Brownie z fasoli

brownie z fasoli

Zaskakujący sposób na użycie fasoli to zdecydowanie jest zrobienie z niej ciasta. Brownie z fasoli jest ciastem, które jest niezwykle zdrowe i odżywcze. Polecam zrobić czekoladowe brownie fasolowe. Ciężko jest się domyśleć, że taki wypiek jest zrobiony z takiej rośliny jak fasola. Przygotowałam aż 6 pomysłów na różne czekoladowe ciasta. Naprawdę warto, bo są smaczne i proste w wykonaniu. Znajdziesz tu przepisy na wypieki w klasycznej wersji, ale też ich zdrowsze alternatywy.

Przepisy na brownie z fasoli

Zaskakujący sposób na użycie fasoli to zdecydowanie jest zrobienie z niej ciasta. Brownie z fasoli jest ciastem, które jest niezwykle zdrowe i odżywcze. Polecam zrobić czekoladowe brownie fasolowe. Ciężko jest się domyśleć, że taki wypiek jest zrobiony z takiej rośliny jak fasola. Przygotowałam aż 6 pomysłów na różne czekoladowe ciasta. Naprawdę warto, bo są smaczne i proste w wykonaniu. Znajdziesz tu przepisy na wypieki w klasycznej wersji, ale też ich zdrowsze alternatywy.

Brownie z fasoli

Świetne ciasto czekoladowe zrobione z fasoli to genialny sposób na ciasto z niskim indeksem glikemicznym. Jest mięciutkie, bardzo smaczne i z pyszną polewą czekoladową. Przepis jest bardzo prosty, przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Jest to przepis godny polecenia, ponieważ naprawdę nie czuć smaku fasoli. Konsystencja ciasta jest bardzo fajna, zawiera w środku kawałki czekolady. Wszystko polane jest czekoladą. Jest to ciasto mocno czekoladowe – smaczne i proste. Idealne do kawy z przyjaciółką czy na deser po obiedzie.

Brownie z czerwonej fasoli

Genialny przepis na fantastyczne brownie z czerwonej fasoli z czekoladą. Proste do zrobienia i bardzo smaczne ciasto, które idealnie pasuje do niedzielnej kawki. Polecam serdecznie. Składniki na ten wypiek są proste, nie są wymyślne. Zrobienie tego ciasta czekoladowego jest szybkie. Warto spróbować tego przepisu, ponieważ jest warte grzechu. Z gorącą kawą w niedzielne popołudnie tworzy cudną kompozycję. W dodatku ta czekolada… Pychotka. Nawet dzieciaki nie pogardzą – w końcu kto nie przepada za słodkościami?

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli z orzechami i malinami

Przepis na ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli bezglutenowe. Jako dodatki są tu orzechy i pyszne maliny. Super propozycja na dobre ciasto bez mąki, które jest bardzo smaczne. Szukasz ciasta bez glutenu? Ciasto czekoladowe posypane cukrem pudrem to super przekąska na co dzień. Można zabrać je na wynos w podróż lub na zajęcia na uczelni. Dzieci będą zachwycone tym wypiekiem. Poza pysznym smakiem jest również wartościowym ciastem. Ciasto czekoladowe z fasoli czerwonej jest naprawdę szybkie w wykonaniu i warte polecenia.

Ciasto z fasoli i banana

Najprostszy i najszybszy przepis na ciasto czekoladowe z fasoli i banana. Tylko kilka prostych składników. Banalny, dietetyczny, szybki i bardzo smaczny przepis na ciasto z polewą. Przepis nie zawiera mąki i jest odpowiedni dla osób, które zmagają się z celiakią lub nietolerancją glutenu. Taki wypiek śmiało można zabrać w dłuższą podróż. Ma świetną konsystencją i pyszny smak. Wykonanie zajmie maksymalnie 10 minut, reszta to czas pieczenia. Będzie smakować każdemu. Można się zdziwić, jak dobre jest ciasto z fasoli.

Fit brownie z fasoli

Pyszne ciasto z nutą cynamonu i piernika w wersji bez dodatku cukru i mąki. Zdrowe, smaczne i bardzo proste do zrobienia brownie fasolowe z czekoladą i wiśniami. Ciasto ma bardzo niski indeks glikemiczny, który równy jest 34. Jest więc super propozycją na dietetyczne słodkości w diecie cukrzyka lub osoby chorej na insulinooporność. Połączenie wiśni oraz czekolady to jedno z najlepszych i najbardziej do siebie pasujących połączeń. Dodatkowo cynamonowo-piernikowy aromat ożywia deser. Coś wspaniałego do kawki jak znalazł.

Wegańskie brownie z fasoli

Prosty i szybki przepis na ciasto czekoladowe z fasoli w wersji wegańskiej: bez jajek i nabiału. Ma najniższy indeks glikemiczny ze wszystkich przepisów na brownie z fasoli. Jego indeks glikemiczny wynosi tylko 18, więc jest to przepis, który w najniższym stopniu podwyższa poziom glukozy i insuliny w krwioobiegu. Super sposób na dietetyczne ciasto wegańskie. Wykonanie przepisu to niespełna kilka minut. Ponadto składa się tylko z pięciu prostych, ale też jednocześnie bardzo zdrowych produktów – bez cukru i mąki.

Brownie z fasoli – zaskakujące ciasto czekoladowe

Roślina strączkowa, jaką jest fasola, ma szereg zastosowań. Jedną z nich jest wypiek inspirowany amerykańskim brownie – ciasto czekoladowe z fasoli. Ludzie, którzy nie wiedzą, z czego zrobione jest ten wypiek, mogą być w szoku. Sam podstawowy przepis na brownie z fasoli ma wiele zastosowań. Można zrobić nie tylko zwykłe brownie, ale także z różnymi dodatkami. Najlepszymi są owoce, czekolada, orzechy i bakalie. Czekoladowe ciasto z fasoli będzie nadawało się także jako ciasto, które można przełożyć kremem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na brownie fasolowe zrobić w formie muffinek.

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Głównie składa się z fasoli z puszki (ale też i fasoli surowej), banana, kakao i innych dodatków. Składniki są naprawdę proste, a cały proces przygotowania zajmuje mniej niż 20 minut. W brownie fasolowym chodzi przede wszystkim o konsystencję i cenne wartości odżywcze. Jest to wypiek zaliczany do zdrowych fit deserów. Dzięki temu, że ciasto można zrobić bez cukru lub mąki (bezglutenowe), można je jeść bez większych wyrzutów sumienia. Wystarczy wybrać odpowiedni dla siebie przepis. Bezglutenowy fit przepis lub ciasto bez cukru to coś, czego wiele osób szuka. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na fasolkę szparagową?

Jak zrobić brownie z fasoli? Przydatne informacje

Brownie fasolowe jest ciastem, które jest dosyć niskie - takie być powinno. Niektóre przepisy są bardziej puchate, a niektóre bardziej zbite. Wszystkie są poprawne. Wszystko zależy od sposobu wykonania przepisu.

Zbyt długi czas pieczenia nie jest dobry dla tego ciasta czekoladowego. Sęk w tym, by ciasto przypominało zakalec. Powinno być wilgotne, kruche, a zarazem ciągnące się. By sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone, użyj patyczka drewnianego. Sprawdzaj stopień wypieczenia ciasta na środku blachy. Jeżeli patyczek jest mokry, oznacza to, że jest surowe. Gdy patyczek jest wilgotny, ale nie zostawia śladu ciasta – jest gotowe. Jeśli przeciągniesz ciasto i będzie się piekło za długo, wyjdzie suche. Warto studzić ciasto w piekarniku.

By zrobić brownie z czerwonej fasoli, można wykorzystać fasolę z puszki, ale też nasiona suche fasoli. Gdy używasz fasoli z puszki, wystarczy ją przepłukać. W przypadku suchych nasion fasoli najpierw trzeba ją moczyć w zimnej wodzie około 10 godzin. Następnym krokiem jest ugotowanie fasoli (przez pierwsze 15 minut bez przykrycia, potem można przykryć). Fasolę gotuje się do miękkości, zajmie to około godzinę. Żeby ciasto było smaczne i nie miało fasolowego smaku, należy bardzo dokładnie płukać ją zimną wodą. Powinno to trwać minimum minutę, maksymalnie 3 minuty. Pomoże to pozbyć się fasolowego posmaku.

Konieczne jest bardzo dokładne i dosyć długie blendowanie masy. Masa musi być gładka. Gdyby w masie były źle zblednowane skórki fasoli czy też nie do końca rozdrobniony banan ciasto mogłoby się rozpadać. Blendowanie może być przeprowadzane nawet przez około 5 minut. Jeżeli nie uda Ci się dokładnie zblendować masy, po upieczeniu zacznij kroić dopiero, jak ciasto wystygnie.

Zapraszam po więcej przepisów: placki ziemniaczane, zupa fasolowa (zupa fasolowa tradycyjna), zupa z zielonej fasolki. Smaczne placki ziemniaczane czy zupa fasolowa (w tym zupa fasolowa tradycyjna) oraz zupa z zielonej fasolki to są pyszne polskie przepisy. Placka ziemniaczanego można zrobić na kilka sposobów, a zupę fasolową tradycyjną, zupę z zielonej fasolki czy zupę fasolową trzeba znać – są warte polecenia.

Brownie z fasoli - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto