Przepis na piernik z dżemem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia, sitko

Jajka wbij do miski i ubij z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszystą masę.

Mleko przegotuj i wystudź.

Do masy dodawaj na zmianę wystudzone mleko oraz przesianą mąkę i miksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

Do osobnej miski wlej olej, dodaj sodę, opakowanie przyprawy do piernika oraz kakao. Składniki dokładnie wymieszaj.

Mieszankę oleju z przyprawami dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.

Następnie do masy na piernik dodaj po łyżce dżemu i za każdym razem miksuj, aby składniki połączyły się.

Gotową masę przelej do przygotowanej blaszki do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około godzinę.

Po tym czasie ciasto wyciągnij i pozostaw do ostudzenia.

Gotowy piernik możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Piernik z dżemem podany na białym talerzyku.
Piernik z dżemem
Koszt przygotowania dania
23.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
524 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Piernik z dżemem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierniku z dżemem

Piernik z dżemem, który upieczesz w piekarniku to doskonała propozycja na pyszny placek, który doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty. Ciasto możesz przygotować bez okazji oraz przygotować je na święta Bożego Narodzenia lub na spotkania rodzinne. Przepis na piernik z dżemem jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier wanilinowy, soda oczyszczona, olej rzepakowy, dżem porzeczkowy, cukier, kakao, jajka, mleko oraz przyprawa do piernika. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić piernik z dżemem? Jajka wbij do miski i ubij z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszystą masę. Mleko przegotuj i wystudź. Do masy dodawaj na zmianę wystudzone mleko oraz przesianą mąkę i miksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Do osobnej miski wlej olej, dodaj sodę, opakowanie przyprawy do piernika oraz kakao. Składniki dokładnie wymieszaj. Mieszankę oleju z przyprawami dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Następnie do masy na piernik dodaj po łyżce dżemu i za każdym razem miksuj, aby składniki połączyły się. Gotową masę przelej do przygotowanej blaszki do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągnij i pozostaw do ostudzenia. Gotowy piernik możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Jajka użyte do przygotowania piernika są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.

Podsumowując prosty przepis na najlepszy piernik świetnie sprawdzi się, aby przygotować pyszne ciasto do kawy i herbaty. Wiesz już jak upiec dobry piernik, który będzie delikatnie kwaśny (kwaśny smak nada dodatek dżemu porzeczkowego). Smaczny piernik możesz przygotować jako słodką przekąskę dla najmłodszych.

Wartości odżywcze piernika z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
291.60 kcal
524.88 kcal
Białko
6.86 g
12.35 g

Węglowodany w pierniku z dżemem

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
34.18 g
61.52 g
Węglowodany przyswajalne
33.82 g
60.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
14.29 g
25.73 g
Tłuszcze nasycone
2.28 g
4.11 g
Tłuszcze nienasycone
12.01 g
21.62 g

Składniki mineralne w przepisie na piernik z dżemem

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
56.79 mg
102.21 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas
106.87 mg
192.37 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń
44.05 mg
79.29 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.95 mg
3.51 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika z dżemem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierniku z dżemem

Lista alergenów dla piernika z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania piernika z dżemem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier wanilinowy
15 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 15 g
Mąka pszenna typ 500
600 g
4 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Soda oczyszczona
10 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Dżem porzeczkowy
280 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
11.45
Za 280 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Koszt składników
45.60
Jak oceniasz przepis na piernik z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób