Przepis na piernik alpejski krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier wanilinowy, przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
kuchenka, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko, rondelek

W dużej misce ubij masło wraz z żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem na puszystą masę. Białka ubij w osobnym naczyniu na gęstą piankę.

Do masy z masłem przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Całość dokładnie wymieszaj. Do masy delikatnie wlej pianę z białek i wymieszaj całość.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij i ostudź, gdy będzie ostudzone przekrój je na 2 części i wysmaruj je dżemem.

W rondelku roztop czekoladę ze śmietanką i dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowaną polewą oblej ciasto i posyp posiekanymi orzechami.

Piernik alpejski podany z dżemem i orzechami.
piernik alpejski
Koszt przygotowania dania
31.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
600 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
76

Piernik alpejski - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierniku alpejskim

Piernik alpejski jest ciastem wyjątkowo smacznym i aromatycznym. Wszystko to zasługa pysznych przypraw korzennych. Ciasto jest idealnie wilgotne i miękkie. Świetnie smakuje w połączeniu z dżemem śliwkowym lub porzeczkowym. Będzie idealnym dodatkiem do kawy. Najlepiej sprawdzi się jesienią ze względu na obecność rozgrzewających przypraw. Choć jest łatwe, wcale nie jest nudne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić piernik alpejski w bardzo łatwy i szybki sposób, to ten przepis będzie idealny. Powstaje z niego piernik pełen smaku i o świetnej fakturze. Ciasto nie jest zbyt gęste, dlatego całość po upieczeniu jest bardzo puszysta. Ze względu na ulepszoną formułę ten piernik można zjeść tego samego dnia i nie trzeba czekać aż dojrzeje. Nie potrzebuje on również dodatkowych dni na zmięknięcie. Ciasto już tego samego dnia jest niezwykle miękkie i sprężyste. To ciasto idealne dla niecierpliwych kucharzy, którzy nie mogą się doczekać, kiedy będą mogli spróbować tego pysznego wypieku.

To dobry wybór również na święta. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie ze względu na dużą ilość przypraw korzennych. Jest ciastem niezwykle wyrazistym i pełnym smaku. Choć dobry i bardzo aromatyczny, nie jest zbyt wykwintny. Jednak nie można również powiedzieć, że jest nudny. Całość dopełnia gorzka czekolada, tworząca chrupiącą skorupkę, a także powidła owocowe, które nadają ciastu odrobinę kwaśności i przełamują słodycz. Ten piernik jest tak smaczny, że na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Choć niezwykle wilgotny, nie rozpada się. Cała konstrukcja jest bardzo zwarta.

Przepis na piernik alpejski jest niezwykle prosty. Dlatego spokojnie sprawdzi się jako pomysł na pierwszy wypiek. Ciasto zawsze się udaje i wychodzi pyszne za każdym razem. Zamiast masła można do niego użyć margaryny. Najlepiej wybierać kakao niesłodzone, gdyż to ciasto nie potrzebuje nadmiernej słodyczy. Z dodatkiem marmolady smakuje jak pyszne pierniczki dostępne w sklepach.

To ciasto świetnie sprawdzi się do kawy, gdyż można je zrobić naprawdę łatwo i potrzeba do niego niezbyt wielu produktów.

Najlepiej wybierać składniki o bardzo dobrej jakości, gdyż dzięki temu całość ma wspaniały smak. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci upiec fantastyczny, domowy piernik pełen smaku.

Wartości odżywcze piernika alpejskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(162g)
Energia (kalorie)
370.48 kcal
600.19 kcal
Białko
6.80 g
11.01 g
Brak danych dla: cukier, cukier, dżem śliwkowy niskosłodzony.
czytaj dalej

Węglowodany w pierniku alpejskim

Na 100g
Na porcję
(162g)
Węglowodany
36.28 g
58.77 g
Węglowodany przyswajalne
34.65 g
56.14 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(162g)
Tłuszcz
23.24 g
37.65 g
Tłuszcze nasycone
12.41 g
20.11 g

Witaminy w przepisie na piernik alpejski

Na 100g
Na porcję
(162g)
Tiamina
0.23 mg
0.38 mg
Brak danych dla: cukier, cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna
1.42 mg
2.30 mg
Brak danych dla: cukier, cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany
43.07 µg (mcg)
69.78 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na piernik alpejski

Na 100g
Na porcję
(162g)
Sód
27.69 mg
44.86 mg
Brak danych dla: dżem śliwkowy niskosłodzony, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
170.56 mg
276.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
63.42 mg
102.74 mg
Brak danych dla: dżem śliwkowy niskosłodzony, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor
121.94 mg
197.54 mg
Brak danych dla: cukier, cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez
38.26 mg
61.99 mg
Brak danych dla: cukier, cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk
1.01 mg
1.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź
0.30 mg
0.49 mg
Brak danych dla: mleko 2%, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika alpejskiego 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierniku alpejskim

Lista alergenów dla piernika alpejskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania piernika alpejskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cukier
50 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kakao niesłodzone
20 g
2 łyżki
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Dżem śliwkowy niskosłodzony
150 g
1 słoik
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 150 g
Czekolada deserowa
200 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
100 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 ml
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Liczba porcji:
Koszt składników
56.50
Jak oceniasz przepis na piernik alpejski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób