Przepis na piernik przekładany krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 500 g 2 szklanki
- Cukier 150 g pół szklanki
- Miód 200 g
- Masło 125 g pół kostki
- Jajko 3 szt.
- Śmietana 18% 30 g 3 łyżki
- Soda oczyszczona 7 g 1,5 łyżeczki
- Kakao niesłodzone 12 g 1,5 łyżki
- Powidła śliwkowe 400 g słoik
- Galaretka 70 g opakowanie
- Czekolada gorzka 100 g tabliczka
- Masło 50 g 2 łyżki
- Śmietanka kremowa 36% 30 ml 3 łyzki
- Orzechy włoskie 30 g garść
Miękkie masło utrzyj z cukrem.
Dodaj po jednym żółtku i ucieraj. Dodawaj porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę.
Białka ubij na sztywno, wymieszaj delikatnie z ciastem.
Całość włóż do formy (głęboka keksówka o długości 32 cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piecz w temperaturze 165 st. C przez 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.
Powidła zagrzej, do momentu zagotowania. Ściągnij z ognia. Wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj. Ostudź lekko.
Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na 3 płaty i posmaruj masą dżemową.
W celu zrobienia polewy rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając.
Polej gotowy piernik. Można ozdobić ciasto orzechami i dodatkowymi ulubionymi dodatkami.
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki
-
Ciasteczka korzenne
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Ciasto piernikowe
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Pierniczki

(liczba kalorii)
Piernik przekładany - cechy przepisu
Więcej o pierniku przekładany
Poszukujesz pomysłu na pyszne i smaczne ciasto, które zachwyci Twoich gości? Spróbuj przepisu na najlepszy piernik przekładany z powidłami! Ten prosty przepis na piernik przekładany z pewnością Cię zaskoczy swoim pysznym smakiem. Łączy w sobie najlepsze składniki, takie jak miód, przyprawy korzenne, mąkę i jajka. Wierzch ciasta przekładamy z powidłami, co nadaje mu unikalnego smaku i aromatu.
Jak zrobić piernik przekładany? Przygotowanie piernika przekładanego nie jest skomplikowane, a efekt na pewno Cię zadowoli. To idealne ciasto na święta, czy inne okoliczności, gdy chcesz zaserwować coś wyjątkowego. Warto wykorzystać ten przepis i zachwycić się smakiem i aromatem prawdziwego, domowego piernika przekładanego!
Przepis na piernik przekładany to doskonały wybór dla miłośników dobrego i smacznego ciasta. Ta tradycyjna i bardzo popularna w Polsce słodka przekąska to połączenie aromatycznych przypraw korzennych z miękkim ciastem na bazie miodu, mąki i jajek. Wierzch ciasta ozdobiony jest warstwą powideł, co dodaje mu niepowtarzalnego smaku i zapachu. Przygotowanie piernika przekładanego wcale nie jest trudne, a efekt z pewnością zadowoli Twoje podniebienie. Możesz eksperymentować z dodatkami i dodać do ciasta orzechy, rodzynki lub posypać go cukrem pudrem. Piernik przekładany to idealne ciasto na każdą okazję, które z pewnością zrobi wrażenie na Twoich bliskich i znajomych.
Ciekawostką na temat piernika przekładanego jest to, że jego historia sięga średniowiecza, a jego pierwotna nazwa to "miód piernikowy". W czasach starożytnych miód był bardzo cennym składnikiem, a w połączeniu z przyprawami korzennymi i mąką tworzył słodkie i aromatyczne ciasto, które z czasem zyskało popularność w Europie. W Polsce piernik przekładany pojawił się już w XV wieku, a jego popularność przetrwała do dzisiaj. W niektórych regionach Polski przygotowuje się go na specjalne okazje, takie jak święta Bożego Narodzenia czy wesela. Dodatkowo piernik przekładany stał się również popularnym pamiątkowym upominkiem dla turystów odwiedzających Polskę, a jego smak i zapach kojarzą się z polską tradycją i kulturą.
Wartości odżywcze piekarnika przekładanego
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w pierniku przekładany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na piernik przekładany
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na piernik przekładany
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pierniku przekładany
Lista alergenów dla piekarnika przekładanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
W przepisie na piernik przekładany nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód, soda oczyszczona