Przepis na piernik z thermomixu krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, thermomix, kopystka (thermomix)

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki i dodaj dwie łyżki stołowe przyprawy do piernika.

Składniki wymieszaj 30 s./ obroty 4.

Masą na ciasto przy pomocy kopystki wlej na blaszkę.

Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około godzinę.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Piernik możesz podać udekorowany cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.

Piernik Thermomix podany na ciemnej podkładce.
Piernik Thermomix
Koszt przygotowania dania
10.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
539 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Piernik Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierniku z Thermomixu

Piernik Thermomix to doskonały pomysł na pyszny i tradycyjny wypiek świąteczny. Piernik możesz przygotować również na co dzień, ponieważ doskonale komponuje się z kawą lub herbatą. Przepis na piernik z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko spożywcze, cukier, marmolada, olej rzepakowy, jajka, kakao, soda oczyszczona oraz przyprawy korzenne do piernika.

Jak zrobić piernik w Thermomixie? W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki i dodaj dwie łyżki stołowe przyprawy do piernika. Składniki wymieszaj 30 s./ obroty 4. Masą na ciasto przy pomocy kopystki wlej na blaszkę. Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około godzinę. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Piernik możesz podać udekorowany cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.

Przyprawy korzenne mają silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, powinny występować częściej w naszej diecie, szczególnie zimą. Dodatek przyprawy do kawy lub herbaty ma także świetne działanie rozgrzewające. Pamiętaj, aby wybrać przyprawę bez dodatku mąki pszennej i cukru.

Jajka wykorzystane do produkcji piernik a stanowią doskonałe źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Znajdziemy w nich również luteinę, która wpływa na poprawę naszego wzroku i zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Jajka stanowią również doskonałe źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, niektórych witamin z grupy B oraz składników mineralnych (fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku czy selenu).

Podsumowując prosty przepis na piernik z Thermomixa stanowi doskonały pomysł na szybki w wykonaniu wypiek świąteczny. Łatwy przepis świetnie sprawdzi się również na co dzień, jako dobry dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, a produkty spożywcze niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Wartości odżywcze piernika z Thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kalorie)
348.25 kcal
539.78 kcal
Białko
7.44 g
11.53 g

Węglowodany w pierniku z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany
47.99 g
74.38 g
Węglowodany przyswajalne
47.53 g
73.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz
14.86 g
23.03 g
Tłuszcze nasycone
2.43 g
3.77 g
Tłuszcze nienasycone
12.43 g
19.26 g

Witaminy w przepisie na piernik z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina B6
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: marmolada, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.37 mg
0.58 mg
Brak danych dla: marmolada, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.37 mg
Brak danych dla: marmolada, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.52 mg
3.91 mg
Brak danych dla: marmolada, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
59.81 µg (mcg)
92.70 µg (mcg)
Brak danych dla: marmolada, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na piernik z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód
58.73 mg
91.04 mg
Potas
104.92 mg
162.63 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń
33.95 mg
52.62 mg
Fosfor
92.16 mg
142.85 mg
Brak danych dla: marmolada, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.88 mg
35.47 mg
Brak danych dla: marmolada, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.45 mg
3.80 mg
Cynk
0.68 mg
1.06 mg
Brak danych dla: marmolada, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.20 mg
Brak danych dla: marmolada, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika z Thermomixu 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierniku z Thermomixu

Lista alergenów dla piernika z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania piernika z Thermomixu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Marmolada
150 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.41
Za 150 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Soda oczyszczona
10 g
2 płaskie łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Koszt składników
31.50
Jak oceniasz przepis na piernik z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób