Przepis na tort piernikowy krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika, aromat rumowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, patera

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w misce na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj, aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku (2 żółtka pozostaw do masy).

Mąkę podziel na dwie porcje, przesiej pierwszą porcję mąki i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką z białkami, drugą porcje przesiej razem z kakao oraz przyprawą do piernika i również wymieszaj z masą białkową.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę na biszkopt i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Po upieczeniu wystudź biszkopt w piekarniku w otwartymi drzwiami.

Następnie przygotuj chrupkę z białej czekolady i orzechów włoskich. W garnku umieść wodę, na garnek postaw metalową miskę, w niej umieść połamaną czekoladę i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści.

Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, do czekolady wlej 50 ml śmietany i dodaj orzechy, wymieszaj i przełóż na papier do pieczenia, rozsmaruj cienko i włóż do lodówki.

W misce ubij 2 żółtka z miodem (pozostaw 50g miodu do sosu pomarańczowego), dodaj mascarpone i 150 ml śmietany, a także olejek rumowy. Składniki ubijaj, aż masa będzie sztywna.

Biszkopt przekrój na trzy blaty. Na paterze ułóż pierwszy z nich, nasącz go herbatą z rumem, posmaruj cienką warstwę kremu i wyłóż na niego chrupkę z białej czekolady.

Ciasto przykryj blatem ciasta, nasącz go i wyłóż 3/4 pozostałego kremu, przykryj ostatnim plackiem ciasta, nasącz go i rozsmaruj resztę masy, zaczynając od boków, wierzch ma być cienko posmarowany masą, możesz go udekorować kakao.

Tort schłodź w lodówce przez 12 godzin.

Ciasto podawaj z sosem pomarańczowym: pomarańcze wyfiletuj i podsmaż na patelni z 50 gramami miodu i 50 mililitrami rumu.

Tort piernikowy podany na białym talerzyku.
Tort piernikowy
Koszt przygotowania dania
56.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
577 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
62

Tort piernikowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie piernikowym

Tort piernikowy to pyszny domowy wypiek przypominający w smaku pierniki. Jest słodki i kremowy, dodatek chrupki z białej czekolady dodatkowo dodaje mu chrupkiej tekstury. Przepis na tort piernikowy jest stosunkowo łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Sprawdzony przepis wykonasz z następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, jajka, cukier, miód, przyprawa do piernika, kakao, serek mascarpone, śmietana kremówka 30%, biała czekolada, orzechy włoskie, aromat rumowy, pomarańcza oraz herbata i rum.

Jak zrobić tort piernikowy? Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w misce na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj aż będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Mąkę podziel na dwie porcje, przesiej pierwszą porcję mąki i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką, drugą porcje przesiej razem z kakao oraz przyprawą do piernika i również wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę na biszkopt i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Po upieczeniu wystudź biszkopt w piekarniku w otwartymi drzwiami. Następnie przygotuj chrupkę z białej czekolady i orzechów włoskich. W garnku umieść wodę, na garnek postaw metalową miskę, w niej umieść połamaną czekoladę i podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, do czekolady wlej 50 ml śmietany i dodaj orzechy, wymieszaj i przełóż na papier do pieczenia, rozsmaruj cienko i włóż do lodówki. W misce ubij 2 żółtka z miodem, dodaj mascarpone i 150 ml śmietany, a także olejek rumowy, ubij aż masa będzie sztywna. Biszkopt przekrój na trzy blaty. Na paterze ułóż pierwszy z nich, nasącz go herbatą z rumem, posmaruj cienką warstwę kremu i wyłóż na niego chrupkę z białej czekolady. Przykryj blatem ciasta, nasącz go i wyłóż 3/4 pozostałego kremu, przykryj ostatnim plackiem ciasta, nasącz go i rozsmaruj resztę masy, zaczynając od boków, wierzch ma być cienko posmarowany masą, możesz go udekorować kakao. Tort schłodź w lodówce przez 12 godzin. Podawaj z sosem pomarańczowym: pomarańcze wyfiletuj i podsmaż na patelni z 50 gramami miodu i 50 mililitrami rumu.

Podsumowując wspaniały świąteczny tort idealnie sprawdzi się na imprezę. Ciasto z kremem czekoladowym możesz podać jako deser lub aby uczcić czyjeś urodziny w boże narodzenie. Tort piernikowy z sosem z pomarańczy w rumie nie nadaje się dla dzieci. Aromat piernika i pomarańczy przywołuje magię świąt i rozgrzewa.

Wartości odżywcze tortu piernikowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
288.78 kcal
577.57 kcal
Białko
5.43 g
10.87 g

Węglowodany w torcie piernikowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
28.35 g
56.70 g
Węglowodany przyswajalne
27.36 g
54.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.99 g
1.98 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
16.65 g
33.29 g
Tłuszcze nasycone
12.92 g
25.84 g
Tłuszcze nienasycone
3.72 g
7.45 g
Cholesterol
71.61 mg
143.21 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort piernikowy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
5.29 mg
10.58 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.29 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.30 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.95 mg
1.90 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
29.55 µg (mcg)
59.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort piernikowy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
32.55 mg
65.11 mg
Potas
111.47 mg
222.95 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
61.00 mg
122.01 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
76.79 mg
153.58 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
19.75 mg
39.51 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.19 mg
2.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.57 mg
1.13 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.30 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu piernikowego 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie piernikowym

Lista alergenów dla tortu piernikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Czekolada biała
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na tort piernikowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • aromat rumowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania tortu piernikowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Miód
130 g
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
5.57
Za 130 g
Herbata czarna napar bez cukru
200 ml
0.70
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 200 ml
Rum
100 ml
60.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 100 ml
Pomarańcza
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 300 g
Koszt składników
130.20
Jak oceniasz przepis na tort piernikowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.0% osób