Przepis na piernik przekładany krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika, cukier, kakao, miód, soda oczyszczona
To będzie niezbędne
piekarnik, miska, szpatułka, blaszka keksowa 11x31 cm, łyżka

Miękkie masło utrzyj z cukrem.

Dodaj po jednym żółtku i ucieraj. Dodawaj porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę.

Białka ubij na sztywno, wymieszaj delikatnie z ciastem.

Całość włóż do formy (głęboka keksówka o długości 32 cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Piecz w temperaturze 165 st. C przez 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.

Powidła zagrzej, do momentu zagotowania. Ściągnij z ognia. Wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj. Ostudź lekko.

Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na 3 płaty i posmaruj masą dżemową.

W celu zrobienia polewy rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając.

Polej gotowy piernik. Można ozdobić ciasto orzechami i dodatkowymi ulubionymi dodatkami.

Piernik przekładany
Piernik przekładany
Koszt przygotowania dania
34.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
359 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
75

Piernik przekładany - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierniku przekładany

Poszukujesz pomysłu na pyszne i smaczne ciasto, które zachwyci Twoich gości? Spróbuj przepisu na najlepszy piernik przekładany z powidłami! Ten prosty przepis na piernik przekładany z pewnością Cię zaskoczy swoim pysznym smakiem. Łączy w sobie najlepsze składniki, takie jak miód, przyprawy korzenne, mąkę i jajka. Wierzch ciasta przekładamy z powidłami, co nadaje mu unikalnego smaku i aromatu.

Jak zrobić piernik przekładany? Przygotowanie piernika przekładanego nie jest skomplikowane, a efekt na pewno Cię zadowoli. To idealne ciasto na święta, czy inne okoliczności, gdy chcesz zaserwować coś wyjątkowego. Warto wykorzystać ten przepis i zachwycić się smakiem i aromatem prawdziwego, domowego piernika przekładanego!

Przepis na piernik przekładany to doskonały wybór dla miłośników dobrego i smacznego ciasta. Ta tradycyjna i bardzo popularna w Polsce słodka przekąska to połączenie aromatycznych przypraw korzennych z miękkim ciastem na bazie miodu, mąki i jajek. Wierzch ciasta ozdobiony jest warstwą powideł, co dodaje mu niepowtarzalnego smaku i zapachu. Przygotowanie piernika przekładanego wcale nie jest trudne, a efekt z pewnością zadowoli Twoje podniebienie. Możesz eksperymentować z dodatkami i dodać do ciasta orzechy, rodzynki lub posypać go cukrem pudrem. Piernik przekładany to idealne ciasto na każdą okazję, które z pewnością zrobi wrażenie na Twoich bliskich i znajomych.

Ciekawostką na temat piernika przekładanego jest to, że jego historia sięga średniowiecza, a jego pierwotna nazwa to "miód piernikowy". W czasach starożytnych miód był bardzo cennym składnikiem, a w połączeniu z przyprawami korzennymi i mąką tworzył słodkie i aromatyczne ciasto, które z czasem zyskało popularność w Europie. W Polsce piernik przekładany pojawił się już w XV wieku, a jego popularność przetrwała do dzisiaj. W niektórych regionach Polski przygotowuje się go na specjalne okazje, takie jak święta Bożego Narodzenia czy wesela. Dodatkowo piernik przekładany stał się również popularnym pamiątkowym upominkiem dla turystów odwiedzających Polskę, a jego smak i zapach kojarzą się z polską tradycją i kulturą.

Wartości odżywcze piekarnika przekładanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
359.57 kcal
359.57 kcal
Białko
4.65 g
4.65 g

Węglowodany w pierniku przekładany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
59.36 g
59.36 g
Węglowodany przyswajalne
58.09 g
58.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.26 g
1.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
12.76 g
12.76 g
Tłuszcze nasycone
7.98 g
7.98 g
Tłuszcze nienasycone
4.79 g
4.79 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.39 g
3.39 g
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.39 g
1.39 g
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
54.24 mg
54.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na piernik przekładany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
80.34 µg (mcg)
80.34 µg (mcg)
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C
0.73 mg
0.73 mg
Brak danych dla: galaretka, czekolada gorzka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E
0.33 mg
0.33 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.25 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.17 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna
1.92 mg
1.92 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten
16.73 µg (mcg)
16.73 µg (mcg)
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na piernik przekładany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
38.70 mg
38.70 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
97.45 mg
97.45 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
18.99 mg
18.99 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor
68.29 mg
68.29 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez
21.06 mg
21.06 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
2.64 mg
2.64 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk
0.55 mg
0.55 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.17 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piekarnika przekładanego 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierniku przekładany

Lista alergenów dla piekarnika przekładanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na piernik przekładany nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód, soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania piekarnika przekładanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Cukier
150 g
pół szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Miód
200 g
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 200 g
Masło
125 g
pół kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Soda oczyszczona
7 g
1,5 łyżeczki
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 7 g
Kakao niesłodzone
12 g
1,5 łyżki
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 12 g
Powidła śliwkowe
400 g
słoik
4.50
Za 280.0 g
Liczba opakowań 2
6.43
Za 400 g
Galaretka
70 g
opakowanie
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 70 g
Czekolada gorzka
100 g
tabliczka
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Masło
50 g
2 łyżki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Śmietanka kremowa 36%
30 ml
3 łyzki
8.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 30 ml
Orzechy włoskie
30 g
garść
10.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
77.80
Jak oceniasz przepis na piernik przekładany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.3% osób