Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka - charakterystyka, tradycyjne potrawy, przepisy

Kuchnia niemiecka zapewne wielu osobom kojarzy się jedynie z Octoberfest, golonką ze słoniną i piwem wylewającym się z kufli. Jest to jednak błędne przekonanie, ponieważ kuchnia ta słynie także z innych tradycyjnych potraw, które warte są spróbowania. Kuchnia niemiecka to nie tylko obiady czy przystawki, ale także znakomite desery oraz ciasta, w tym najpopularniejszy tort szwarcwaldzki, znany jako czarny las. Podczas pobytu w Niemczech warto zajrzeć do regionalnych karczm, aby skosztować tradycyjnych potraw.

Wyróżnione przepisy kuchni niemieckiej

Pozostałe przepisy kuchni niemieckiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia niemiecka - charakterystyka, tradycyjne potrawy, przepisy

Kuchnia ukraińska, kuchnia gruzińska czy kuchnia niemiecka to przede wszystkim narodowe specjały kulinarne. Co wiadomo na temat kuchni niemieckiej? Jakie są jej tradycyjne potrawy? O tym wszystkim w artykule poniżej.

Podstawowe informacje o kuchni niemieckiej

Historia i położenie geograficzne Niemiec, a popularne dania

Niemcy to kraj, o którym mówi się dość dużo i nie do końca dobrze z uwagi na skomplikowaną przeszłość historyczną. Zdecydowanie więcej wiadomo o historii czy kulturze niemieckiej niż o tradycyjnych potrawach. Dla wielu kuchnia niemiecka to wyłącznie tłuste potrawy i ciężkie jedzenie, które nie jest zbytnio zdrowe. Suto zastawione stoły i pełne kufle piwa to charakterystyczne obrazy, które pojawiają się na myśl o kuchni niemieckiej.

Skąd bierze się takie przekonanie? Zapewne wpływ na to ma popularny na całym świecie niemiecki Octoberfest, czyli największe biesiadne święto. Niemniej jednak w Niemczech ciężko wyróżnić jedynie jeden rodzaj kuchni. Narodowe potrawy, które są bardzo popularne nie ustępują wcale daniom, które oferuje kuchnia regionalna. Każdy kraj związkowy w Niemczech posiada swoje tradycyjne przepisy. Nie można uogólniać pojęcia kuchni niemieckiej i zawężać go jedynie do golonki, musztardy i piwa. Niemcy oferują smaczne specjały, słodkie ciasta czy wyjątkowe jedzenie, którego warto spróbować.

Kuchnia niemiecka kształtowana jest nie tylko przez historię czy kulturę, ale także przez sąsiedztwo innych krajów. Typowy niemiecki obiad składający się z tłustego mięsa i ewentualnie ziemniaczanej przystawki to regionalna propozycja głównie w Bawarii czy w środkowej części Niemiec. Przepisy kulinarne wywodzące się z północy kraju bogate są w różne gatunki ryb czy owoców morza. Dostęp do morza ułatwia połów świeżych ryb. Natomiast tradycyjna kuchnia regionalna w landach graniczących z Francją czy Szwajcarią pełna jest warzyw, owoców i lekkich posiłków.

Charakterystyczne produkty kuchni niemieckiej

Choć menu na typowy niemiecki obiad każdy potrafi zapewne wymienić, to niestety nie ma zbyt dużo możliwości d degustacji dań poza granicami Niemiec. Z pewnością kuchnia gruzińska czy kuchnia ukraińska dostępna jest w większej ilości restauracji niż charakterystyczne dania kuchni niemieckiej. Z drugiej jednak strony popularne przepisy można wykorzystać w zaciszu domowym, ponieważ potrzebne składniki są ogólnodostępne w Polsce. Co jest potrzebne, aby stworzyć popularne menu niemieckie?

Kuchnia niemiecka to przede wszystkim mięso. Najczęściej sięga się po wieprzowinę, z której produkuje się kiełbasy, wędliny i przygotowuje obiady. Mięso jest tak popularne w Niemczech, że kraj ten znacznie przoduje w jego spożyciu w całej Europie. Wieprzowinę poddaje się obróbce na wiele różnych sposobów. Najpopularniejsze przepisy kulinarne to gotowane frankfurterki, grillowane bratwurst czy bockwurst.

Kuchnia niemiecka to także duża ilość mąki i ziemniaków. Dania przyrządzone z tych składników zapewniają sytość na cały dzień. W Niemczech popularne są różnego rodzaju kluski, chleb oraz inne przepisy kulinarne zawierające między innymi ziemniaki. Obiady czy kolacje bogate są w przyprawy i dodatki. Wykorzystywany jest najczęściej pieprz, liść laurowy czy kminek. Nie można także zapomnieć o musztardzie, która to razem z chrzanem uzupełnia się idealnie z każdym rodzajem kiełbas i mięsa.

Tradycyjna kuchnia niemiecka – narodowe potrawy

Popularne dania mięsne w kuchni niemieckiej

Popularne pieczone golonki, to pierwsza z proponowanych tradycyjnych potraw niemieckich. Do dania podawane są ziemniaki i zasmażana kapusta czy chleb. Pozostając w temacie mięsnych należy wspomnieć o białej kiełbasie, która jest bardzo znana zwłaszcza na południu kraju. Innym rodzajem kiełbasy jest currywurst, czyli kiełbasa z curry. Jest to danie, które dostępne jest w wielu miejscach, ponieważ sprzedawane jest wręcz na przysłowiowym „każdym kroku”. Można do niego dokupić frytki czy pieczywo.

Jak już wcześniej wspomniano, kuchnia niemiecka to także wszelkiego rodzaju wędliny. Na stołach znaleźć można przede wszystkim salceson czy różne szynki. Są także kiełbasy, które spożywa się na zimno. Te kulinarne specjały idealnie odnajdą się jako przystawki w trakcie tradycyjnych biesiad. W przypadku większych świąt, a zwłaszcza na 11 listopada przyrządzane są tzw. gęsie pipki, czy gęsie żołądki. Ta potrawa to bez wątpienie narodowe danie Niemiec.

Wśród typowych dan mięsnych wymienić można jeszcze pieczeń z mięsa mielonego czy kraby z Morza Północnego, które podaje się na różne sposoby. Inne kulinarne specjały to klopsy po królewsku czy danie gruszki, słoniny i fasoli. Będąc w Niemczech warto spróbować eintopf, czyli tzw. dania jednogarnkowego, w którym znaleźć można mięso, warzyw i ziemniaki.

Narodowe przystawki, przekąski, ciasta i inne specjały

Poza potrawami mięsnymi można skosztować także wyśmienitych przystawek. Jedną z nich jest narodowa sałatka ziemniaczana, która oprócz ziemniaków zawiera w sobie jajko i ogórek. Kolejną uwielbianą sałatką jest ta na bazie marchewki, buraków i ogórków. Jak już wcześniej zostało wspomniane, idealną przekąską będą również różnego rodzaju wędliny i kiełbasy.

Dla miłośników słodkości kuchnia niemiecka oferuje takie propozycje jak tort szwarcwaldzki czy suflet twarogowy. W okresie bożonarodzeniowym znane są typowe pierniczki niemieckie wyroby z marcepanu. Olejną słodką propozycją jest strudel jabłkowy, który to korzenie swoje ma w kuchni austriackiej. Być może nie każdy wie, ale pączki to także tradycyjne niemieckie wypieki. Są one nadziewane najczęściej dżemem truskawkowym.

Bez wątpienia Niemcy to także ogromne tradycje piwowarskie. O ile na południu Europy króluje wino, to w Niemczech jest to wyłącznie piwo. Według tradycyjnych receptur każde piwo niemieckie musi zawierać wodę, chmiel i słód. Najpopularniejsze i najsmaczniejsze są niemieckie piwa niepasteryzowane. W niektórych landach można spotkać również wino białe, ale jest ono zdecydowanie w mniejszości w porównaniu z narodowym piwem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto