Przepis na tort piernikowy krok po kroku

Składniki
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika, aromat rumowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, patera

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w misce na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj, aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku.

Mąkę podziel na dwie porcje, przesiej pierwszą porcję mąki i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką z białkami, drugą porcje przesiej razem z kakao oraz przyprawą do piernika i również wymieszaj z masą białkową.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę na biszkopt i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Po upieczeniu wystudź biszkopt w piekarniku w otwartymi drzwiami.

Następnie przygotuj chrupkę z białej czekolady i orzechów włoskich. W garnku umieść wodę, na garnek postaw metalową miskę, w niej umieść połamaną czekoladę i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści.

Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, do czekolady wlej 50 ml śmietany i dodaj orzechy, wymieszaj i przełóż na papier do pieczenia, rozsmaruj cienko i włóż do lodówki.

W misce ubij 2 żółtka z miodem, dodaj mascarpone i 150 ml śmietany, a także olejek rumowy. Składniki ubijaj, aż masa będzie sztywna.

Biszkopt przekrój na trzy blaty. Na paterze ułóż pierwszy z nich, nasącz go herbatą z rumem, posmaruj cienką warstwę kremu i wyłóż na niego chrupkę z białej czekolady.

Ciasto przykryj blatem ciasta, nasącz go i wyłóż 3/4 pozostałego kremu, przykryj ostatnim plackiem ciasta, nasącz go i rozsmaruj resztę masy, zaczynając od boków, wierzch ma być cienko posmarowany masą, możesz go udekorować kakao.

Tort schłodź w lodówce przez 12 godzin.

Ciasto podawaj z sosem pomarańczowym: pomarańcze wyfiletuj i podsmaż na patelni z 50 gramami miodu i 50 mililitrami rumu.

Tort piernikowy podany na białym talerzyku.
Tort piernikowy
Koszt przygotowania dania
56.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
577 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
62

Tort piernikowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie piernikowym

Tort piernikowy to pyszny domowy wypiek przypominający w smaku pierniki. Jest słodki i kremowy, dodatek chrupki z białej czekolady dodatkowo dodaje mu chrupkiej tekstury. Przepis na tort piernikowy jest stosunkowo łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Sprawdzony przepis wykonasz z następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, jajka, cukier, miód, przyprawa do piernika, kakao, serek mascarpone, śmietana kremówka 30%, biała czekolada, orzechy włoskie, aromat rumowy, pomarańcza oraz herbata i rum.

Jak zrobić tort piernikowy? Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w misce na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj aż będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Mąkę podziel na dwie porcje, przesiej pierwszą porcję mąki i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką, drugą porcje przesiej razem z kakao oraz przyprawą do piernika i również wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę na biszkopt i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Po upieczeniu wystudź biszkopt w piekarniku w otwartymi drzwiami. Następnie przygotuj chrupkę z białej czekolady i orzechów włoskich. W garnku umieść wodę, na garnek postaw metalową miskę, w niej umieść połamaną czekoladę i podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, do czekolady wlej 50 ml śmietany i dodaj orzechy, wymieszaj i przełóż na papier do pieczenia, rozsmaruj cienko i włóż do lodówki. W misce ubij 2 żółtka z miodem, dodaj mascarpone i 150 ml śmietany, a także olejek rumowy, ubij aż masa będzie sztywna. Biszkopt przekrój na trzy blaty. Na paterze ułóż pierwszy z nich, nasącz go herbatą z rumem, posmaruj cienką warstwę kremu i wyłóż na niego chrupkę z białej czekolady. Przykryj blatem ciasta, nasącz go i wyłóż 3/4 pozostałego kremu, przykryj ostatnim plackiem ciasta, nasącz go i rozsmaruj resztę masy, zaczynając od boków, wierzch ma być cienko posmarowany masą, możesz go udekorować kakao. Tort schłodź w lodówce przez 12 godzin. Podawaj z sosem pomarańczowym: pomarańcze wyfiletuj i podsmaż na patelni z 50 gramami miodu i 50 mililitrami rumu.

Podsumowując wspaniały świąteczny tort idealnie sprawdzi się na imprezę. Ciasto z kremem czekoladowym możesz podać jako deser lub aby uczcić czyjeś urodziny w boże narodzenie. Tort piernikowy z sosem z pomarańczy w rumie nie nadaje się dla dzieci. Aromat piernika i pomarańczy przywołuje magię świąt i rozgrzewa.

Wartości odżywcze tortu piernikowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
288.78 kcal
577.57 kcal
Brak danych dla: herbata czarna napar bez cukru.
czytaj dalej
Białko
5.43 g
10.87 g
Brak danych dla: cukier, herbata czarna napar bez cukru, rum.
czytaj dalej

Węglowodany w torcie piernikowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
28.35 g
56.70 g
Brak danych dla: herbata czarna napar bez cukru, rum.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
27.36 g
54.72 g
Brak danych dla: herbata czarna napar bez cukru, rum.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
16.65 g
33.29 g
Brak danych dla: miód, herbata czarna napar bez cukru, rum.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
12.92 g
25.84 g
Brak danych dla: miód, herbata czarna napar bez cukru, rum.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort piernikowy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
32.55 mg
65.11 mg
Brak danych dla: pomarańcza.
czytaj dalej
Wapń
61.00 mg
122.01 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, herbata czarna napar bez cukru, rum.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu piernikowego 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie piernikowym

Lista alergenów dla tortu piernikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Czekolada biała
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na tort piernikowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • aromat rumowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania tortu piernikowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Miód
130 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
5.57
Za 130 g
Herbata czarna napar bez cukru
200 ml
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 200 ml
Rum
100 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 100 ml
Pomarańcza
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 300 g
Liczba porcji:
Koszt składników
130.20
Jak oceniasz przepis na tort piernikowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób