Przepis na piernik z pomidorów krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, soda, proszek do pieczenia, przyprawa korzenna do piernika, cukier, kakao
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, foremka keksówka, rózga, miska

W misce zblenduj banana, pomidory, olej i cukier na gładką masę.

W drugiej misce wymieszaj mąką pszenną, kakao, sodę, proszek do pieczenia, 1,5 łyżki przyprawy piernikowej i 1/2 łyżeczkę soli.

Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.

Wlej ciasto do formy keksówki i piecz w 180 st. C przez około 50 minut (do suchego patyczka).

Często zadawane pytania

Piernik z pomidorów na świątecznym stole
Piernik z pomidorów
Koszt przygotowania dania
5.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
202 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
85

Piernik z pomidorów - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierniku z pomidorów

Pyszny piernik z pomidorów to wegańskie ciasto, które koniecznie musisz spróbować. Zapewniam, że goście nie domyślą się, z czego jest przygotowany, bo smakiem naprawdę przypomina tradycyjnego piernika.

Przepis na piernik z pomidorów jest naprawdę banalnie prosty. Potrzebne składniki to puszka pomidorów bez skórki, banan, cukier, olej, mąka pszenna i koniecznie przyprawa do piernika. Na początku w misce zblenduj banana, pomidory, olej i cukier na gładką masę. W drugiej misce wymieszaj mąką pszenną, kakao, sodę, proszek do pieczenia, 1,5 łyżki przyprawy piernikowej i 1/2 łyżeczkę soli. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do formy keksówki i piecz w piekarniku w 180 st. C przez około 50 minut (do suchego patyczka). W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić piernik z pomidorów. Jeśli chcesz by piernik był mniej fit, to możesz go po przestudzeniu przekroić wzdłuż na pół i przełożyć dodatkowo powidłami śliwkowymi.

Każdego roku przygotowuje to ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Za każdym razem, wszyscy goście są tak samo zaskoczeni, że powstaje on z pomidorów. Dzięki obecności korzennych przypraw ma on prawdziwie świąteczny aromat i smak. Ten dietetyczny, wegański wypiek jest naprawdę smaczny. Dodatkową zaletą jest oczywiście to, ile czasu potrzebne jest do jego przygotowania. To świetne ciasto wykonasz w 10 minut, bez czasu pieczenia. Ten dobry wypiek poleca się nie tylko na święta- wykonajcie je nawet tylko po to, by zadać gościom jedno pytanie „z czego jest wykonany?” i podziwiać ich zaskoczone miny.

Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Wartości odżywcze piernika z pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
252.67 kcal
202.14 kcal
Białko
4.69 g
3.75 g

Węglowodany w pierniku z pomidorów

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
35.15 g
28.12 g
Węglowodany przyswajalne
33.71 g
26.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.44 g
1.16 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
11.22 g
8.97 g
Tłuszcze nasycone
1.36 g
1.09 g
Tłuszcze nienasycone
9.85 g
7.88 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na piernik z pomidorów

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6
0.13 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.25 mg
1.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
45.82 µg (mcg)
36.66 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na piernik z pomidorów

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
104.73 mg
83.78 mg
Potas
238.21 mg
190.56 mg
Wapń
33.42 mg
26.73 mg
Fosfor
75.40 mg
60.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
25.57 mg
20.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.16 mg
1.72 mg
Cynk
0.47 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika z pomidorów 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierniku z pomidorów

Lista alergenów dla piernika z pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania piernika z pomidorów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Banan
120 g
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Olej rzepakowy
105 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.73
Za 105 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 550
260 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Soda oczyszczona
5 g
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Proszek do pieczenia
3 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Koszt składników
22.20
Jak oceniasz przepis na piernik z pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.8% osób