciasto sprawdzi się nawet w sytuacji awaryjnej. Głównym składnikiem, obok kremu czekoladowego, jest mąką. Najlepiej w tym wypadku sprawdza się pszenna o niskim typie. Idealnym wyborem będzie typ 450 i 500.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brownie z fasoli bez jajek, które będzie pyszne, ale również dobre dla zdrowia to te przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Robi się je na bazie fasoli czerwonej, która jest bardzo odżywcza. Dlatego to ciasto nada się nie tylko jako deser, ale również drugie śniadanie. Robi się go z kilku składników, dzięki czemu całość jest naprawdę tania. Głównym z nich jest oczywiście czekolada. To właśnie dzięki niej ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Choć zwykle używa się kakao, to jednak jego dodatek nie tworzy aż tak wspaniałego aromatu. Dlatego warto wypróbować tej jakże łatwej alternatywy. Całość przygotowuje się w kilka chwil, używając do tego niewielkiej ilości składników. Najważniejszym z nich jest czekolada. Najlepiej skorzystać z gorzkiej, która nie jest zbyt słodka, przez co wypiek nie jest zbyt mdły. Dla osób, które nie przepadają za gorzką czekoladą, dobrym wyjściem będzie użycie czekolady deserowej, która jest nieco słodsza, albo zastąpienie połowy ilości gorzkiej czekolady, mleczną.

Alergeny w brownie z fasoli bez jajek

Lista alergenów dla brownie z fasoli bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masło orzechowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze brownie z fasoli bez jajek

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja na deser, która dostarcza sporo białka i błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
302.46
257.09
Białko (g)
6.67
5.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
35.01
29.76
Węglowodany przyswajalne (g)
30.91
26.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.10
3.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
15.82
13.45
Tłuszcze nasycone (g)
6.33
5.38
Tłuszcze nienasycone (g)
9.49
8.07
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.79
5.77
Brak danych dla: daktyle, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.70
2.30
Brak danych dla: daktyle, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.42
4.61
Brak danych dla: daktyle, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.62
1.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
247.18
210.11
Potas (mg)
419.96
356.97
Wapń (mg)
92.97
79.02
Fosfor (mg)
169.64
144.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
51.31
43.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.93
1.64
Cynk (mg)
1.16
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.25
0.21
Brak danych dla: masło orzechowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z fasoli bez jajek 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brownie z fasoli bez jajek

Koszt składników
37.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
400 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Masło orzechowe
50 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
2.38
Za 50 g
Daktyle
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Czekolada deserowa
200 g
(bez dodatku cukru)
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
37.10