Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na piernik z thermomixu krok po kroku

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki i dodaj dwie łyżki stołowe przyprawy do piernika.

Składniki wymieszaj 30 s./ obroty 4.

Masą na ciasto przy pomocy kopystki wlej na blaszkę.

Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około godzinę.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Piernik możesz podać udekorowany cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.

Piernik Thermomix podany na ciemnej podkładce.
Piernik Thermomix - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - piernik thermomix

W skrócie
Kalorii w porcji
539 kcal
Wielkość
jednej porcji
155 g
Indeks glikemiczny
68

Wartości odżywcze piernika z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Piernik to słodki ciasto, które w naszej diecie nie występuje zbyt często. Jest to doskonała propozycja na smaczny danie świąteczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
348.25
539.78
Białko (g)
7.44
11.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
47.99
74.38
Węglowodany przyswajalne (g)
47.53
73.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
14.86
23.03
Tłuszcze nasycone (g)
2.43
3.77
Tłuszcze nienasycone (g)
12.43
19.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: marmolada, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
0.58
Brak danych dla: marmolada, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.37
Brak danych dla: marmolada, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.52
3.91
Brak danych dla: marmolada, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
59.81
92.70
Brak danych dla: marmolada, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
58.73
91.04
Potas (mg)
104.92
162.63
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.95
52.62
Fosfor (mg)
92.16
142.85
Brak danych dla: marmolada, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.88
35.47
Brak danych dla: marmolada, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.45
3.80
Cynk (mg)
0.68
1.06
Brak danych dla: marmolada, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.20
Brak danych dla: marmolada, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika z thermomixu 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierniku z thermomixu

Lista alergenów dla piernika z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat piernika z thermomixu

Piernik Thermomix to doskonały pomysł na pyszny i tradycyjny wypiek świąteczny. Piernik możesz przygotować również na co dzień, ponieważ doskonale komponuje się z kawą lub herbatą. Przepis na piernik z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko spożywcze, cukier, marmolada, olej rzepakowy, jajka, kakao, soda oczyszczona oraz przyprawy korzenne do piernika.

Jak zrobić piernik w Thermomixie? W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki i dodaj dwie łyżki stołowe przyprawy do piernika. Składniki wymieszaj 30 s./ obroty 4. Masą na ciasto przy pomocy kopystki wlej na blaszkę. Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około godzinę. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Piernik możesz podać udekorowany cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.

Przyprawy korzenne mają silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, powinny występować częściej w naszej diecie, szczególnie zimą. Dodatek przyprawy do kawy lub herbaty ma także świetne działanie rozgrzewające. Pamiętaj, aby wybrać przyprawę bez dodatku mąki pszennej i cukru.

Jajka wykorzystane do produkcji piernik a stanowią doskonałe źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Znajdziemy w nich również luteinę, która wpływa na poprawę naszego wzroku i zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Jajka stanowią również doskonałe źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, niektórych witamin z grupy B oraz składników mineralnych (fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku czy selenu).

Podsumowując prosty przepis na piernik z Thermomixa stanowi doskonały pomysł na szybki w wykonaniu wypiek świąteczny. Łatwy przepis świetnie sprawdzi się również na co dzień, jako dobry dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, a produkty spożywcze niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Szacunkowy koszt przygotowania piernika z thermomixu

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Marmolada
150 g
4.50
Za 280.0 g
Liczba opakowań 1
2.41
Za 150 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Soda oczyszczona
10 g
2 płaskie łyżeczki
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Koszt składników
31.50
Jak oceniasz przepis na piernik z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.9% osób