Szybkie torty

szybkie torty

Tort uchodzi za trudny do zrobienia w warunkach domowych, dlatego najczęściej zamawiamy go w cukierni. Jednak znając zasadę robienia tortów, można samodzielnie zrobić prosty i szybki tort z biszkopta. Podstawą tortu jest ciasto biszkoptowe, które nasączamy ponczem, a następnie przekładamy kremem. Możemy wykorzystać szybki i łatwy krem na bazie serka mascarpone, bitej śmietany, budyniu lub czekolady. Jeszcze bardziej łatwe i szybkie są pyszne torty bez pieczenia. Jako podstawę mogą posłużyć biszkopty, herbatniki lub wafle. Szybki do wykonania jest tort przekładany kremem z mascarpone i biszkoptami nasączonymi kawą, podobnie jak w przypadku słynnego torciku tiramisu. Modne stają się także klasyczne torty z wafli, gdzie wafle przekładamy kremami, zaś całość dekorujemy polewą czekoladową.

Najciekawsze przepisy w temacie szybkie torty

Przepisy w temacie szybkie torty

Szybkie torty - pomysły na szybkie i łatwe do przygotowania torty

Czy tort można zrobić szybko? Z całą pewnością przygotowanie tortu jest bardziej pracochłonne niż upieczenie zwykłego ciasta. Czasochłonne jest szczególnie wykonanie mas i kremów. Istnieje jednak wiele pomysłów i przepisów na łatwe i szybkie torty z lekkimi kremami. Doradzamy jak i z czego zrobić szybkie i łatwe kremy do tortów. Przedstawiamy pomysły na szybkie torty z biszkopta i torty na zimno z wafli lub z herbatników. Postaramy się udowodnić, że pyszny i wykwintny tort można zrobić naprawdę szybko z łatwo dostępnych składników.

Szybkie torty - jak zrobić szybki i łatwy tort na imprezę

Jak szybko zrobić dobry i prosty tort

Tort stanowi kulminacyjny punkt ważnej imprezy. Dlatego też musi wspaniale się prezentować i robić wrażenie na gościach. Czy można jednak samodzielnie zrobić łatwy i szybki tort na imprezę rodzinną? Oczywiście, tak, gdyż tort to nic innego jak przekładany placek wykwintnie udekorowany. Mając dobry przepis i ciekawe pomysły na dekoracje tortu, jesteśmy w stanie zrobić tort równie smaczny, jak ten z cukierni.

Wykonanie tortu nie jest tak szybkie, jak upieczenie zwykłego ciasta. Tort przekładany kremem wymaga sporo pracy, szczególnie jeśli tworzymy na nim wymyślne dekoracje. Jednak prosty tort, wykonany z kilku warstwa, możemy zrobić w miarę szybko. Wystarczy tylko przygotować biszkopt i krem do przekładania. Jeszcze łatwiejsze jest wykonanie tortu bez pieczenia, na przykład z wafli lub z biszkoptów.

Czego potrzebujesz, aby przygotować smaczny i szybki tort z biszkopta

Klasyczny tort składa się z biszkopta, kremu i polewy. Bazą tortu jest ciasto biszkoptowe, które wcale nie jest trudne do upieczenia. Aby upiec dobry biszkopt ważne jest odpowiednie ubicie białek z cukrem. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Po upieczeniu ciasto należy przeciąć w poprzek na kilka równych placków, które będą stanowiły warstwy tortu. Można również osobno upiec kilka mniejszych placków biszkoptowych.

Dobry tort nie może być suchy. Dlatego też biszkopt nasączamy ponczem. Zrobienie dobrego ponczu nie jest trudne, ważne jest jednak, aby jego smak pasował do tonacji smakowej tortu. Do tortu czekoladowego robimy poncz z herbaty lub kawy rozpuszczalnej. Natomiast do tortu owocowego przygotowujemy poncz z wody i soku owocowego lub soku z cytryny. Do tortu dla dorosłych robimy poncz z dodatkiem alkoholu, na przykład wódki, rumu, likieru czy nalewki. Ostudzony poncz ostrożnie nalewamy na placek z ciasta biszkoptowego. Ważne jest, aby ciasto nie było zbyt wilgotne, gdyż tort nie będzie się trzymał.

Sercem tortu jest krem, którym przekładamy warstwy ciasta. W naszej tradycji kulinarnej większym powodzeniem cieszą się lekkie torty, jak torty owocowe, serowe, czy śmietankowe. Tort wnosi się na imprezę w jej kulminacyjnym punkcie, wtedy gdy goście są już najedzeni. Lekki tort sprawi, że będą mogli cieszyć się jego smakiem. Dlatego też najlepiej przygotować lekki krem do tortu. Ciężka i tłusta masa tortowa może sprawić, że goście nie zjedzą tortu.

Lekki krem do tortu najlepiej zrobić z budyniu, bitej śmietany, czekolady lub serka mascarpone. Ponadto lekka masa do tortu jest łatwiejsza do zrobienia niż ciężki, tłusty krem. Najłatwiejsza do zrobienia jest masa z budyniu, która następnie miksujemy z miękkim masłem. Innym rodzajem lekkiej masy jest serek mascarpone zmiksowany z bitą śmietaną. Doskonały, lekki krem tworzy również bita śmietana utwardzona przy pomocy żelatyny lub galaretki. Szybki i lekki krem zrobimy przygotowując budyń na mleku, a następnie łącząc go z mascarpone i utwardzając przy pomocy żelatyny.

Szybki do zrobienia i pyszny jest również krem czekoladowy lub kakaowy. Aby zrobić krem czekoladowy rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i serek mascarpone, a na koniec rozpuszczoną czekoladę. Krem kakaowy robimy przez ucieranie masła z cukrem pudrem, dodając kakao, żółtka i mleko.

Najciekawsze przepisy na szybkie torty

Smaczny i łatwy tort z biszkopta

Szybki i prosty tort to po prostu placek przekładany. Dlatego też wystarczy upiec ciasto biszkoptowe i dopasować smakowo krem i dodatki. Szybkie torty z biszkopta robimy zazwyczaj z lekkimi kremami na bazie budyniu, bitej śmietany i serka mascarpone. Pyszne i łatwe do zrobienia są torty owocowe. Owoce zmiksowane z kremem sprawią, że tort będzie lekki o nieco kwaskowym smaku. Tort pięknie prezentuje się po pokrojeniu, jeśli do kremu dodamy kawałki owoców lub zrobimy dodatkową warstwę z owoców w galaretce.

Bardzo łatwo i szybko zrobimy tort czekoladowy. Dodając kakao do ciasta biszkoptowego uzyskamy piękny, czekoladowy kolor. Ciasto nasączamy kawą lub herbatą i przekładamy kremem czekoladowym. Aby smak czekolady nie był zbyt mdły, dobre jest posmarować ciasto cienką warstwą powideł owocowych. Ciasto smarujemy kremem czekoladowym i dekorujemy owocami, orzechami lub posypką czekoladową.

Prosty tort bez pieczenia z wafli lub biszkoptów

Mniej pracochłonny i łatwiejszy do zrobienia jest prosty tort na zimno. Nie wymaga on pieczenia ciasta biszkoptowego. Jako baza mogą posłużyć herbatniki, biszkopty lub wafle. Potrzebna będzie masa kremowa oraz elementy dekoracji.

Najszybszy tort możemy zrobić w formie sernika na zimno na spodzie z herbatników lub biszkoptów. Świetnie smakuje także tort na biszkoptach. Wykładamy dno oraz ścianki tortownicy biszkoptami, a na środek wylewamy krem. Idealny jest lekki krem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone utwardzonych żelatyną. Torcik jest dość wysoki dlatego też możemy zrobić tort warstwowy. Na biszkopty nakładamy warstwę kremu, następnie warstwę biszkoptów nasączonych kawą z alkoholem. Warstwę posypujemy kakao. Nakładamy podobne warstwy, aż do końca biszkoptów stanowiących brzegi. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.

Niemniej ważna jest dekoracja tortu, którą możemy wykonać przy pomocy rękawa cukierniczego. Dekoracje możemy również zrobić z owoców lub orzechów. Możemy też zdecydować, czy zakryć biszkopty polewą czy zostawić je odkryte. Jednym z pomysłów jest wysmarowanie całości kremem czekoladowym, tak aby biszkoptów nie było widać. Na wierzchu robimy różyczki przy pomocy rękawa cukierniczego i dodajemy owoce. Innym, modnym sposobem jest pozostawienie biszkoptów odkrytych i przewiązaniu ich wstążeczką.

Pysznym, modnym i szybkim do zrobienia tortem jest tort z wafli. Torty z wafli pochodzą z kuchni austriackiej i niemieckiej, jednak mają swoje miejsce także w kuchni polskiej. Niegdyś były bardzo popularne, zaś obecnie przeżywają swój renesans.

Aby zrobić tort z wafli wystarczy kupić specjalne wafle tortowe lub wykorzystać zwykłe wafle. Wafle są cienkie, dlatego też tort z wafli będzie miał bardzo wiele warstw. Wykonanie tortu jest bardzo proste. Przygotowujemy kremy i masy i przekładamy nimi wafle. Na koniec wylewamy na tort polewę czekoladową. Jako dekoracje mogą posłużyć orzechy, owoce lub różyczki z kremu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto