Ciasto marchewkowe z białą czekoladą

Opublikowano: 03.04.2021 r., 3:32 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto marchewkowe z białą czekoladą leży na biało-czarnym talerzyku. Obok stoi kubek z kawą.
Ciasto marchewkowe z białą czekoladą
Ciasto marchewkowe z białą czekoladą jest proste do przygotowania. Idealnie pasuje tutaj polewa z białej czekolady. Sprawdź, jak zrobić ciasto marchewkowe z polewą!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
631 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Czekolada biała 2 tabliczki (2 sztuki) (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 i 1/2 szklanki (335 g)
  • Marchewka 3 szklanki startej marchewki (300 g)
  • Jajko 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Olej rzepakowy 3/4 szklanki oleju (160 ml)
  • Bułka tarta 3 łyżki (30 g)
  • Masło 2 łyżeczki (14 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, miska, szpatułka, miseczka, blaszka do pieczenia 24 cm średnica

Przepis na ciasto marchewkowe z białą czekoladą krok po kroku

Marchew opłucz, obierz i zetrzyj na tace na drobnych oczkach.

Do miski daj przesianą mąkę, 1 łyżeczkę przyprawy korzennej, sól, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.

Jajka wbij do miski i dodaj cukier, następnie ubij na sztywną masę. Dodaj olej i dalej miksuj. Następnie wsyp wymieszane suche produkty i wymieszaj wszystko za pomocą szpatułki. Na koniec dodaj startą marchewkę i jeszcze raz wymieszaj.

Blaszkę wysmaruj masłem i obtocz w bułce tartej, następnie przelej tam gotową masę.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 50 min.

Do małego garnka wlej wodę i zagotuj. Na górze połóż metalową miseczkę i wrzuć kawałki czekolady. Często mieszaj, aż czekolada się roztopi.

Gotowe ciasto (przestudzone) polej ciepłą czekoladą.

Jak oceniasz przepis na ciasto marchewkowe z białą czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta marchewkowego z białą czekoladą

Ciasto marchewkowe z białą czekoladą to bardzo smaczny deser. Wbrew pozorom w tym cieście nie wyczuwa się marchewki. Nadaje się zarówno do porannej kawy, jak i szklanki mleka wieczorem. Smakuje dzieciom i dorosłym.

Ten przepis na ciasto marchewkowe z polewą możesz dowolnie zmodyfikować. Przyprawę korzenną możesz zamienić na cynamon, a wierzch ciasta ozdobić orzechami lub wiórkami kokosowymi. Upieczone ciasto możesz podzielić na dwie części i dolną warstwę posmarować powidłami śliwkowymi lub specjalnie przygotowaną masą. Posiekane orzechy i kawałki owoców (np. ananasa, jabłka) oraz wiórki kokosowe możesz też dodać do przygotowywanego ciasta (surowej masy).

Wykorzystując składniki z tego przepisu, możesz zrobić tort marchewkowy. Jednak zamiast polewy czekoladowej potrzebujesz odpowiedni krem do połączenia poszczególnych warstw. Dodatkowo możesz też pokusić się na wysmarowanie boków ciasta, ale wtedy pamiętaj o tym, żeby przygotować więcej kremu.

Aby przygotować krem, śmietankę 30% należy ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem, a potem delikatnie wymieszanej z roztartym serkiem mascarpone. Na koniec warto dodać do kremu opakowanie cukru wanilinowego. Odpowiednim dodatkiem będzie również ekstrakt waniliowy. Innym rozwiązaniem jest krem zrobiony z mascarpone, cukru pudru i masła. Zamiast serka mascarpone możesz użyć serka Philadelphia.

Polewa z białej czekolady jest prosta do przygotowania. Wystarczy rozpuścić rozdrobnioną czekoladę w kąpieli wodnej i polać ją po wystudzonym cieście. Można też dodać do rozpuszczonej czekolady serek mascarpone i całość dobrze wymieszać, a następnie rozprowadzić po wierzchu ciasta. Jeżeli zdecydujesz się na dodanie śmietany zamiast serka, to polewa z czekolady zrobi się bardziej płynna i może skapywać po cieście.

Ciasto marchewkowe z kremem lub polewą z białej czekolady jest proste do przygotowania. To ciasto zdecydowanie zbyt rzadko spotyka się na naszych stołach. Jeśli przygotujesz ten przepis, możesz być pewien, że zaintrygujesz nim swoich gości, a to pyszne i puszyste ciasto szybko zniknie z talerzy. Warto zachować sobie ten przepis, bo niebawem znowu może okazać się potrzebny.

Alergeny w cieście marchewkowym z białą czekoladą

Lista alergenów dla ciasta marchewkowego z białą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada biała
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta marchewkowego z białą czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
351.08
631.95
Białko (g)
6.40
11.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
41.83
75.29
Węglowodany przyswajalne (g)
41.13
74.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
1.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
18.01
32.42
Tłuszcze nasycone (g)
5.35
9.63
Tłuszcze nienasycone (g)
12.66
22.79
Cholesterol (mg)
60.54
108.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.94
3.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.40
85.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
162.60
292.68
Potas (mg)
185.69
334.24
Wapń (mg)
62.41
112.35
Fosfor (mg)
111.19
200.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.03
27.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.75
3.15
Cynk (mg)
0.62
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marchewkowego z białą czekoladą 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta marchewkowego z białą czekoladą

Koszt składników
39.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada biała
200 g
2 tabliczki (2 sztuki)
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
335 g
2 i 1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 335 g
Marchewka
300 g
3 szklanki startej marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Olej rzepakowy
160 ml
3/4 szklanki oleju
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 160 ml
Bułka tarta
30 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Masło
14 g
2 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 14 g
Koszt składników
39.40