Przepis na piernik pomidorowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, przyprawa do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, papier do pieczenia, miska, szpatułka, pojemnik blendera, blaszka keksowa 26 cm

Do pojemnika blendera włóż pomidory, banana, olej rzepakowy oraz cukier i składniki zmiksuj na gładką masę.

Do dużej miski wsyp mąkę, 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie do miski wlej zawartość pojemnika blendera i składniki wymieszaj przy pomocy szpatułki do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut.

Ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Ciasto przekrój wzdłuż na pół i posmaruj powidłami śliwkowymi.

Gotowe ciasto możesz udekorować lukrem lub polewą czekoladową.

Piernik pomidorowy podany w blaszce do pieczenia.
Piernik pomidorowy
Koszt przygotowania dania
9.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
341 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
64

Piernik pomidorowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierniku pomidorowym

Piernik pomidorowy to nietypowy pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Najlepszy placek świetnie sprawdzi się jako deser lub potrawa podana na wigilijnym stole. Sprawdzony przepis na piernik pomidorowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące składniki: pomidory w puszce, banan, olej rzepakowy, cukier, mąka pszenna, kakao, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, powidła śliwkowe, sól oraz przyprawa do piernika. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić piernik pomidorowy? Do pojemnika blendera włóż pomidory, banana, olej rzepakowy oraz cukier i składniki zmiksuj na gładką masę. Do dużej miski wsyp mąkę, 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do miski wlej zawartość pojemnika blendera i składniki wymieszaj przy pomocy szpatułki do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Ciasto przekrój wzdłuż na pół i posmaruj powidłami śliwkowymi. Gotowe ciasto możesz udekorować lukrem lub polewą czekoladową.

Banany to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim potas, który spożywany na odpowiednim poziomie wypływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Dodatkowo banany zawierają pektyny, które mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi. W owocu tym znajdziemy również przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując piernik pomidorowy to pachnące ciasto idealnie pasujące do kawy i herbaty. Ciasto jest wilgotne, dodatkowo powidła śliwkowe użyte do jego przygotowania nadadzą mu wspaniałego aromatu. Piernik pomidorowy jest dobry do spożycia po ostygnięciu. Piernik możesz przechowywać w lodówce około tygodnia.

Wartości odżywcze piernika pomidorowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
262.71 kcal
341.52 kcal
Białko
4.03 g
5.23 g

Węglowodany w pierniku pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
42.57 g
55.34 g
Węglowodany przyswajalne
41.46 g
53.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.11 g
1.44 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
9.78 g
12.72 g
Tłuszcze nasycone
1.17 g
1.53 g
Tłuszcze nienasycone
8.61 g
11.19 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na piernik pomidorowy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.10 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna
1.92 mg
2.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany
39.68 µg (mcg)
51.59 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na piernik pomidorowy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
80.42 mg
104.54 mg
Potas
201.68 mg
262.18 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń
32.78 mg
42.61 mg
Fosfor
72.00 mg
93.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez
20.72 mg
26.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo
1.83 mg
2.38 mg
Cynk
0.39 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika pomidorowego 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierniku pomidorowym

Lista alergenów dla piernika pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania piernika pomidorowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Banan
120 g
1 duża sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 płaska łyżka stołowa
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Soda oczyszczona
5 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Powidła śliwkowe
250 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
4.02
Za 250 g
Koszt składników
26.70
Jak oceniasz przepis na piernik pomidorowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób