Piernik pomidorowy

Opublikowano: 15.08.2022 r., 15:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Piernik pomidorowy podany w blaszce do pieczenia.
Piernik pomidorowy
Piernik pomidorowy to nietypowa propozycja na słodki dodatek do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzi się jako danie bożonarodzeniowe. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
341 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Banan 1 duża sztuka (120 g)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Kakao 16% (proszek) 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Soda oczyszczona (5 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
  • Powidła śliwkowe (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, przyprawa do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, papier do pieczenia, miska, szpatułka, pojemnik blendera, blaszka keksowa 26 cm

Przepis na piernik pomidorowy krok po kroku

Do pojemnika blendera włóż pomidory, banana, olej rzepakowy oraz cukier i składniki zmiksuj na gładką masę.

Do dużej miski wsyp mąkę, 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie do miski wlej zawartość pojemnika blendera i składniki wymieszaj przy pomocy szpatułki do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut.

Ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Ciasto przekrój wzdłuż na pół i posmaruj powidłami śliwkowymi.

Gotowe ciasto możesz udekorować lukrem lub polewą czekoladową.

Jak oceniasz przepis na piernik pomidorowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat piernika pomidorowego

Piernik pomidorowy to nietypowy pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Najlepszy placek świetnie sprawdzi się jako deser lub potrawa podana na wigilijnym stole. Sprawdzony przepis na piernik pomidorowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące składniki: pomidory w puszce, banan, olej rzepakowy, cukier, mąka pszenna, kakao, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, powidła śliwkowe, sól oraz przyprawa do piernika. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić piernik pomidorowy? Do pojemnika blendera włóż pomidory, banana, olej rzepakowy oraz cukier i składniki zmiksuj na gładką masę. Do dużej miski wsyp mąkę, 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do miski wlej zawartość pojemnika blendera i składniki wymieszaj przy pomocy szpatułki do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Ciasto przekrój wzdłuż na pół i posmaruj powidłami śliwkowymi. Gotowe ciasto możesz udekorować lukrem lub polewą czekoladową.

Banany to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim potas, który spożywany na odpowiednim poziomie wypływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Dodatkowo banany zawierają pektyny, które mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi. W owocu tym znajdziemy również przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując piernik pomidorowy to pachnące ciasto idealnie pasujące do kawy i herbaty. Ciasto jest wilgotne, dodatkowo powidła śliwkowe użyte do jego przygotowania nadadzą mu wspaniałego aromatu. Piernik pomidorowy jest dobry do spożycia po ostygnięciu. Piernik możesz przechowywać w lodówce około tygodnia.

Alergeny w pierniku pomidorowym

Lista alergenów dla piernika pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze piernika pomidorowego

na 100g gotowej potrawy

Piernik pomidorowy to modyfikacja tradycyjnego piernika. Ciasto doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
262.71
341.52
Białko (g)
4.03
5.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
42.57
55.34
Węglowodany przyswajalne (g)
41.46
53.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
1.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
9.78
12.72
Tłuszcze nasycone (g)
1.17
1.53
Tłuszcze nienasycone (g)
8.61
11.19
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.92
2.50
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.68
51.59
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
80.42
104.54
Potas (mg)
201.68
262.18
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
32.78
42.61
Fosfor (mg)
72.00
93.60
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.72
26.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.83
2.38
Cynk (mg)
0.39
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika pomidorowego 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piernika pomidorowego

Koszt składników
26.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Banan
120 g
1 duża sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 płaska łyżka stołowa
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Soda oczyszczona
5 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Powidła śliwkowe
250 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
4.02
Za 250 g
Koszt składników
26.70