Zobacz pytania podobne do ksylitol czy erytrytol, który zdrowszy?
-
Co można jeść przy cukrzycy?
-
Co może jeść cukrzyk bez ograniczeń?
-
Stewia czy ksylitol, co wybrać?
-
Czym zastąpić cukier?
-
Co to jest erytrytol?
To może wydać Ci się interesujące
-
Zdrowe desery
-
Potrawy bez cukru
-
Ksylitol - wartości odżywcze
-
Erytrytol (erytrol) - wartości odżywcze
-
Galaretka bez cukru
-
Słodycze bez cukru
-
Biszkopty bez cukru
-
Ciasteczka owsiane bez cukru
-
Budyń bez cukru
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Sernik bez cukru
-
Dżem truskawkowy bez cukru
-
Tort bez cukru
-
Żelki bez cukru
-
Kisiel bez cukru
-
Powidła śliwkowe bez cukru
-
Ciasto z bananów bez cukru
-
Syrop z kwiatów czarnego bzu bez cukru
-
Ciasto bananowe bez cukru
-
Szarlotka bez cukru
-
Babeczki bez cukru
-
Gofry bez cukru
-
Brownie bez cukru
-
Syrop z mniszka bez cukru
-
Powidło z jabłek bez cukru
-
Gofry białkowe fit bez cukru
-
Pierniki bez cukru
-
Sernik dla cukrzyka z ksylitolem
-
Powidła truskawkowe bez cukru
-
Brownie z fasoli bez cukru
-
Pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez cukru
-
Sernik banoffee bez dodatku cukru fit
Te artykuły mogą Cię zainteresować
-
PopularneDieta dla cukrzyka - opis, jadłospis, produkty zakazane, porady
Dieta dla cukrzyka jest dietą o niskim indeksie glikemicznym, która ma w założeniu zapobiegać nagłym wzrostom oraz spadkom poziomu cukru we krwi.
-
PopularneDieta cukrzycowa - zasady, produkty, przepisy, porady
Dieta cukrzycowa to racjonalny sposób odżywiania, w którym zwracamy szczególną uwagę na regularność posiłków i dobór składników o niskim indeksie glikemicznym.
-
Pozostałe dietyDieta cukrzycowa - zasady odżywiania, przepisy, porady
Dieta cukrzycowa, jak sama nazwa wskazuje, jest zasadna do stosowania w przypadku choroby, jaką jest cukrzyca. Sprawdź zasady diety cukrzycowej
Ksylitol czy erytrytol, który zdrowszy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Wiele osób ze względu na stan zdrowia, czy chęć zadbania o swoją gospodarkę cukrową, chce zrezygnować ze spożycia cukru. I choć to słuszna decyzja, pojawia się pytanie czym go zastąpić. Obecnie niezwykle polecane są zwłaszcza dwa słodziki: erytrytol i ksylitol. Rezygnacja z cukru na rzecz ksylitolu lub erytrytolu jest dobrą decyzją praktycznie dla wszystkich osób, bez względu na stan ich zdrowia.
Wiele osób zastanawia się, który słodzik jest zdrowszy: ksylitol czy erytrytol. Odpowiedź nie jest jednak taka prosta. Obie substancje są do siebie podobne i wykazują podobne działanie zdrowotne. Dlatego ciężko wybrać, co jest lepsze. Wybierając dobry dla siebie słodzik, możesz jednak kierować się tymi zasadami:
1. Jeśli używasz słodzików w dużej ilości i nie chcesz dostarczać zbyt dużej ilości kalorii w taki sposób - sięgnij po erytrytol.
2. Jeśli szukasz słodzika, którego smak będzie bardziej przypominał cukier - wybierz ksylitol.
3. Jeśli zależy Ci na jak najmniejszym indeksie glikemicznym najlepszy wybór to erytrytol.
4. Jeśli źle tolerujesz łatwo fermentujące cukry, uważaj na oba, jednak pamiętaj, że erytrytol jest zwykle lepiej tolerowany, więc stanowi lepszy wybór.
Zarówno ksylitol, jak i erytrytol to zdrowszy, a przy tym naturalny, odpowiednik cukru. Oba słodziki zapobiegają próchnicy, ksylitol poprawia mineralizację kości i wzmacnia odporność, erytrytol wykazuje działanie przeciwutleniające i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Erytrytol i ksylitol stanowią zdrowsze i mniej kaloryczne zamienniki cukru. Są polecane diabetykom, osobom otyłym, ale też każdemu, kto chce odżywiać się zdrowiej, a nie chce rezygnować ze słodkiego smaku. Różnią się jednak one między sobą.
Erytrol wygląda tak samo, jak cukier stołowy (sacharoza), ma postać przezroczystych kryształków. Tak samo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Słodzik ten nie jest metabolizowany przez człowieka i zostaje wydalany wraz z moczem, przez co jest polecany także dla diabetyków. Nazywany jest on najzdrowszym cukrem świata. Ma słodkość około 60-80% sacharozy.
Ksylitol to cukier pochodzący z drewna brzozy lub kukurydzy, a konkretnie alkohol cukrowy. Ksylitol w przeciwieństwie do cukru nie fermentuje w przewodzie pokarmowym i jest powoli przetwarzany w organizmie. Ksylitol ma mało kalorii – w okolicy 240 kalorii na 100 gramów, czyli około 40% mniej od białego cukru. Jego indeks glikemiczny to 7, a więc około 10 razy mniej niż zwykły cukier.
Obie substancje wydają się idealnymi zamiennikami dla cukru. Mają jednak pewne minusy. W jednym i drugim przypadku zbyt duża ilość będzie powodować efekt przeczyszczający. Dopuszczalne dzienne dawki bez narażania się na takie ryzyko to od kilkunastu do kilkudziesięciu gramów w zależności od osoby. Teraz gdy już wiesz, czym się różni ksylitol i erytrytol, możesz z łatwością wybrać odpowiedni dla siebie słodzik. Jeśli zastanawiasz się, do czego możesz ich użyć, to zastosowanie jest podobne jak białego cukru. Sprawdzą się zarówno w herbacie, jak i kawie, słodkich deserach, czy jako dodatek do sosów. Jednak warto pamiętać, że oba nie nadają się do wypieku ciast drożdżowych i chleba, ponieważ drożdże nie fermentują polioli.