Przepis na ciasto marchewkowe z białą czekoladą krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, miska, szpatułka, miseczka, blaszka do pieczenia 24 cm średnica

Marchew opłucz, obierz i zetrzyj na tace na drobnych oczkach.

Do miski daj przesianą mąkę, 1 łyżeczkę przyprawy korzennej, sól, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.

Jajka wbij do miski i dodaj cukier, następnie ubij na sztywną masę. Dodaj olej i dalej miksuj. Następnie wsyp wymieszane suche produkty i wymieszaj wszystko za pomocą szpatułki. Na koniec dodaj startą marchewkę i jeszcze raz wymieszaj.

Blaszkę wysmaruj masłem i obtocz w bułce tartej, następnie przelej tam gotową masę.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 50 min.

Do małego garnka wlej wodę i zagotuj. Na górze połóż metalową miseczkę i wrzuć kawałki czekolady. Często mieszaj, aż czekolada się roztopi.

Gotowe ciasto (przestudzone) polej ciepłą czekoladą.

Często zadawane pytania

Ciasto marchewkowe z białą czekoladą leży na biało-czarnym talerzyku. Obok stoi kubek z kawą.
Ciasto marchewkowe z białą czekoladą
Koszt przygotowania dania
16.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
631 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Ciasto marchewkowe z białą czekoladą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście marchewkowym z białą czekoladą

Ciasto marchewkowe z białą czekoladą to bardzo smaczny deser. Wbrew pozorom w tym cieście nie wyczuwa się marchewki. Nadaje się zarówno do porannej kawy, jak i szklanki mleka wieczorem. Smakuje dzieciom i dorosłym.

Ten przepis na ciasto marchewkowe z polewą możesz dowolnie zmodyfikować. Przyprawę korzenną możesz zamienić na cynamon, a wierzch ciasta ozdobić orzechami lub wiórkami kokosowymi. Upieczone ciasto możesz podzielić na dwie części i dolną warstwę posmarować powidłami śliwkowymi lub specjalnie przygotowaną masą. Posiekane orzechy i kawałki owoców (np. ananasa, jabłka) oraz wiórki kokosowe możesz też dodać do przygotowywanego ciasta (surowej masy).

Wykorzystując składniki z tego przepisu, możesz zrobić tort marchewkowy. Jednak zamiast polewy czekoladowej potrzebujesz odpowiedni krem do połączenia poszczególnych warstw. Dodatkowo możesz też pokusić się na wysmarowanie boków ciasta, ale wtedy pamiętaj o tym, żeby przygotować więcej kremu.

Aby przygotować krem, śmietankę 30% należy ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem, a potem delikatnie wymieszanej z roztartym serkiem mascarpone. Na koniec warto dodać do kremu opakowanie cukru wanilinowego. Odpowiednim dodatkiem będzie również ekstrakt waniliowy. Innym rozwiązaniem jest krem zrobiony z mascarpone, cukru pudru i masła. Zamiast serka mascarpone możesz użyć serka Philadelphia.

Polewa z białej czekolady jest prosta do przygotowania. Wystarczy rozpuścić rozdrobnioną czekoladę w kąpieli wodnej i polać ją po wystudzonym cieście. Można też dodać do rozpuszczonej czekolady serek mascarpone i całość dobrze wymieszać, a następnie rozprowadzić po wierzchu ciasta. Jeżeli zdecydujesz się na dodanie śmietany zamiast serka, to polewa z czekolady zrobi się bardziej płynna i może skapywać po cieście.

Ciasto marchewkowe z kremem lub polewą z białej czekolady jest proste do przygotowania. To ciasto zdecydowanie zbyt rzadko spotyka się na naszych stołach. Jeśli przygotujesz ten przepis, możesz być pewien, że zaintrygujesz nim swoich gości, a to pyszne i puszyste ciasto szybko zniknie z talerzy. Warto zachować sobie ten przepis, bo niebawem znowu może okazać się potrzebny.

Wartości odżywcze ciasta marchewkowego z białą czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
351.08 kcal
631.95 kcal
Białko
6.40 g
11.53 g

Węglowodany w cieście marchewkowym z białą czekoladą

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
41.83 g
75.29 g
Węglowodany przyswajalne
41.13 g
74.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.70 g
1.25 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
18.01 g
32.42 g
Tłuszcze nasycone
5.35 g
9.63 g
Tłuszcze nienasycone
12.66 g
22.79 g
Cholesterol
60.54 mg
108.97 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto marchewkowe z białą czekoladą

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6
0.08 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.30 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.94 mg
3.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
47.40 µg (mcg)
85.31 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto marchewkowe z białą czekoladą

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
162.60 mg
292.68 mg
Potas
185.69 mg
334.24 mg
Wapń
62.41 mg
112.35 mg
Fosfor
111.19 mg
200.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.03 mg
27.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.75 mg
3.15 mg
Cynk
0.62 mg
1.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marchewkowego z białą czekoladą 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście marchewkowym z białą czekoladą

Lista alergenów dla ciasta marchewkowego z białą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada biała
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta marchewkowego z białą czekoladą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada biała
200 g
2 tabliczki (2 sztuki)
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
335 g
2 i 1/2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 335 g
Marchewka
300 g
3 szklanki startej marchewki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Olej rzepakowy
160 ml
3/4 szklanki oleju
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 160 ml
Bułka tarta
30 g
3 łyżki
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Masło
14 g
2 łyżeczki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 14 g
Koszt składników
39.40
Jak oceniasz przepis na ciasto marchewkowe z białą czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób