Wyróżnione przepisy kuchni niemieckiej
-
Tort schwarzwaldzki
Tort schwarzwaldzki to czekoladowy tort wiśniowy. Tort świetnie sprawdzi się jako pyszny deser, który można podać z dodatkiem kawy lub …
60 + 40 min łatwy 10 -
Germknödel
Germknödel to doskonała propozycja na tradycyjny austriacki deser. Przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego gotowanego na parze z dodatkiem konfitury …
130 + 30 min łatwy 10 386 kcal -
Rosti
Rosti z piekarnika to pyszne placki ziemniaczane po szwajcarsku. Jest to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Gotowe …
25 + 10 min łatwy 3 154 kcal -
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki to przepyszny deser o smaku czekoladowo wiśniowym. Idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości ze względu na pyszny smak, …
20 + 35 min średni 10 510 kcal -
Ciasto czarny las
Przepis na ciasto czarny las to bardzo dobry wybór na przyjęcia urodzinowe bądź inne imprezy okolicznościowe, ponieważ można uznać je …
30 + 40 min średni 10 643 kcal
Pozostałe przepisy kuchni niemieckiej
-
Sałatka szwabska
Pyszna i prosta sałatka szwabska z mortadelą to smaczne rozwiązanie na kolację. Jadłeś już ją? Jeśli nie to zobacz, jak …
10 + 30 min łatwy 8 189 kcal -
Strucla bożonarodzeniowa
Strucla bożonarodzeniowa, znana też jako stollen, to tradycyjny, świąteczny wypiek pochodzący z Drezna, gdzie obchodzone jest nawet jej święto. Jej …
40 + 30 min średni 10 386 kcal -
Eintopf
Eintopf to nic innego jak gulasz wołowy jako idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche …
20 + 40 min łatwy 4 -
Niemiecka sałatka ziemniaczana z ogórkiem
Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia. …
20 + 40 min łatwy 4 -
Flammkuchen
Flammkuchen to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Podpłomyk z ciasta chlebowego przypomina nieco w smaku pizzę. …
15 + 25 min łatwy 4 710 kcal -
Sznycel ministerski
Sznycel ministerski to pyszny kotlet mielony przygotowany w panierce z grzanek i bułki tartej. Koniecznie sprawdźcie pomysł na najlepszy mięsny …
20 + 10 min łatwy 4
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal -
Precel
Precel to wyrób piekarski, którego historia i tradycja sięgają czasów średniowiecznych. Najprawdopodobniej pochodzi z Niemiec, jednak nie ma co tego …
30 + 15 min średni 8 -
Currywurst
Currywurst to niemiecka potrawa, którą przygotujesz w krótkim czasie. Danie to nie należy do lekkostrawnych, a nawet uważane jest za …
10 + 20 min łatwy 5 -
Strucla z jabłkami
Domowa strucla z jabłkami to pyszne i szybkie ciasto do kawy. Potrzebne składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Aby …
90 + 30 min łatwy 12
-
Sałatka bawarska
Sałatka bawarska to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny. Sałatka bawarska jest bardzo intensywna w smaku i …
15 min łatwy 6 418 kcal -
Sznycel wieprzowy
Sznycel wieprzowy to pyszny kotlet ze schabu w chrupiącej i smacznej panierce. Taki kotlet to idealny, mięsny dodatek do niedzielnego …
10 + 10 min łatwy 4 262 kcal -
Sznycel po wiedeńsku
Sznycel po wiedeńsku to typowe danie kuchni austriackiej. Te smaczne, delikatne kotlety w chrupiącej panierce na pewno Ci zasmakują. Przepis …
10 + 10 min łatwy 4 296 kcal -
Kartoffelsalat
Kartoffelsalat to tradycyjne danie pochodzące z kuchni niemieckiej. Tradycyjna sałatka to bardzo dobry pomysł na dodatek do pieczonego mięsa. Można …
15 + 40 min łatwy 10 331 kcal -
Birchermüesli
Birchermüesli to danie wywodzące się z kuchni szwajcarskiej. Przygotowuje się je na bazie płatków owsianych z różnymi owocami. Przepis na …
45 min łatwy 4 946 kcal -
Szpecle
Szpecle to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni niemieckiej. Pyszne lane kluski doskonale komponują się podane ze sztuką mięsa lub …
10 + 20 min łatwy 5 975 kcal
-
Tafelspitz
Tafelspitz to tradycyjne danie kuchni austriackiej. Danie doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przygotowuje się je na bazie …
10 + 300 min łatwy 10 699 kcal -
Käsespätzle
Käsespätzle to doskonała propozycja na pyszny obiad wywodzący się z kuchni austriackiej. Przygotowywany na bazie klusek makaronowych i żółtego sera, …
20 + 20 min łatwy 6 622 kcal -
Frittatensuppe
Frittatensuppe to wspaniałe i szybkie danie bardzo popularne w kuchni austriackiej i niemieckiej. Przygotowuje się je na bazie wywaru drobiowego …
15 + 30 min łatwy 10 377 kcal -
Wołowina duszona w piwie
Wołowina duszona w piwie to tradycyjna potrawa spożywana w Argentynie. Miękka i aromatyczna wołowina świetnie sprawdzi się podana na obiad …
10 + 90 min łatwy 6 290 kcal
-
Kiełbaski w cieście
Kiełbaski w cieście to doskonała potrawa kuchni europejskiej. Szybkie do przygotowania kiełbaski sprawdzą się doskonale na szybką przekąskę podczas spotkania …
15 + 20 min łatwy 10 399 kcal -
Obazda
Obazda jest doskonałą propozycją na dodatek do pieczywa. Jest to tradycyjne danie kuchni bawarskiej, które przygotowywane jest na bazie sera …
15 min łatwy 5 225 kcal -
Pierniki norymberskie
Pierniki norymberskie to doskonała propozycja na słodkie ciasteczka do kawy lub herbaty. Ten rodzaj pierników różni się od tradycyjnych wypieków. …
20 + 20 min średni 10 561 kcal -
Ciasteczka marcepanowe
Ciasteczka marcepanowe to doskonała propozycja na dobre domowe ciastka. Kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Możesz je jednak przygotować …
20 + 20 min łatwy 10 -
Marcepan
Marcepan to doskonała propozycja na domowej roboty słodką przekąskę. Marcepan jest też bardzo popularnym dodatkiem do deserów. Sprawdzony przepis na …
25 min średni 10 199 kcal -
Piernik alpejski
Piernik alpejski jest ciastem wyjątkowo smacznym i aromatycznym. Wszystko to zasługa pysznych przypraw korzennych. Ciasto jest idealnie wilgotne i miękkie. …
20 + 40 min łatwy 10 600 kcal
-
Szynka długodojrzewająca
Szynka długodojrzewająca to doskonała propozycja na smaczny dodatek do do pieczywa lub jako przystawka na imprezy rodzinne czy spotkania ze …
30 min łatwy 30 119 kcal -
Pączki z budyniem
Domowe pączki z budyniem nadają się na poczęstunek dla gości lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. Warto jednak wiedzieć, …
80 min średni 24 400 kcal -
Domowe pączki
Domowe pączki z marmoladą idealnie nadają się nie tylko na tłusty czwartek, ale też jako smakołyk dla dzieci lub na …
50 min średni 24 376 kcal -
Roladki wołowe
Roladki wołowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym najczęściej przygotowywane są jeszcze z cebulą. Takie połączenie daje gwarancję dobrych smaków. Te …
55 + 90 min łatwy 4 221 kcal
Kuchnia niemiecka - charakterystyka, tradycyjne potrawy, przepisy
Kuchnia ukraińska, kuchnia gruzińska czy kuchnia niemiecka to przede wszystkim narodowe specjały kulinarne. Co wiadomo na temat kuchni niemieckiej? Jakie są jej tradycyjne potrawy? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Podstawowe informacje o kuchni niemieckiej
Historia i położenie geograficzne Niemiec, a popularne dania
Niemcy to kraj, o którym mówi się dość dużo i nie do końca dobrze z uwagi na skomplikowaną przeszłość historyczną. Zdecydowanie więcej wiadomo o historii czy kulturze niemieckiej niż o tradycyjnych potrawach. Dla wielu kuchnia niemiecka to wyłącznie tłuste potrawy i ciężkie jedzenie, które nie jest zbytnio zdrowe. Suto zastawione stoły i pełne kufle piwa to charakterystyczne obrazy, które pojawiają się na myśl o kuchni niemieckiej.
Skąd bierze się takie przekonanie? Zapewne wpływ na to ma popularny na całym świecie niemiecki Octoberfest, czyli największe biesiadne święto. Niemniej jednak w Niemczech ciężko wyróżnić jedynie jeden rodzaj kuchni. Narodowe potrawy, które są bardzo popularne nie ustępują wcale daniom, które oferuje kuchnia regionalna. Każdy kraj związkowy w Niemczech posiada swoje tradycyjne przepisy. Nie można uogólniać pojęcia kuchni niemieckiej i zawężać go jedynie do golonki, musztardy i piwa. Niemcy oferują smaczne specjały, słodkie ciasta czy wyjątkowe jedzenie, którego warto spróbować.
Kuchnia niemiecka kształtowana jest nie tylko przez historię czy kulturę, ale także przez sąsiedztwo innych krajów. Typowy niemiecki obiad składający się z tłustego mięsa i ewentualnie ziemniaczanej przystawki to regionalna propozycja głównie w Bawarii czy w środkowej części Niemiec. Przepisy kulinarne wywodzące się z północy kraju bogate są w różne gatunki ryb czy owoców morza. Dostęp do morza ułatwia połów świeżych ryb. Natomiast tradycyjna kuchnia regionalna w landach graniczących z Francją czy Szwajcarią pełna jest warzyw, owoców i lekkich posiłków.
Charakterystyczne produkty kuchni niemieckiej
Choć menu na typowy niemiecki obiad każdy potrafi zapewne wymienić, to niestety nie ma zbyt dużo możliwości d degustacji dań poza granicami Niemiec. Z pewnością kuchnia gruzińska czy kuchnia ukraińska dostępna jest w większej ilości restauracji niż charakterystyczne dania kuchni niemieckiej. Z drugiej jednak strony popularne przepisy można wykorzystać w zaciszu domowym, ponieważ potrzebne składniki są ogólnodostępne w Polsce. Co jest potrzebne, aby stworzyć popularne menu niemieckie?
Kuchnia niemiecka to przede wszystkim mięso. Najczęściej sięga się po wieprzowinę, z której produkuje się kiełbasy, wędliny i przygotowuje obiady. Mięso jest tak popularne w Niemczech, że kraj ten znacznie przoduje w jego spożyciu w całej Europie. Wieprzowinę poddaje się obróbce na wiele różnych sposobów. Najpopularniejsze przepisy kulinarne to gotowane frankfurterki, grillowane bratwurst czy bockwurst.
Kuchnia niemiecka to także duża ilość mąki i ziemniaków. Dania przyrządzone z tych składników zapewniają sytość na cały dzień. W Niemczech popularne są różnego rodzaju kluski, chleb oraz inne przepisy kulinarne zawierające między innymi ziemniaki. Obiady czy kolacje bogate są w przyprawy i dodatki. Wykorzystywany jest najczęściej pieprz, liść laurowy czy kminek. Nie można także zapomnieć o musztardzie, która to razem z chrzanem uzupełnia się idealnie z każdym rodzajem kiełbas i mięsa.
Tradycyjna kuchnia niemiecka – narodowe potrawy
Popularne dania mięsne w kuchni niemieckiej
Popularne pieczone golonki, to pierwsza z proponowanych tradycyjnych potraw niemieckich. Do dania podawane są ziemniaki i zasmażana kapusta czy chleb. Pozostając w temacie mięsnych należy wspomnieć o białej kiełbasie, która jest bardzo znana zwłaszcza na południu kraju. Innym rodzajem kiełbasy jest currywurst, czyli kiełbasa z curry. Jest to danie, które dostępne jest w wielu miejscach, ponieważ sprzedawane jest wręcz na przysłowiowym „każdym kroku”. Można do niego dokupić frytki czy pieczywo.
Jak już wcześniej wspomniano, kuchnia niemiecka to także wszelkiego rodzaju wędliny. Na stołach znaleźć można przede wszystkim salceson czy różne szynki. Są także kiełbasy, które spożywa się na zimno. Te kulinarne specjały idealnie odnajdą się jako przystawki w trakcie tradycyjnych biesiad. W przypadku większych świąt, a zwłaszcza na 11 listopada przyrządzane są tzw. gęsie pipki, czy gęsie żołądki. Ta potrawa to bez wątpienie narodowe danie Niemiec.
Wśród typowych dan mięsnych wymienić można jeszcze pieczeń z mięsa mielonego czy kraby z Morza Północnego, które podaje się na różne sposoby. Inne kulinarne specjały to klopsy po królewsku czy danie gruszki, słoniny i fasoli. Będąc w Niemczech warto spróbować eintopf, czyli tzw. dania jednogarnkowego, w którym znaleźć można mięso, warzyw i ziemniaki.
Narodowe przystawki, przekąski, ciasta i inne specjały
Poza potrawami mięsnymi można skosztować także wyśmienitych przystawek. Jedną z nich jest narodowa sałatka ziemniaczana, która oprócz ziemniaków zawiera w sobie jajko i ogórek. Kolejną uwielbianą sałatką jest ta na bazie marchewki, buraków i ogórków. Jak już wcześniej zostało wspomniane, idealną przekąską będą również różnego rodzaju wędliny i kiełbasy.
Dla miłośników słodkości kuchnia niemiecka oferuje takie propozycje jak tort szwarcwaldzki czy suflet twarogowy. W okresie bożonarodzeniowym znane są typowe pierniczki niemieckie wyroby z marcepanu. Olejną słodką propozycją jest strudel jabłkowy, który to korzenie swoje ma w kuchni austriackiej. Być może nie każdy wie, ale pączki to także tradycyjne niemieckie wypieki. Są one nadziewane najczęściej dżemem truskawkowym.
Bez wątpienia Niemcy to także ogromne tradycje piwowarskie. O ile na południu Europy króluje wino, to w Niemczech jest to wyłącznie piwo. Według tradycyjnych receptur każde piwo niemieckie musi zawierać wodę, chmiel i słód. Najpopularniejsze i najsmaczniejsze są niemieckie piwa niepasteryzowane. W niektórych landach można spotkać również wino białe, ale jest ono zdecydowanie w mniejszości w porównaniu z narodowym piwem.