Ksylitol czy erytrytol, który zdrowszy?

Ksylitol czy erytrytol, który zdrowszy
Ksylitol czy erytrytol, który zdrowszy
ikona podziel się
Opublikowano: 17.05.2023 r., 12:26 | Autor: Patrycja Czerwiak

Wiele osób zastanawia się, który słodzik jest zdrowszy: ksylitol czy erytrytol. Odpowiedź nie jest jednak taka prosta.

  1. Jeśli używasz słodzików w dużej ilości i nie chcesz dostarczać zbyt dużej ilości kalorii w taki sposób - sięgnij po erytrytol.
  2. Jeśli szukasz słodzika, którego smak będzie bardziej przypominał cukier - wybierz ksylitol.
  3. Jeśli zależy Ci na jak najmniejszym indeksie glikemicznym, raczej wybieraj erytrytol.
  4. Jeśli źle tolerujesz łatwo fermentujące cukry, uważaj na oba, jednak pamiętaj, że erytrytol jest zwykle lepiej tolerowany.

Ksylitol czy erytrytol, który zdrowszy? Co jeszcze warto wiedzieć?

Wiele osób ze względu na stan zdrowia, czy chęć zadbania o swoją gospodarkę cukrową, chce zrezygnować ze spożycia cukru. I choć to słuszna decyzja, pojawia się pytanie czym go zastąpić. Obecnie niezwykle polecane są zwłaszcza dwa słodziki: erytrytol i ksylitol. Rezygnacja z cukru na rzecz ksylitolu lub erytrytolu jest dobrą decyzją praktycznie dla wszystkich osób, bez względu na stan ich zdrowia.

Wiele osób zastanawia się, który słodzik jest zdrowszy: ksylitol czy erytrytol. Odpowiedź nie jest jednak taka prosta. Obie substancje są do siebie podobne i wykazują podobne działanie zdrowotne. Dlatego ciężko wybrać, co jest lepsze. Wybierając dobry dla siebie słodzik, możesz jednak kierować się tymi zasadami:

  1. Jeśli używasz słodzików w dużej ilości i nie chcesz dostarczać zbyt dużej ilości kalorii w taki sposób - sięgnij po erytrytol.
  2. Jeśli szukasz słodzika, którego smak będzie bardziej przypominał cukier - wybierz ksylitol.
  3. Jeśli zależy Ci na jak najmniejszym indeksie glikemicznym najlepszy wybór to erytrytol.
  4. Jeśli źle tolerujesz łatwo fermentujące cukry, uważaj na oba, jednak pamiętaj, że erytrytol jest zwykle lepiej tolerowany, więc stanowi lepszy wybór.

Zarówno ksylitol, jak i erytrytol to zdrowszy, a przy tym naturalny, odpowiednik cukru. Oba słodziki zapobiegają próchnicy, ksylitol poprawia mineralizację kości i wzmacnia odporność, erytrytol wykazuje działanie przeciwutleniające i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Erytrytol i ksylitol stanowią zdrowsze i mniej kaloryczne zamienniki cukru. Są polecane diabetykom, osobom otyłym, ale też każdemu, kto chce odżywiać się zdrowiej, a nie chce rezygnować ze słodkiego smaku. Różnią się jednak one między sobą.

Erytrol wygląda tak samo, jak cukier stołowy (sacharoza), ma postać przezroczystych kryształków. Tak samo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Słodzik ten nie jest metabolizowany przez człowieka i zostaje wydalany wraz z moczem, przez co jest polecany także dla diabetyków. Nazywany jest on najzdrowszym cukrem świata. Ma słodkość około 60-80% sacharozy.

Ksylitol to cukier pochodzący z drewna brzozy lub kukurydzy, a konkretnie alkohol cukrowy. Ksylitol w przeciwieństwie do cukru nie fermentuje w przewodzie pokarmowym i jest powoli przetwarzany w organizmie. Ksylitol ma mało kalorii – w okolicy 240 kalorii na 100 gramów, czyli około 40% mniej od białego cukru. Jego indeks glikemiczny to 7, a więc około 10 razy mniej niż zwykły cukier.

Obie substancje wydają się idealnymi zamiennikami dla cukru. Mają jednak pewne minusy. W jednym i drugim przypadku zbyt duża ilość będzie powodować efekt przeczyszczający. Dopuszczalne dzienne dawki bez narażania się na takie ryzyko to od kilkunastu do kilkudziesięciu gramów w zależności od osoby. Teraz gdy już wiesz, czym się różni ksylitol i erytrytol, możesz z łatwością wybrać odpowiedni dla siebie słodzik. Jeśli zastanawiasz się, do czego możesz ich użyć, to zastosowanie jest podobne jak białego cukru. Sprawdzą się zarówno w herbacie, jak i kawie, słodkich deserach, czy jako dodatek do sosów. Jednak warto pamiętać, że oba nie nadają się do wypieku ciast drożdżowych i chleba, ponieważ drożdże nie fermentują polioli.

Zobacz pytania podobne do ksylitol czy erytrytol, który zdrowszy?

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto