Piernik marchewkowy

Opublikowano: 28.04.2022 r., 20:24 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
piernik marchewkowy
Piernik marchewkowy
Ciasto w połączeniu z warzywami czy owocami staje się bardzo popularne. Dlatego koniecznie poznaj mój szybki przepis na ciasto marchewkowe i przygotuj je samodzielnie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
297 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Marchewka 4 sztuki (300 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na piernik marchewkowy krok po kroku

Marchewkę obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij nadmiar soku.

Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj.

Stopniowo wlewaj olej, wsyp mąkę, proszek do pieczenia. Na końcu dodaj startą marchewkę.

Tak przygotowane ciasto wlej do foremki i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na piernik marchewkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat piernika marchewkowego

Połączenie ciast z warzywami lub owocami jest coraz bardziej popularne, nie ma się co dziwić, taka propozycja jest bardzo smaczna, dodatkowo jest to sposób na przemycenie odrobiny witamin. Dlatego koniecznie poznaj mój prosty przepis na piernik marchewkowy. Jest on niezwykle prosty i łatwy w przygotowaniu, a dodatkowo pyszny w smaku. Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka pszenna, marchew, cukier, jajka, olej rzepakowy, dodatkowo proszek do pieczenia. Ciasto możesz przygotować dodatkowo z orzechami, w połączeniu z marchewką będzie pyszny.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić piernik marchewkowy?

W pierwszej kolejności marchew obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W razie potrzeby odciśnij nadmiar wody. Do miski wbij jajka i wsyp cukier, zacznij ubijać do uzyskania gęstej piany. Stopniowo wlewaj olej, wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki, a na końcu dodaj startą marchew. Przelej całość do foremki, najlepiej, jeśli będzie ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. W ten sposób ciasto nie przypali się i będzie dobrze odchodziło od blaszki.

Piecz przez około 25-30 minut w 180 st. C. Po tym czasie nasz fit, dietetyczny deser jest gotowy. Skoro już wiesz jak zrobić piernik marchewkowy, wypróbuj mój przepis i wykorzystaj go.

Alergeny w pierniku marchewkowy

Lista alergenów dla piernika marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze piernika marchewkowego

na 100g gotowej potrawy

Dodatkowo do ciasta możesz dodać posiekane orzechy, postaw na orzechy włoskie, one w połączeniu z ciastem smakują wyśmienicie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
297.69
297.69
Białko (g)
6.14
6.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
34.86
34.86
Węglowodany przyswajalne (g)
33.99
33.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
0.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
15.12
15.12
Tłuszcze nasycone (g)
2.09
2.09
Tłuszcze nienasycone (g)
13.03
13.03
Cholesterol (mg)
63.61
63.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.02
2.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.51
51.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
46.64
46.64
Potas (mg)
156.24
156.24
Wapń (mg)
24.89
24.89
Fosfor (mg)
76.86
76.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.08
15.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.84
1.84
Cynk (mg)
0.57
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika marchewkowego 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piernika marchewkowego

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Marchewka
300 g
4 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Koszt składników
21.00