Przepis na piernik z pomidorów krok po kroku
- Pomidory w puszce 400 g
- Banan 120 g
- Olej rzepakowy 105 ml
- Cukier 100 g
- Mąka pszenna typ 550 260 g
- Kakao 16% (proszek) 10 g
- Soda oczyszczona 5 g
- Proszek do pieczenia 3 g
W misce zblenduj banana, pomidory, olej i cukier na gładką masę.
W drugiej misce wymieszaj mąką pszenną, kakao, sodę, proszek do pieczenia, 1,5 łyżki przyprawy piernikowej i 1/2 łyżeczkę soli.
Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
Wlej ciasto do formy keksówki i piecz w 180 st. C przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Często zadawane pytania
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki
-
Ciasteczka korzenne
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Ciasto piernikowe
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Pierniczki

(liczba kalorii)
Piernik z pomidorów - cechy przepisu
Więcej o pierniku z pomidorów
Pyszny piernik z pomidorów to wegańskie ciasto, które koniecznie musisz spróbować. Zapewniam, że goście nie domyślą się, z czego jest przygotowany, bo smakiem naprawdę przypomina tradycyjnego piernika.
Przepis na piernik z pomidorów jest naprawdę banalnie prosty. Potrzebne składniki to puszka pomidorów bez skórki, banan, cukier, olej, mąka pszenna i koniecznie przyprawa do piernika. Na początku w misce zblenduj banana, pomidory, olej i cukier na gładką masę. W drugiej misce wymieszaj mąką pszenną, kakao, sodę, proszek do pieczenia, 1,5 łyżki przyprawy piernikowej i 1/2 łyżeczkę soli. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do formy keksówki i piecz w piekarniku w 180 st. C przez około 50 minut (do suchego patyczka). W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić piernik z pomidorów. Jeśli chcesz by piernik był mniej fit, to możesz go po przestudzeniu przekroić wzdłuż na pół i przełożyć dodatkowo powidłami śliwkowymi.
Każdego roku przygotowuje to ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Za każdym razem, wszyscy goście są tak samo zaskoczeni, że powstaje on z pomidorów. Dzięki obecności korzennych przypraw ma on prawdziwie świąteczny aromat i smak. Ten dietetyczny, wegański wypiek jest naprawdę smaczny. Dodatkową zaletą jest oczywiście to, ile czasu potrzebne jest do jego przygotowania. To świetne ciasto wykonasz w 10 minut, bez czasu pieczenia. Ten dobry wypiek poleca się nie tylko na święta- wykonajcie je nawet tylko po to, by zadać gościom jedno pytanie „z czego jest wykonany?” i podziwiać ich zaskoczone miny.
Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.
Wartości odżywcze piernika z pomidorów
Energia i białka
(80g)
Węglowodany w pierniku z pomidorów
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy w przepisie na piernik z pomidorów
(80g)
Składniki mineralne w przepisie na piernik z pomidorów
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pierniku z pomidorów
Lista alergenów dla piernika z pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia