Domek z piernika

Opublikowano: 11.04.2022 r., 18:00 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domek z piernika z lukrem
Domek z piernika
Domek z piernika to doskonały pomysł na świąteczną ozdobę. Jest prosty w wykonaniu oraz pięknie wygląda. Spróbuj, a będziesz go wykonywać co rok!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 90 min
5715 kcal
Kcal w porcji
1560 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (600 g)
  • Masło (100 g)
  • Miód (250 g)
  • Cukier (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) 2 łyżki (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Białko jajka (1 szt.)
  • Cukier puder (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka

Przepis na domek z piernika krok po kroku

Masło, miód i cukier przekładamy do rondelka. Składniki podgrzewamy, cały czas mieszając, aż połączą się. Gotową masę pozostawiamy do wystudzenia.

Następnie do miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao, przyprawę korzenną do piernika oraz sodę. Całość mieszamy.

Do ostudzonego miodu dodajemy jajko. Łączymy produkty. Następnie dodajemy je do mąki i wyrabiamy jednolite ciasto na piernik. Na koniec owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Następnie z kartonu wycinamy szablon na domek. Wycinamy cztery prostokąty o wymiarach 15 × 13 cm (dach + przód i tył domku, po dwie sztuki z każdego). Z kawałków przeznaczonych na dach wycinamy jego kształt na wzór trójkąta. Dodatkowo wycinamy ściany boczne 11 × 4 cm (2 sztuki).

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z nich kształty na podstawie przygotowanych form z kartonu.

Na blaszce układamy wycięte formy. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 160 st. C.

Z pozostałego ciasta wycinamy podłogę do domku. Powinna być ona większa od wymiarów domku. Również pieczemy ją w piekarniku.

Białko ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania powoli dodajemy cukier puder. Powstałym lukrem sklejamy elementy domku. Zdobimy go wedle uznania.

Jak oceniasz przepis na domek z piernika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat domku z piernika

Domek z piernika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako ozdoba świąteczna oraz słodki poczęstunek w ciągu dnia. Ciasto z piernika wycięte na wzór domku i sklejone za pomocą lukru jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Piękna chata z piernika zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić domek z piernika? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku masło, miód i cukier przekładamy do rondelka. Składniki podgrzewamy, cały czas mieszając, aż połączą się. Gotową masę pozostawiamy do wystudzenia. Następnie do miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao, przyprawę korzenną do piernika oraz sodę. Całość mieszamy. Do ostudzonego miodu dodajemy jajko. Łączymy produkty. Następnie dodajemy je do mąki i wyrabiamy jednolite ciasto na piernik. Na koniec owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Na drugi dzień z kartonu przygotowujemy szablon na domek. Wycinamy cztery prostokąty o wymiarach 15x13 cm (dach + przód i tył domku, po dwie sztuki z każdego). Z kawałków przeznaczonych na dach wycinamy jego kształt na wzór trójkąta. Dodatkowo wycinamy ściany boczne 11 × 4 cm (2 sztuki). Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z nich kształty na podstawie przygotowanych form z kartonu. Na blaszce układamy wycięte formy. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Z pozostałego ciasta wycinamy podłogę do domku. Powinna być ona większa od jego wymiarów. Również pieczemy ją w piekarniku. Białko ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania powoli dodajemy cukier puder. Powstałym lukrem sklejamy elementy domku. Zdobimy go wedle uznania.

Sprawdzony przepis na domek z piernika nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Ciasto piernikowe na domek odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Najlepszy lukier do sklejania domku z piernika jest z ubitej piany z białka oraz cukru pudru. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten przepis da Ci dobre ciasto, z którego powstanie piękny domek.

Alergeny w domku z piernika

Lista alergenów dla domku z piernika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

W przepisie na domek z piernika nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze domku z piernika

na 100g gotowej potrawy

Domek ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1560g)
Energia (kcal)
366.35
5715.13
Białko (g)
4.33
67.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1560g)
Węglowodany (g)
75.17
1172.59
Węglowodany przyswajalne (g)
73.97
1153.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
18.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1560g)
Tłuszcz (g)
6.30
98.24
Tłuszcze nasycone (g)
4.10
63.96
Tłuszcze nienasycone (g)
2.20
34.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.77
27.63
Brak danych dla: cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
6.64
Brak danych dla: cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.79
433.49
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1560g)
Witamina A (µg (mcg))
51.13
797.56
Witamina B6 (mg)
0.02
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.71
Witamina C (mg)
0.08
1.29
Witamina D (µg (mcg))
0.07
1.14
Witamina E (mg)
0.20
3.14
Retinol (µg (mcg))
50.26
784.13
Tiamina (mg)
0.36
5.57
Ryboflawina (mg)
0.22
3.36
Niacyna (mg)
2.75
42.98
Foliany (µg (mcg))
76.67
1195.98
Beta karoten (µg (mcg))
10.46
163.23

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1560g)
Sód (mg)
11.91
185.86
Potas (mg)
81.51
1271.50
Wapń (mg)
12.34
192.52
Fosfor (mg)
53.31
831.60
Magnez (mg)
14.12
220.31
Żelazo (mg)
3.24
50.62
Cynk (mg)
0.43
6.70
Miedź (mg)
0.12
1.87
Szacunkowy indeks glikemiczny domku z piernika 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania domku z piernika

Koszt składników
43.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
600 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 600 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Miód
250 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 250 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
43.80