Wyróżnione przepisy kuchni austriackiej
-
Tort Sachera
Tort Sachera to doskonała propozycja na pyszny deser. Pochodzi on z Austrii, gdzie wymyślony został przez młodego cukiernika o nazwisku, …
30 + 50 min łatwy 12 -
Tort schachera
Ważna uroczystość zbliża się wielkimi krokami? Zaskocz wszystkich gości własnoręcznie przygotowanym tortem, który będzie niezwykle zjawiskowy i pyszny, a do …
30 + 40 min łatwy 12 365 kcal -
Jajka po wiedeńsku
Jajka po wiedeńsku to jeden z bardzo popularnych i jednocześnie najsmaczniejszych sposobów na niebanalne przygotowanie jajek. Nazywane bywają też jajkami …
10 min łatwy 1 114 kcal -
Omlet cesarski
Omlet cesarski kaiserschmarrn to wyjątkowa propozycja przygotowania klasycznego omletu biszkoptowego. Jest to omlet szarpany z rodzynkami i ewentualnie dodatkiem sezonowych …
10 + 10 min łatwy 2 385 kcal -
Sznycle z indyka
Sznycel z indyka to świetny, bardzo prosty i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Podstawowe składniki, niezbędne do tego, …
25 min łatwy 1 429 kcal
Pozostałe przepisy kuchni austriackiej
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 -
Sznycel cielęcy
Sznycel, czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które …
15 + 15 min łatwy 4 -
Pischinger
Pischinger to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla Twojej rodziny. Wafle tradycyjnie przygotowuje się z kajmakiem. Masa czekoladowo orzechowa …
20 + 10 min łatwy 10 -
Kawa po wiedeńsku
Tradycyjna kawa po wiedeńsku to mocny napar z kawy podany z kostkami czekolady, bitą śmietaną oraz posypką. Posypkę może stanowić …
15 min łatwy 1 -
Sernik wiedeński puszysty który nie opada
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik wiedeński puszysty, który …
20 + 50 min łatwy 20 227 kcal -
Sznycel wiedeński
Sznycel, czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które …
20 + 10 min łatwy 5
-
Sznycel wieprzowy
Sznycel wieprzowy to pyszny kotlet ze schabu w chrupiącej i smacznej panierce. Taki kotlet to idealny, mięsny dodatek do niedzielnego …
10 + 10 min łatwy 4 262 kcal -
Strudel z makiem
Strudel z makiem to doskonały pomysł na domowy, tradycyjny placek, które możesz podać jako dodatek do kawy i herbaty podczas …
30 + 70 min średni 10 -
Strudel z jabłkami
Strudel z jabłkami to dobry pomysł na ciasto, które możesz podać jako dodatek do kawy, herbatę lub kakao. Świetnie sprawdzi …
50 + 40 min trudny 10 -
Schab po wiedeńsku
Schab po wiedeńsku to wspaniała propozycja na naprawdę smaczne i ciekawe danie mięsne. Choć wygląda jak kotlet schabowy, to jednak …
10 + 30 min łatwy 2 776 kcal
-
Sernik wiedeński Thermomix
Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje …
10 + 70 min łatwy 15 -
Pączki hiszpańskie
Pączki hiszpańskie to pomysł na pyszne gniazdka do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na pączki …
15 + 20 min łatwy 10 704 kcal -
Pączek wiedeński
Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które na pewno masz w domu. Dodatkowo cukier puder i sok z cytryny …
40 + 10 min średni 15 -
Marillenknoedel
Marillenknoedel pyszne knedle to tradycyjne danie kuchni austriackiej. Przygotowuje się je na bazie ciasta z dodatkiem twarogu oraz moreli. Przepis …
40 + 30 min łatwy 12 578 kcal -
Tafelspitz
Tafelspitz to tradycyjne danie kuchni austriackiej. Danie doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przygotowuje się je na bazie …
10 + 300 min łatwy 10 699 kcal -
Käsespätzle
Käsespätzle to doskonała propozycja na pyszny obiad wywodzący się z kuchni austriackiej. Przygotowywany na bazie klusek makaronowych i żółtego sera, …
20 + 20 min łatwy 6 622 kcal
-
Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn to tradycyjny przepis na słodkie śniadanie kuchni austriackiej. Pyszny omlet podany z konfiturą i rodzynkami doskonale sprawdza się na …
10 + 20 min łatwy 3 -
Frittatensuppe
Frittatensuppe to wspaniałe i szybkie danie bardzo popularne w kuchni austriackiej i niemieckiej. Przygotowuje się je na bazie wywaru drobiowego …
15 + 30 min łatwy 10 377 kcal -
Germknödel
Germknödel to doskonała propozycja na tradycyjny austriacki deser. Przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego gotowanego na parze z dodatkiem konfitury …
130 + 30 min łatwy 10 386 kcal -
Pasta z bakłażana
Pasta z bakłażana to doskonała propozycja na pyszne smarowidło na kanapki. Pasta to tradycyjna potrawa kuchni arabskiej zwie się ona …
10 + 30 min łatwy 5 162 kcal
-
Sznycel z jajkiem
Sznycel czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które …
15 + 20 min łatwy 4 311 kcal -
Pączki wiedeńskie
Pączki są dla wielu osób obowiązkowe na tłusty czwartek, lecz nie każdemu chce się zagniatać ciasto drożdżowe. Dlatego mam dla …
60 min średni 12 450 kcal -
Piernik alpejski
Piernik alpejski jest ciastem wyjątkowo smacznym i aromatycznym. Wszystko to zasługa pysznych przypraw korzennych. Ciasto jest idealnie wilgotne i miękkie. …
20 + 40 min łatwy 10 600 kcal -
Sałatka z mortadeli
Sałatka z mortadeli jest prosta do przygotowania i bardzo szybko możną ją zrobić, ponieważ nie trzeba poddawać obróbce termicznej żadnych …
15 min łatwy 3 511 kcal -
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki to przepyszny deser o smaku czekoladowo wiśniowym. Idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości ze względu na pyszny smak, …
20 + 35 min średni 10 510 kcal -
Tort pavlova
Tort pavlova to idealny pomysł na wspaniały, deser który choć pięknie się prezentuje nie jest zbyt skomplikowany. Idealnie nadaje się …
25 + 90 min łatwy 10 305 kcal
Kuchnia austriacka - charakterystyka, dania, przepisy, ciekawostki
Z kuchnią austriacką kojarzy się przede wszystkim wiedeńska kawa i cieniutki, ogromn sznycel wiedeński. Kucharze Austrii zapożyczyli różne przepisy z sąsiednich krajów i zmodyfikowali je w niepowtarzalny sposób. Do tego dochodzą przysmaki regionalne z alpejskich wiosek. Dlatego też kuchnia austriacka jest tak różnorodna i urozmaicona. Poznaj przepisy na austriackie dania mięsne, zupy i ciasta.
Jak kształtowała się kuchnia austriacka
Austria wywodzi się z tradycji imperium Habsburgów i Cesarstwa Austro-Węgierskiego, gdzie mieszały się wpływy różnych kultur. Dlatego też kuchnia austriacka nie jest jednolita. Wywierały na nią wpływ zarówno kuchnia niemiecka, węgierska, włoska czy ogólne alpejska, ale też kuchnia żydowska czy słowiańska. O niektóre potrawy austriackie toczą się spory z innymi państwami, do jakiej tradycji należą. Dla przykładu tradycyjne, narodowe danie, jakim jest wiener schnitzel zostało zaczerpnięte z kuchni włoskiej.
Kuchnia austriacka obfituje szczególnie w dania mięsne oraz ciasta i słodycze, co oznacza że wywodzi się z tradycji bogatego mieszczaństwa i generalnie ludzi zamożnych, podobnie jak kuchnia żydowska. Nie jest to kuchnia lekka ani lekkostrawna. Prócz mięsa znajdziemy tu także dużą ilość dań mącznych, dań z ziemniakami oraz serów. Generalnie kuchnia austriacka jest pożywna, lecz dość ciężka.
Kuchnia austriacka, podobnie jak na przykład kuchnia litewska czy angielska, jest silnie związana a położeniem geograficznym i klimatem. Chłodny klimat alpejski wymaga, aby jedzenie było pożywne i sycące. W tym regionie Europy jada się pożywne śniadania i obiady i lekkie kolacje. Taki właśnie styl odżywiania mają kuchnie krajów chłodnych, jak kuchnia polska, kuchnia angielska, czy też kuchnia litewska. O ile na przykład kuchnia litewska wywodzi się z tradycji kulinarnych biednego ludu, to kuchnia austriacka posiada zarówno przysmaki wykwintne na stoły bogatej klasy średniej, jak i dania ludowe alpejskich górali. Dania są gotowane, smażone lub pieczone. Rzadko stosuje się grillowanie, z wyjątkiem restauracji gdzie grillowanie jest sposobem przyrządzania sobie mięsa przez gości.
Jakie dania warto spróbować w Austrii
Wiener schnitzel - narodowe danie Austrii
Wiener schnitzel stanowi typowe mięsne danie obiadowe. Jest to kotlet cielęcy panierowany i usmażony. Nazwa kotleta cielęcego jest zastrzeżona, dlatego jeśli przepis na kotlet wykonamy z innego mięsa nazywamy kotletem “po wiedeńsku”. Kotlet po wiedeńsku najczęściej robi się z wieprzowiny. Wiener schnitzel jada się na obiad z ziemniakami lub knedlami oraz z sałatką ziemniaczaną. Tradycyjnie do sznycla podaje się kawałek cytryny do skropienia.
Charakterystyczną cechą sznycla wiedeńskiego jest jego rozmiar. Kotlet jest mocno zbity, tak że robi się bardzo cienki i bardzo duży. Panierka jest cienka i bardzo chrupiąca. Koniecznym dodatkiem do sznycla wiedeńskiego jest sałatka ziemniaczana, składająca się z ugotowanych ziemniaków, cebuli i sosu.
Tradycyjne potrawy austriackie
Tradycyjne przepisy na dania mięsne i obiadowe
Prócz tradycyjnego sznycla wiedeńskiego, jedzenie austriackie obfituje w dania mięsne, jak również mączne. Głównym sposobem przyrządzania jest gotowanie lub smażenie. Rzadko stosuje się grillowanie. Austriacy zapożyczyli przepisy na węgierski gulasz, czy też czeskie knedle. Z węgierskiego gulaszu wywodzi się przysmak Austrii, czyli gulasz fiakra robiony z wołowiny z wieprzowymi kiełbaskami. Gulasz fiakra podaje się z jajkiem sadzonym i ogórkami. Natomiast kuchnia wiedeńska oferuje tafelspitz, czyli gotowany kotlet wołowy podawany z ziemniakami i sosem chrzanowym.
Austriackie jedzenie słynie z różnych rodzajów knedli. Na słodko jada się knedle z morelami. Knedle tyrolskie robi się z czerstwej bułki z dodatkiem boczku, kiełbasy, jajka, mleka i przypraw. Bardzo podobnym daniem są knedle Kaspress-Knödel, które robi się z czerstwego chleba z dodatkiem sera, jaj, cebuli i mleka.
W Austrii jada się również zupy. Ciekawym daniem jest rosół z naleśnikami pokrojonymi w paseczki, czyli frittatensuppe, zupa naleśnikowa. Prawdopodobnie źródłem tego dania jest kuchnia żydowska lub kuchnia włoska.
Narodowe przysmaki austriackie - ciasta i desery
Przepisy na potrawy austriackie obfitują w ciasta i słodkości. Tradycyjnym daniem, z którego Austria słynie, jest apfelstrudel. Danie to ma korzenie węgierskie i do dziś trwa spór, kto jest jego twórcą i który naród może sobie go przypisać. Apfelstrudel stanowi drożdżową roladę z nadzieniem jabłkowym. Drożdżowe ciasto jest bardzo cienkie, gdyż zostało ręcznie wyciągnięte.
Najsłynniejszym ciastem austriackim jest tort Sachera, który składa się z czekoladowego ciasta przekładanego masą morelową i polanego czekoladą.
Tradycyjnym deserem austriackim jest germknoedel, czyli jeden wielki knedel nadziewany dżemem śliwkowym i polany sosem waniliowym. Jest to danie bardzo słodkie i sycące. Nie przypomina polskich knedli, lecz raczej typowe czeskie knedle gotowane na parze.
Austria słynie także z wspaniałego deseru jakim jest omlet cesarski. Przysmak ten składa się z puchatego omletu z rodzynkami porwanego na kawałki i serwowanego z cukrem pudrem i owocowym musem.
Typowym przysmakiem są kruche ciasteczka waniliowe, w kształcie rogalików. Ciasteczka te, robione z ciasta kruchego z dodatkiem migdałów, pozostają długo świeże i chrupiące.