Przepis na domek z piernika krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 600 g
- Masło 100 g
- Miód 250 g
- Cukier 250 g
- Kakao 16% (proszek) 20 g 2 łyżki
- Jajko 1 szt.
- Białko jajka 1 szt.
- Cukier puder 200 g
Masło, miód i cukier przekładamy do rondelka. Składniki podgrzewamy, cały czas mieszając, aż połączą się. Gotową masę pozostawiamy do wystudzenia.
Następnie do miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao, przyprawę korzenną do piernika oraz sodę. Całość mieszamy.
Do ostudzonego miodu dodajemy jajko. Łączymy produkty. Następnie dodajemy je do mąki i wyrabiamy jednolite ciasto na piernik. Na koniec owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Następnie z kartonu wycinamy szablon na domek. Wycinamy cztery prostokąty o wymiarach 15 × 13 cm (dach + przód i tył domku, po dwie sztuki z każdego). Z kawałków przeznaczonych na dach wycinamy jego kształt na wzór trójkąta. Dodatkowo wycinamy ściany boczne 11 × 4 cm (2 sztuki).
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z nich kształty na podstawie przygotowanych form z kartonu.
Na blaszce układamy wycięte formy. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 160 st. C.
Z pozostałego ciasta wycinamy podłogę do domku. Powinna być ona większa od wymiarów domku. Również pieczemy ją w piekarniku.
Białko ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania powoli dodajemy cukier puder. Powstałym lukrem sklejamy elementy domku. Zdobimy go wedle uznania.
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki
-
Ciasteczka korzenne
-
Piernik staropolski
-
Lukier na pierniki
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Ciasto piernikowe
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Pierniczki

(liczba kalorii)
Domek z piernika - cechy przepisu
Więcej o domku z piernika
Domek z piernika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako ozdoba świąteczna oraz słodki poczęstunek w ciągu dnia. Ciasto z piernika wycięte na wzór domku i sklejone za pomocą lukru jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Piękna chata z piernika zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić domek z piernika? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku masło, miód i cukier przekładamy do rondelka. Składniki podgrzewamy, cały czas mieszając, aż połączą się. Gotową masę pozostawiamy do wystudzenia. Następnie do miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao, przyprawę korzenną do piernika oraz sodę. Całość mieszamy. Do ostudzonego miodu dodajemy jajko. Łączymy produkty. Następnie dodajemy je do mąki i wyrabiamy jednolite ciasto na piernik. Na koniec owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Na drugi dzień z kartonu przygotowujemy szablon na domek. Wycinamy cztery prostokąty o wymiarach 15x13 cm (dach + przód i tył domku, po dwie sztuki z każdego). Z kawałków przeznaczonych na dach wycinamy jego kształt na wzór trójkąta. Dodatkowo wycinamy ściany boczne 11 × 4 cm (2 sztuki). Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z nich kształty na podstawie przygotowanych form z kartonu. Na blaszce układamy wycięte formy. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Z pozostałego ciasta wycinamy podłogę do domku. Powinna być ona większa od jego wymiarów. Również pieczemy ją w piekarniku. Białko ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania powoli dodajemy cukier puder. Powstałym lukrem sklejamy elementy domku. Zdobimy go wedle uznania.
Sprawdzony przepis na domek z piernika nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Ciasto piernikowe na domek odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Najlepszy lukier do sklejania domku z piernika jest z ubitej piany z białka oraz cukru pudru. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten przepis da Ci dobre ciasto, z którego powstanie piękny domek.
Wartości odżywcze domku z piernika
Energia i białka
(1560g)
Węglowodany w domku z piernika
(1560g)
Tłuszcze
(1560g)
Witaminy w przepisie na domek z piernika
(1560g)
Składniki mineralne w przepisie na domek z piernika
(1560g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w domku z piernika
Lista alergenów dla domku z piernika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
W przepisie na domek z piernika nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona