Przepis na piernik z jabłkami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia

Jabłka obierz ze skórki i pokrój na osiem części.

W misce ubij jajka, dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao, zmiksuj, dodaj olej i miksuj jeszcze 1 minutę.

Do przygotowanej masy dodaj jabłka i wymieszaj łyżką.

Piecz w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach przez 40 minut.

Upieczony piernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Gotowy piernik polej rozpuszczoną czekoladą i z odrobiną masła.

Piernik z jabłkami ułożony jest na drewnianym blacie. Dookoła niego ułożone są orzechy.
Piernik z jabłkami
Koszt przygotowania dania
22.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
455 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
57

Piernik z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierniku z jabłkami

Piernik z jabłkami to doskonała propozycja na smaczny domowy piernik wzbogacony dodatkiem owoców. Świąteczny wypiek możesz też przygotować na co dzień idealnie komponuje się z kawą lub herbatą. Prosty placek możesz też wykorzystać jako słodką przekąskę do pracy. Przepis na piernik z jabłkami jest łatwy w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do przygotowania tego ciasta będą Ci potrzebne produkty spożywcze takie jak: mąka pszenna, jajka, cukier, kakao, przyprawa do piernika, olej z pestek winogron oraz jabłka najlepiej kwaśne odmiany, np. szara reneta. Piernik możesz wykonać również z jabłkami i cynamonem.

Jak zrobić piernik z jabłkami? Na początek obierz jabłka ze skórki. Pokrój je na 8 części. W dużej misce umieść jajka i cukier. Ubij na puszystą pianę. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i zmiksuj. Do powstałej masy dodaj jabłka i skórkę z cytryny. Wymieszaj łyżką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę , wierzch wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 50 minut. Gotowy i wystudzony piernik polej rozpuszczoną gorzką czekoladą z odrobiną masła.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Przyprawy korzenne mają działanie bakteriobójcze. Warto sięgać po nie jak najczęściej.

Podsumowując sprawdzony przepis na pyszny piernik z jabłkami nie może się nie udać. Prosty piernik sprawdzi się idealnie jako szybkie ciasto, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego lub wpadną niezapowiedziani goście. Jabłka oraz przyprawy korzenne wykorzystane do przygotowania ciasta mają silne działanie bakteriobójcze, wzmacniają odporność i rozgrzewają. Ciasto wspaniale nada się na przekąskę do herbaty w zimne jesienne dni.

Wartości odżywcze piernika z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
267.65 kcal
455.01 kcal
Białko
5.04 g
8.56 g
Brak danych dla: cukier, olej z pestek winogron.
czytaj dalej

Węglowodany w pierniku z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
31.61 g
53.74 g
Brak danych dla: olej z pestek winogron.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
29.19 g
49.62 g
Brak danych dla: olej z pestek winogron.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
14.48 g
24.61 g
Tłuszcze nasycone
4.72 g
8.02 g

Witaminy w przepisie na piernik z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(170g)
Ryboflawina
0.16 mg
0.27 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, olej z pestek winogron.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na piernik z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
21.74 mg
36.96 mg
Brak danych dla: olej z pestek winogron.
czytaj dalej
Potas
271.66 mg
461.83 mg
Brak danych dla: olej z pestek winogron.
czytaj dalej
Wapń
71.73 mg
121.94 mg
Brak danych dla: olej z pestek winogron.
czytaj dalej
Fosfor
164.07 mg
278.92 mg
Brak danych dla: cukier, olej z pestek winogron.
czytaj dalej
Magnez
33.84 mg
57.53 mg
Brak danych dla: cukier, olej z pestek winogron.
czytaj dalej
Żelazo
2.11 mg
3.59 mg
Brak danych dla: olej z pestek winogron.
czytaj dalej
Cynk
0.72 mg
1.22 mg
Brak danych dla: olej z pestek winogron.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej z pestek winogron.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika z jabłkami 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierniku z jabłkami

Lista alergenów dla piernika z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania piernika z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
130 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Olej z pestek winogron
150 ml
13.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.90
Za 150 ml
Jabłko
700 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.94
Za 700 g
Skórka z cytryny
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Czekolada gorzka
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
53.10
Jak oceniasz przepis na piernik z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób