Brownie z fasoli bez cukru

Opublikowano: 03.05.2022 r., 9:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brownie z fasoli bez cukru podane na papierze do pieczenia.
Brownie z fasoli bez cukru
Brownie z fasoli bez cukru będzie doskonałym wyborem zwłaszcza dla osób, które są na diecie redukcyjnej lub cierpią z powodu zaburzeń gospodarki cukrowej.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 25 min
227 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Czekolada deserowa (bez dodatku cukru) (200 g)
  • Fasola konserwowa (400 g)
  • Olej rzepakowy (45 ml)
  • Daktyle suszone (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, blender, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Przepis na brownie z fasoli bez cukru krok po kroku

W małym rondelku roztop czekoladę i ostudź ją nieco.

W szklance wody namocz daktyle.

Do blendera dodaj fasolę i daktyle wraz z wodą. Rozdrobnij na gładką masę.

Do fasoli dodaj czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i olej. Całość wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do środka ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na brownie z fasoli bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat brownie z fasoli bez cukru

Brownie z fasoli bez cukru będzie doskonałym wyborem zwłaszcza dla osób, które są na diecie redukcyjnej lub cierpią z powodu zaburzeń gospodarki cukrowej.

Przepis na brownie z fasoli bez cukru to wspaniała opcja na pyszne ciasto do kawy. To świetny pomysł na placek imprezowy, gdyż jest ciastem bardzo uniwersalnym, smakuje większości osób, które go próbują. Smak nie jest zbyt mdły, czy za bardzo gorzki. Całość jest idealnie wyważona. Do jego przygotowania przyda się tylko dobry blender lub robot kuchenny. Całość przygotowuje się w kilka chwil, używając do tego niewielkiej ilości składników. Najważniejszym z nich jest czekolada. Najlepiej skorzystać z gorzkiej, która nie jest zbyt słodka, przez co wypiek nie jest zbyt mdły. Dla osób, które nie przepadają za gorzką czekoladą, dobrym wyjściem będzie użycie czekolady deserowej, która jest nieco słodsza, albo zastąpienie połowy ilości gorzkiej czekolady, mleczną.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brownie z fasoli bez cukru, które będzie smaczne, ale również dobre dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałą opcją. Całość, mimo że fit, wciąż zachwyca wspaniałym smakiem. Brownie z natury jest wypiekiem bardzo małym, a przy okazji niezwykle wilgotnym. To sprawia, że jest tak charakterystyczne. Dodatkowo, do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, wszystkie są dostępne w sklepach, nawet najmniejszych. Większość na pewno znajdzie się w domowej spiżarni. Dzięki temu ciasto sprawdzi się nawet w sytuacji awaryjnej. Głównym składnikiem, obok czekolady i fasoli, jest mąką. Najlepiej w tym wypadku sprawdza się pszenna o niskim typie. Idealnym wyborem będzie typ 450 i 500. Pieczenie nie zajmuje zbyt dużo czasu, jednak należy pamiętać, że należy dostosować czas indywidualnie do posiadanego sprzętu, gdyż każdy może grzać nieco inaczej. By sprawdzić czy ciasto jest już gotowe wystarczy użyć długiego drewnianego patyczka — najlepiej tego do szaszłyków. Jeśli patyczek pozostaje suchy po wetknięciu go do ciasta, oznacza to, że ciasto jest już gotowe.

Alergeny w brownie z fasoli bez cukru

Lista alergenów dla brownie z fasoli bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa

Wartości odżywcze brownie z fasoli bez cukru

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja na deser, która dostarcza sporo białka i błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
284.65
227.72
Białko (g)
5.76
4.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
35.81
28.65
Węglowodany przyswajalne (g)
31.59
25.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.22
3.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
13.65
10.92
Tłuszcze nasycone (g)
5.91
4.73
Tłuszcze nienasycone (g)
7.73
6.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.63
4.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.10
1.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.76
4.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.85
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
235.93
188.75
Potas (mg)
405.94
324.76
Wapń (mg)
92.59
74.07
Fosfor (mg)
159.04
127.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.57
34.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.96
1.56
Cynk (mg)
1.05
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z fasoli bez cukru 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brownie z fasoli bez cukru

Koszt składników
32.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Czekolada deserowa
200 g
(bez dodatku cukru)
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Fasola konserwowa
400 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Daktyle suszone
100 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 100 g
Koszt składników
32.10