Przepis na piernik z powidłami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
soda, proszek do pieczenia, cukier, miód
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, okrągła forma do pieczenia, papier do pieczenia, rondelek

W rondelku zagotuj miód z masłem, cukrem i olejem. Mieszaj aż składniki się roztopią. Zostaw do ostygnięcia.

Do miski przesiej mąkę z łyżeczką sody, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodaj 40 g przyprawy do piernika i dokładnie wymieszaj.

Gdy masa z miodu wystygnie dodaj jajka i ucieraj mikserem na średnich obrotach.

Dodaj sypkie składniki i wymieszaj dokładnie.

Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i piecz w 160 stopniach przez około godzinę (do suchego patyczka).

Gdy ciasto wystygnie podziel go na 3 blaty.

Dwa dolne blaty posmaruj powidłami. Złóż ciasto z powrotem delikatnie dociskając.

Do rondelka (możesz użyć tego po masie miodowej) wlej śmietankę i dodaj pokruszoną czekoladę.

Podgrzewaj aż się rozpuści i powstanie jednorodna polewa.

Polewą posyp piernik i posyp pokruszonymi orzechami.

Piernik z powidłami pokazany z góry
Piernik z powidłami
Koszt przygotowania dania
37.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
600 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
67

Piernik z powidłami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierniku z powidłami

Prezentujemy przepis na piernik z powidłami. To idealny świąteczny przepis, który nie wymaga długiego leżakowania i najlepiej wykonać go na dzień przed świętami. Aby wykonać ten pyszny placek potrzebne są składniki ogólnie dostępne w sklepach. Masło, olej, miód, cukier, jajka, mąka i przyprawy. Tylko tyle wystarczy, żeby powstało idealne ciasto na święta.

Jeśli martwisz się ile czasu wcześniej należy przygotować piernika z naszego przepisu to uspokajam, że wystarczy zrobić go dzień przed podaniem. Dzięki przeczekaniu w chłodnym miejscu nabiera ono dodatkowej wilgotności z powideł.

Na dobry smak piernika wpływa przede wszystkim obecność przypraw korzennych. Piernik to ciasto jedyne w swoim rodzaju. Najczęściej przygotowywany jest w okresie przedświątecznym. Uważa się go za wyrób typowo polski, ale historia wskazuje, że swoje początki mógł mieć już w starożytnej Grecji. Piernik od wielu lat króluje na polskich, świątecznych stołach. W dawnych latach był niezwykle cennym towarem eksportowym a także symbolem dobrostanu. Polska nazwa wywodzi się od słowa „pierny”, który określa mocny, pieprzny smak. Nie jest to przypadkowe, ponieważ ciasto to w swoim składzie ma również pieprz w postaci przyprawy korzennej. Na tę przyprawę składa się także cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, anyż i kardamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikowi jego wyrazistości. Aby jak najdłużej zachować aromat przyprawy korzennej należy przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego też dawniej przez właśnie zawartość przypraw pierniki były używane jako lek na przeziębienie. W pierniku obowiązkowe są przyprawy korzenne, to one nadają ciastu tak świątecznego aromatu i wyjątkowego smaku.

Jeśli potrzebujesz wskazówek jak zrobić piernik z powidłami to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu.

Wartości odżywcze piernika z powidłami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
375.28 kcal
600.45 kcal
Białko
4.35 g
6.97 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Węglowodany w pierniku z powidłami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
51.02 g
81.63 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
49.65 g
79.44 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika z powidłami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierniku z powidłami

Lista alergenów dla piernika z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe

W przepisie na piernik z powidłami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania piernika z powidłami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Miód
300 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
12.86
Za 300 g
Cukier trzcinowy
70 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Jajko
3 szt.
rozmiar L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
370 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.85
Za 370 g
Powidła śliwkowe
230 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.70
Za 230 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Czekolada gorzka
140 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 140 g
Orzechy laskowe
50 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 50 g
Liczba porcji:
Koszt składników
75.80
Jak oceniasz przepis na piernik z powidłami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób