Przepis na brownie z fasoli bez cukru krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, blender, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

W małym rondelku roztop czekoladę i ostudź ją nieco.

W szklance wody namocz daktyle.

Do blendera dodaj fasolę i daktyle wraz z wodą. Rozdrobnij na gładką masę.

Do fasoli dodaj czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i olej. Całość wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do środka ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Brownie z fasoli bez cukru podane na papierze do pieczenia.
brownie z fasoli bez cukru
Koszt przygotowania dania
15.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
227 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Brownie z fasoli bez cukru - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o brownie z fasoli bez cukru

Brownie z fasoli bez cukru będzie doskonałym wyborem zwłaszcza dla osób, które są na diecie redukcyjnej lub cierpią z powodu zaburzeń gospodarki cukrowej.

Przepis na brownie z fasoli bez cukru to wspaniała opcja na pyszne ciasto do kawy. To świetny pomysł na placek imprezowy, gdyż jest ciastem bardzo uniwersalnym, smakuje większości osób, które go próbują. Smak nie jest zbyt mdły, czy za bardzo gorzki. Całość jest idealnie wyważona. Do jego przygotowania przyda się tylko dobry blender lub robot kuchenny. Całość przygotowuje się w kilka chwil, używając do tego niewielkiej ilości składników. Najważniejszym z nich jest czekolada. Najlepiej skorzystać z gorzkiej, która nie jest zbyt słodka, przez co wypiek nie jest zbyt mdły. Dla osób, które nie przepadają za gorzką czekoladą, dobrym wyjściem będzie użycie czekolady deserowej, która jest nieco słodsza, albo zastąpienie połowy ilości gorzkiej czekolady, mleczną.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brownie z fasoli bez cukru, które będzie smaczne, ale również dobre dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałą opcją. Całość, mimo że fit, wciąż zachwyca wspaniałym smakiem. Brownie z natury jest wypiekiem bardzo małym, a przy okazji niezwykle wilgotnym. To sprawia, że jest tak charakterystyczne. Dodatkowo, do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, wszystkie są dostępne w sklepach, nawet najmniejszych. Większość na pewno znajdzie się w domowej spiżarni. Dzięki temu ciasto sprawdzi się nawet w sytuacji awaryjnej. Głównym składnikiem, obok czekolady i fasoli, jest mąką. Najlepiej w tym wypadku sprawdza się pszenna o niskim typie. Idealnym wyborem będzie typ 450 i 500. Pieczenie nie zajmuje zbyt dużo czasu, jednak należy pamiętać, że należy dostosować czas indywidualnie do posiadanego sprzętu, gdyż każdy może grzać nieco inaczej. By sprawdzić czy ciasto jest już gotowe wystarczy użyć długiego drewnianego patyczka — najlepiej tego do szaszłyków. Jeśli patyczek pozostaje suchy po wetknięciu go do ciasta, oznacza to, że ciasto jest już gotowe.

Wartości odżywcze brownie z fasoli bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
284.65 kcal
227.72 kcal
Białko
5.76 g
4.61 g

Węglowodany w brownie z fasoli bez cukru

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
35.81 g
28.65 g
Węglowodany przyswajalne
31.59 g
25.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.22 g
3.37 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
13.65 g
10.92 g
Tłuszcze nasycone
5.91 g
4.73 g
Tłuszcze nienasycone
7.73 g
6.19 g
Tłuszcze jednonasycone
5.63 g
4.50 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.10 g
1.68 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
5.76 mg
4.61 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na brownie z fasoli bez cukru

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6
0.09 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.85 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na brownie z fasoli bez cukru

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
235.93 mg
188.75 mg
Potas
405.94 mg
324.76 mg
Wapń
92.59 mg
74.07 mg
Fosfor
159.04 mg
127.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
42.57 mg
34.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.96 mg
1.56 mg
Cynk
1.05 mg
0.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z fasoli bez cukru 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w brownie z fasoli bez cukru

Lista alergenów dla brownie z fasoli bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa

Cena przygotowania brownie z fasoli bez cukru

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Fasola konserwowa
400 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Daktyle suszone
100 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 100 g
Koszt składników
32.10
Jak oceniasz przepis na brownie z fasoli bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób