Piernik z powidłami

Opublikowano: 18.11.2021 r., 12:21 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczny piernik z powidłami
Piernik z powidłami
Okres Świąt Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami, dlatego dziś pokazujemy jak zrobić piernik z powidłami. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 60 min
600 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (100 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Miód (300 g)
  • Cukier trzcinowy (70 g)
  • Jajko - rozmiar L (3 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (370 g)
  • Powidła śliwkowe (230 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
  • Czekolada gorzka (140 g)
  • Orzechy laskowe (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, proszek do pieczenia, cukier, miód
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, okrągła forma do pieczenia, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na piernik z powidłami krok po kroku

W rondelku zagotuj miód z masłem, cukrem i olejem. Mieszaj aż składniki się roztopią. Zostaw do ostygnięcia.

Do miski przesiej mąkę z łyżeczką sody, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodaj 40 g przyprawy do piernika i dokładnie wymieszaj.

Gdy masa z miodu wystygnie dodaj jajka i ucieraj mikserem na średnich obrotach.

Dodaj sypkie składniki i wymieszaj dokładnie.

Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i piecz w 160 stopniach przez około godzinę (do suchego patyczka).

Gdy ciasto wystygnie podziel go na 3 blaty.

Dwa dolne blaty posmaruj powidłami. Złóż ciasto z powrotem delikatnie dociskając.

Do rondelka (możesz użyć tego po masie miodowej) wlej śmietankę i dodaj pokruszoną czekoladę.

Podgrzewaj aż się rozpuści i powstanie jednorodna polewa.

Polewą posyp piernik i posyp pokruszonymi orzechami.

Jak oceniasz przepis na piernik z powidłami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat piernika z powidłami

Prezentujemy przepis na piernik z powidłami. To idealny świąteczny przepis, który nie wymaga długiego leżakowania i najlepiej wykonać go na dzień przed świętami. Aby wykonać ten pyszny placek potrzebne są składniki ogólnie dostępne w sklepach. Masło, olej, miód, cukier, jajka, mąka i przyprawy. Tylko tyle wystarczy, żeby powstało idealne ciasto na święta.

Jeśli martwisz się ile czasu wcześniej należy przygotować piernika z naszego przepisu to uspokajam, że wystarczy zrobić go dzień przed podaniem. Dzięki przeczekaniu w chłodnym miejscu nabiera ono dodatkowej wilgotności z powideł.

Na dobry smak piernika wpływa przede wszystkim obecność przypraw korzennych. Piernik to ciasto jedyne w swoim rodzaju. Najczęściej przygotowywany jest w okresie przedświątecznym. Uważa się go za wyrób typowo polski, ale historia wskazuje, że swoje początki mógł mieć już w starożytnej Grecji. Piernik od wielu lat króluje na polskich, świątecznych stołach. W dawnych latach był niezwykle cennym towarem eksportowym a także symbolem dobrostanu. Polska nazwa wywodzi się od słowa „pierny”, który określa mocny, pieprzny smak. Nie jest to przypadkowe, ponieważ ciasto to w swoim składzie ma również pieprz w postaci przyprawy korzennej. Na tę przyprawę składa się także cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, anyż i kardamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikowi jego wyrazistości. Aby jak najdłużej zachować aromat przyprawy korzennej należy przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego też dawniej przez właśnie zawartość przypraw pierniki były używane jako lek na przeziębienie. W pierniku obowiązkowe są przyprawy korzenne, to one nadają ciastu tak świątecznego aromatu i wyjątkowego smaku.

Jeśli potrzebujesz wskazówek jak zrobić piernik z powidłami to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu.

Alergeny w pierniku z powidłami

Lista alergenów dla piernika z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe

W przepisie na piernik z powidłami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze piernika z powidłami

na 100g gotowej potrawy

W dawnych czasach pierniki wykorzystywano do leczenia przeziębień. Nie jest to przypadkowe, ponieważ przyprawy korzenne wykorzystane do ich przygotowania mą m.in. działanie bakteriobójcze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
375.28
600.45
Białko (g)
4.35
6.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
51.02
81.63
Węglowodany przyswajalne (g)
49.65
79.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.37
2.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
18.27
29.23
Tłuszcze nasycone (g)
10.60
16.97
Tłuszcze nienasycone (g)
7.66
12.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.07
9.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.60
2.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.98
79.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.32
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
17.81
28.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
120.78
193.25
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.17
37.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.56
4.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika z powidłami 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piernika z powidłami

Koszt składników
75.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Miód
300 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
12.86
Za 300 g
Cukier trzcinowy
70 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Jajko
3 szt.
rozmiar L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
370 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.85
Za 370 g
Powidła śliwkowe
230 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.70
Za 230 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Czekolada gorzka
140 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 140 g
Orzechy laskowe
50 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 50 g
Koszt składników
75.80