Piernik przekładany

Opublikowano: 27.03.2023 r., 18:26 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek piernika z warstwami kremu
Piernik przekładany
Poszukujesz pomysłu na pyszne i smaczne ciasto, które zachwyci Twoich gości? Spróbuj przepisu na najlepszy piernik przekładany z powidłami! Ten prosty przepis na piernik przekładany z pewnością Cię zaskoczy swoim pysznym smakiem.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas ubijania 60 min
359 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Cukier - pół szklanki (150 g)
  • Miód (200 g)
  • Masło - pół kostki (125 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
  • Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki (7 g)
  • Kakao niesłodzone - 1,5 łyżki (12 g)
  • Powidła śliwkowe - słoik (400 g)
  • Galaretka - opakowanie (70 g)
  • Czekolada gorzka - tabliczka (100 g)
  • Masło - 2 łyżki (50 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - 3 łyzki (30 ml)
  • Orzechy włoskie - garść (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika, cukier, kakao, miód, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska, szpatułka, blaszka keksowa 11x31 cm, łyżka

Przepis na piernik przekładany krok po kroku

Miękkie masło utrzyj z cukrem.

Dodaj po jednym żółtku i ucieraj. Dodawaj porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę.

Białka ubij na sztywno, wymieszaj delikatnie z ciastem.

Całość włóż do formy (głęboka keksówka o długości 32 cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Piecz w temperaturze 165 st. C przez 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.

Powidła zagrzej, do momentu zagotowania. Ściągnij z ognia. Wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj. Ostudź lekko.

Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na 3 płaty i posmaruj masą dżemową.

W celu zrobienia polewy rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając.

Polej gotowy piernik. Można ozdobić ciasto orzechami i dodatkowymi ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na piernik przekładany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat piekarnika przekładanego

Poszukujesz pomysłu na pyszne i smaczne ciasto, które zachwyci Twoich gości? Spróbuj przepisu na najlepszy piernik przekładany z powidłami! Ten prosty przepis na piernik przekładany z pewnością Cię zaskoczy swoim pysznym smakiem. Łączy w sobie najlepsze składniki, takie jak miód, przyprawy korzenne, mąkę i jajka. Wierzch ciasta przekładamy z powidłami, co nadaje mu unikalnego smaku i aromatu.

Jak zrobić piernik przekładany? Przygotowanie piernika przekładanego nie jest skomplikowane, a efekt na pewno Cię zadowoli. To idealne ciasto na święta, czy inne okoliczności, gdy chcesz zaserwować coś wyjątkowego. Warto wykorzystać ten przepis i zachwycić się smakiem i aromatem prawdziwego, domowego piernika przekładanego!

Przepis na piernik przekładany to doskonały wybór dla miłośników dobrego i smacznego ciasta. Ta tradycyjna i bardzo popularna w Polsce słodka przekąska to połączenie aromatycznych przypraw korzennych z miękkim ciastem na bazie miodu, mąki i jajek. Wierzch ciasta ozdobiony jest warstwą powideł, co dodaje mu niepowtarzalnego smaku i zapachu. Przygotowanie piernika przekładanego wcale nie jest trudne, a efekt z pewnością zadowoli Twoje podniebienie. Możesz eksperymentować z dodatkami i dodać do ciasta orzechy, rodzynki lub posypać go cukrem pudrem. Piernik przekładany to idealne ciasto na każdą okazję, które z pewnością zrobi wrażenie na Twoich bliskich i znajomych.

Ciekawostką na temat piernika przekładanego jest to, że jego historia sięga średniowiecza, a jego pierwotna nazwa to "miód piernikowy". W czasach starożytnych miód był bardzo cennym składnikiem, a w połączeniu z przyprawami korzennymi i mąką tworzył słodkie i aromatyczne ciasto, które z czasem zyskało popularność w Europie. W Polsce piernik przekładany pojawił się już w XV wieku, a jego popularność przetrwała do dzisiaj. W niektórych regionach Polski przygotowuje się go na specjalne okazje, takie jak święta Bożego Narodzenia czy wesela. Dodatkowo piernik przekładany stał się również popularnym pamiątkowym upominkiem dla turystów odwiedzających Polskę, a jego smak i zapach kojarzą się z polską tradycją i kulturą.

Alergeny w pierniku przekładany

Lista alergenów dla piekarnika przekładanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na piernik przekładany nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód, soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze piekarnika przekładanego

na 100g gotowej potrawy

Piernik przekładany to przepis na ciasto o intensywnym smaku i aromacie przypraw korzennych, które z pewnością przypadnie do gustu wielu łasuchom. Niestety, ze względu na wysoką zawartość cukru i tłuszczu, powinno się go spożywać z umiarem i traktować jako wypiek okazjonalny, np. na święta. Dobrym rozwiązaniem jest również modyfikacja przepisu, np. poprzez zastąpienie białej mąki pełnoziarnistą lub zwiększenie ilości dodatków bogatych w błonnik, jak orzechy czy suszone owoce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
359.57
359.57
Białko (g)
4.65
4.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
59.36
59.36
Węglowodany przyswajalne (g)
58.09
58.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
1.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
12.76
12.76
Tłuszcze nasycone (g)
7.98
7.98
Tłuszcze nienasycone (g)
4.79
4.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.39
3.39
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.39
1.39
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.24
54.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
80.34
80.34
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.11
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.73
0.73
Brak danych dla: galaretka, czekolada gorzka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.18
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.33
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.25
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.92
1.92
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.73
16.73
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
38.70
38.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
97.45
97.45
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.99
18.99
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
68.29
68.29
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.06
21.06
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.64
2.64
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.55
0.55
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piekarnika przekładanego 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piekarnika przekładanego

Koszt składników
77.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Cukier
150 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Miód
200 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 200 g
Masło
125 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Soda oczyszczona
7 g
1,5 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 7 g
Kakao niesłodzone
12 g
1,5 łyżki
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 12 g
Powidła śliwkowe
400 g
słoik
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
6.43
Za 400 g
Galaretka
70 g
opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 70 g
Czekolada gorzka
100 g
tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Masło
50 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Śmietanka kremowa 36%
30 ml
3 łyzki
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 30 ml
Orzechy włoskie
30 g
garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
77.80