Przepis na tort dla dzieci krok po kroku

Składniki
  • Jajko 7 szt.
  • Cukier 200 g 1 szklanka
  • Mąka pszenna typ 750 150 g 1 niepełna szklanka
  • Mąka ziemniaczana 50 g
  • posypka cukrowa (pałeczki) 100 g
  • Czekolada biała 200 g
  • Śmietanka kremowa 30% 500 g
  • mascarpone 500 g
  • Cola 150 ml
  • Maliny 200 g
  • borówka amerykańska 200 g
Przyprawy
proszek do pieczenia, mięta świeża
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, sitko, miska

Jajka wyciągnij z lodówki i ogrzej je (możesz włożyć je do ciepłej wody).

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz tortownicy pozostawiając papier również na zewnętrznej stronie tortownicy.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.

Oddziel żółtka od białek. Uważaj przy tym, aby nie przebić żółtka.

Białka ubijaj za pomocą miksera przez około 2 minuty. Gdy będą już sztywne dodawaj pop jednej łyżce cukru, cały czas ubijając masę. Po dodaniu całego cukru ubijaj masę białkową jeszcze przez około 3 minuty.

Następnie do masy białkowej dodaj po jednym żółtku ciągle ubijając masę (każde kolejne żółtko dodaj dopiero gdy poprzednie dobrze ubije się z białkami).

Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiej do miski razem z połową łyżeczki proszku do pieczenia.

Mąkę dodaj w 3 partiach do masy białkowej mieszając masę za każdym razem na najniższych obrotach miksera.

Cisto przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 35 minut lub do suchego patyczka.

Gdy ciasto będzie już upieczone wyjmij tortownicę z piekarnika i energicznie odstaw ją na blat. Ciasto pozostawić do całkowitego wystygnięcia i w tym czasie przygotować krem czekoladowy.

Białą czekoladę połam na mniejsze kawałki, włóż ją do miski i roztop w kąpieli wodnej (miseczkę ułóż nad gorącą wodą i czekaj aż czekolada się rozpuści, od czasu do czasu mieszając).

Następnie do roztopionej czekolady wlewaj stopniowo śmietankę cały czas mieszając masę łyżką. Masę wstaw ostudź i wstaw do lodówki, powinna być bardzo zimna.

Masę czekoladową wyjmij z lodówki i ubij razem ze schłodzonym serkiem mascarpone na puszystą masę.

Ostudzony biszkopt pokrój na 3 blaty. Następnie ułóż jedne z nich na paterze. Skrop go 5 łyżkami stołowymi napoju gazowanego w celu nasączenia. Na wierzch połóż oczyszczone maliny (kilka z nich pozostaw dno dekoracji). Na malinach rozsmaruj 1/3 część kremu czekoladowego.

Na wierzch połóż drugi blat, nasącz go kolejnymi 5 łyżkami napoju, ułóż oczyszczone borówki (część z nich pozostaw do dekoracji), rozsmaruj 1/3 kremu czekoladowego.

Na wierzch połóż ostatni blat biszkoptowy. Nasącz go pozostałą częścią napoju. Cały tort łącznie z bokami posmaruj pozostałym kremem. Całość kremu udekoruj posypką.

Na wierzch ciasta połóż pozostawione maliny i borówki oraz udekoruj ciasto listkami mięty.

Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Tort dla dzieci znajduje się na paterze. Udekorowany jest malinami.
Tot dla dzieci
Koszt przygotowania dania
64.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
715 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Tort dla dzieci - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie dla dzieci

Łatwy tort dla dzieci to idealna propozycja na smaczny tort urodzinowy zarówno dla dziewczynki jak i dla chłopca. Jest to doskonały pomysł na ciasto nie tylko w dniu urodzin - bez świeczek i dekoracji urodzinowych tort ten doskonale smakuje jako słodki dodatek do kawy i herbaty. Przepis na torty dla dzieci jest niezwykle prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby zachwycić swoje pociechy pysznym ciastem na ich urodziny. Domowy tort wykonasz z następujących produktów spożywczych: jajek, cukru, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, posypki cukrowej, czekolady białej, śmietanki 30%, serka mascarpone, odrobiny coli lub innego napoju gazowanego (do nasączenia biszkoptu), malin, borówek amerykańskich, proszku do pieczenia oraz mięty świeżej.

Ten smaczny i domowy tort to duża dawka kalorii. Szczególnie powinny zwrócić na niego uwagę osoby odchudzające się (oczywiście nie całkowicie rezygnować). Poza produktami o niskiej wartości odżywczej w cieście znajdują się świeże owoce. To dobry sposób, aby dodać do spożywanego ciasta więcej wartości odżywczych. Spożywanie borówek w diecie sprawia, że poprawia się nasza pamięć, zmniejszone jest ryzyko rozwoju nadciśnienia czy poprawia się wzrok. Borówki zawdzięczają swoje właściwości antocyjanom, które zaliczane są do grupy flawonoidów. Dodatkowo spożywanie borówki może zapobiegać powstaniu niektórych nowotworów. To zasługo fitoestrogenu (hormonu roślinnego), który blokuje możliwość rozwinięcia się nowotworów hormonozależnych (np. raka piersi).

Podsumowując ten najlepszy tort urodzinowy zachwyca smakiem i wyglądem. Koniecznie wypróbuj przepisu na to smaczne ciasto, gdy szykujesz urodziny swojej pociechy. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu i jego przygotowanie nie zajmie Tobie zbyt dużo czasu. Warto pamiętać, że ciasto swietnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej. Dodatkowo obecność owoców znacząco podniesie wartość odżywczą potrawy (warto jednak mieć na uwadze, że jest to wciąż wysokokaloryczny deser, który w naszej diecie powinien występować sporadycznie).

Wartości odżywcze tortu dla dzieci

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (260g)
Energia (kalorie)
275.18 kcal
715.47 kcal
Białko
4.30 g
11.18 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w torcie dla dzieci

Na 100g
Na porcję (260g)
Węglowodany
25.33 g
65.87 g
Węglowodany przyswajalne
20.73 g
53.89 g
Brak danych dla: posypka cukrowa (pałeczki).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (260g)
Tłuszcz
17.36 g
45.13 g
Brak danych dla: cola.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
15.65 g
40.70 g
Brak danych dla: cola.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort dla dzieci

Na 100g
Na porcję (260g)
Sód
35.91 mg
93.38 mg
Wapń
53.15 mg
138.20 mg
Brak danych dla: posypka cukrowa (pałeczki), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu dla dzieci 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie dla dzieci

Lista alergenów dla tortu dla dzieci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. proszek do pieczenia, mięta świeża.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada biała
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Cena przygotowania tortu dla dzieci

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 750
150 g
1 niepełna szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
posypka cukrowa (pałeczki)
100 g
3.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
4.38
Za 100 g
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Cola
150 ml
6.00
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 ml
Maliny
200 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
borówka amerykańska
200 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 200 g
Liczba porcji:
Razem
93.50
Łączny koszt
64.08
Jak oceniasz przepis na tort dla dzieci
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób