Piernik z powidłami śliwkowymi

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Piernik z powidłami śliwkowymi podany na talerzu.
Piernik z powidłami śliwkowymi
Piernik z powidłami śliwkowymi to tak zwany piernik alpejski, który doskonale sprawdzi się nie tylko na święta, ale i na co dzień. Jest smaczny i szybki.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
449 kcal
Kcal w porcji
137 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło (200 g)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Cukier (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Kakao niesłodzone (20 g)
  • Dżem śliwkowy niskosłodzony (150 g)
  • Czekolada deserowa (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko, rondelek

Przepis na piernik z powidłami śliwkowymi krok po kroku

W dużej misce ubij masło wraz z żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem na puszystą masę. Białka ubij w osobnym naczyniu na gęstą piankę.

Do masy z masłem przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Całość dokładnie wymieszaj. Do masy delikatnie wlej pianę z białek i wymieszaj całość.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij i ostudź, gdy będzie ostudzone przekrój je na 2 części i wysmaruj je dżemem.

W rondelku roztop czekoladę ze śmietanką i dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowaną polewą oblej ciasto.

Jak oceniasz przepis na piernik z powidłami śliwkowymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat piernika z powidłami śliwkowymi

Piernik z powidłami śliwkowymi to tak zwany piernik alpejski, który doskonale sprawdzi się nie tylko na święta, ale i na co dzień. Jest smaczny i szybki.

Przepis na piernik z powidłami śliwkowymi to dobra opcja na pyszny wypiek o korzennym aromacie. Wszystko to zasługa pysznych przypraw. Ciasto jest idealnie wilgotne i miękkie. Świetnie smakuje w połączeniu z dżemem śliwkowym lub porzeczkowym. Będzie idealnym dodatkiem do kawy. Najlepiej sprawdzi się jesienią ze względu na obecność rozgrzewających przypraw. Choć jest łatwe, wcale nie jest nudne. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie ze względu na dużą ilość przypraw korzennych. Jest ciastem niezwykle wyrazistym i pełnym smaku. Choć dobry i bardzo aromatyczny, nie jest zbyt wykwintny. Jednak nie można również powiedzieć, że jest nudny. Całość dopełnia gorzka czekolada, tworząca chrupiącą skorupkę, a także powidła owocowe, które nadają ciastu odrobinę kwaśności i przełamują słodycz. Ten piernik jest tak smaczny, że na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Choć niezwykle wilgotny, nie rozpada się. Cała konstrukcja jest bardzo zwarta.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić piernik z powidłami śliwkowymi by był smaczny, a przy okazji dobry dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Powstaje z niego najlepszy piernik. Całość robi się w piekarniku, więc to jedyny sprzęt, którego będziesz potrzebować. Powstaje z niego piernik pełen smaku i o świetnej fakturze. Ciasto nie jest zbyt gęste, dlatego całość po upieczeniu jest bardzo puszysta. Ze względu na ulepszoną formułę ten piernik można zjeść tego samego dnia i nie trzeba czekać, aż dojrzeje. Nie potrzebuje on również dodatkowych dni na zmięknięcie. Ciasto już tego samego dnia jest niezwykle miękkie i sprężyste. To ciasto idealne dla niecierpliwych kucharzy, którzy nie mogą się doczekać, kiedy będą mogli spróbować tego pysznego wypieku. Ciasto zawsze się udaje i wychodzi pyszne za każdym razem. Zamiast masła można do niego użyć margaryny. Najlepiej wybierać kakao niesłodzone, gdyż to ciasto nie potrzebuje nadmiernej słodyczy. Z dodatkiem marmolady smakuje jak pyszne pierniczki dostępne w sklepach.

Alergeny w pierniku z powidłami śliwkowymi

Lista alergenów dla piernika z powidłami śliwkowymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze piernika z powidłami śliwkowymi

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(137g)
Energia (kcal)
327.75
449.01
Białko (g)
5.82
7.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(137g)
Węglowodany (g)
37.06
50.77
Węglowodany przyswajalne (g)
36.11
49.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
1.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(137g)
Tłuszcz (g)
18.22
24.96
Tłuszcze nasycone (g)
13.16
18.03
Tłuszcze nienasycone (g)
5.05
6.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
63.93
87.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(137g)
Witamina A (µg (mcg))
131.20
179.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.67
2.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
129.31
177.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.53
2.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.36
53.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.99
32.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(137g)
Sód (mg)
26.77
36.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
126.57
173.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
50.56
69.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
91.35
125.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.46
32.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.73
2.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.70
0.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika z powidłami śliwkowymi 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piernika z powidłami śliwkowymi

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kakao niesłodzone
20 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Dżem śliwkowy niskosłodzony
150 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 150 g
Czekolada deserowa
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
100 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 ml
Koszt składników
40.00