Powidła

powidła

Powidła to przetwory domowe, które każdy z nas może przygotować we własnym domu. Najczęściej spożywa się je saute albo wykorzystuje jako dodatek do ciastek, drożdżówek lub pączków. Powidła mogą stanowić świetnie wypełnienie słodkich, domowych wypieków. Możesz nimi również przekładać piernik lub ciasto, które wcześniej samodzielnie upieczesz w domu. Powidła mogą stać się także genialną bazą do przyrządzania aromatycznych sosów do mięsa lub ryby, zwłaszcza tych słodko-kwaśnych.

Powidła - polecane przepisy

Powidła - pozostałe przepisy

Powidła – sprawdzone przepisy na tradycyjne powidła

Powidła na zimę od lat są bardzo często i chętnie przygotowywane przez naszych rodaków. Najchętniej przyrządzamy przetwory ze śliwek, choć w słoikach pojawiają się też weki z wielu innych owoców – jabłek, dyni, moreli, malin czy wiśni. Jak zrobić zaprawy owocowe na chłodniejsze dni? Czy powidła śliwkowe mają jakieś cenne wartości odżywcze? Sprawdź najważniejsze informacje na temat przetworów domowych i poznaj najłatwiejszy przepis na domowe powidła.

Pomysły na powidła śliwkowe i inne weki w słoikach – sprawdź przepisy

Czy powidła są zdrowe? Co powinniśmy wiedzieć na ich temat?

Powidła robione są każdego roku przez dużą część naszych rodaków. Polacy uwielbiają je nie tylko za smak, ale i uniwersalność. Powidła świetnie nadają się bowiem jako wypełnienie do różnego rodzaju wypieków domowych (np. rogalików i drożdżówek), ale i służą znakomicie jako sos do mięsa czy nadzienie do ciast. Spożywając powidła, można przy okazji dostarczyć do organizmu wiele cennych właściwości odżywczych, o czym też nie każdy ma pojęcie. Oczywiście wiele zależy od tego, w jaki sposób przyrządzi się przetwory – nie każdy przepis jest przecież taki sam. Każda obróbka termiczna sprawia jednak, że witaminy z owoców znacznie się wytracają. Im większa temperatura i czas smażenia, tym więcej witamin „ucieka”. Cóż, powidła ze śliwek tracą w procesie ich smażenia nawet 70% cennej witaminy C. Właśnie dlatego najlepiej gotować owoce przez jak najkrótszy czas.

Wiele osób uważa powidła za niezdrowe, głównie przez dużą zawartość cukru, która się w nich znajduje. Rzeczywiście, sporo go w składzie jednak nie zawsze przecież trzeba go dodawać! Wszystko znów zależy od przepisu, więc możliwości jest wiele. Można cukier dodać, zastąpić go ksylitolem lub erytrolem, a także zupełnie go pominąć. Śliwki są słodkie same w sobie, podobnie jak większość owoców. Powidła bez cukru i tak będą więc bardzo smaczne, a na pewno o wiele zdrowsze. Warto mimo wszystko zapamiętać, że cukier jest naturalnym konserwantem, więc domowe powidła bez niego na pewno będą mieć krótszy termin przydatności. Oczywiście można całkowicie pominąć dodawanie cukru, aby zakonserwować powidła śliwkowe na dłużej. Wystarczy kupić dojrzałe i słodkie śliwki – wówczas powidła na pewno będą mogły dłużej poleżeć.

Jakie witaminy znajdują się w powidłach? Dowiedz się, czy warto je spożywać!

Powidła z owoców są świetnym sposobem na przyrządzenie nadzienia do domowych wypieków, a także sosu do głównych dan. To jedna z najlepszych form na zatrzymane lata w słoiku. Owoce w postaci powideł, mimo termicznej obróbki, zachowają wiele cennych witamin i właściwości odżywczych. W powidłach śliwkowych znajduje się mnóstwo polifenoli, a więc antyoksydantów, dzięki którym zapobiec można szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników na ludzki organizm. To właśnie polifenole mogą uchronić nas przed chorobami układu krążenia albo nowotworem. Co jeszcze cennego znajdziemy w powidłach ze śliwek? Oto kilka ważnych informacji o domowych przetworach:

  • W powidłach znajduje się potas, dzięki któremu można kontrolować pracę nerek, a także ciśnienie krwi. Właśnie potas jest w stanie wyregulować też naszą gospodarkę wodną.
  • Powidła śliwkowe zawierają magnez, dzięki któremu można np. ustabilizować układ nerwowy.
  • Domowe przetwory ugotować można z różnych rodzajów owoców. W większości znajduje się sporo witamin, zwłaszcza witaminy z grupy B i witamina C.
  • Aby dodać błonnik do powideł, koniecznie wykorzystaj w powidłach śliwki ze skórką. Pamiętaj, że błonnik świetnie wpływa na pracę całego przewodu pokarmowego, a także jest dobrym lekiem np. na zaparcia. Jeśli masz problem z wypróżnianiem się, warto sięgnąć wówczas po powidła śliwkowe ze skórką.

Powidła śliwkowe mogą być naprawdę zdrowe, jednak muszą zostać w tym celu odpowiednio przygotowane. Ze względu na obecność cukru, zaleca się jedzenie powideł śliwkowych maksymalnie raz dziennie – dokładnie w porcji dwóch małych łyżeczek. Jedzenie powideł może być bardzo korzystne dla organizmu, jednak właśnie w małej ilości. Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie maksymalnie 50 g cukrów prostych dziennie – taka ilość nie powinna zaszkodzić zdrowiu osoby, która dziennie zjada ok. 2000 kcal. Oczywiście wiele zależy też od diety i stanu zdrowia danej osoby. Pamiętaj, że cukier prosty w diecie, kiedy je się go w nadmiarze, może przyczynić się do rozwoju otyłości, nadwagi, a także chorób metabolicznych (jak insulinooporność i hiperlipidemia).

Przepisy na domowe zaprawy – z czego można zrobić powidła?

Czym różnią się powidła od marmolady i dżemu?

Powidła są przetworami, które przyrządza się z owoców. Można zrobić je zarówno samodzielne w domu, jak i zakupić gotowe w sklepie spożywczym – wszystko zależy od indywidualnych upodobań i wymagań, a także rodzaju diety, której się przestrzega. Warto zaznaczyć przy okazji, że powidła znacznie różnią się od dżemu. Mają przede wszystkim o wiele mniej cukru i są bardziej mętne, a także są mniej żelowe w konsystencji niż marmolada czy cukier. W powidłach znajduje się także o wiele więcej owoców. Aby uzyskać 100 g powideł, należy wykorzystać ok. 160 g np. śliwek. Jak to wygląda w przypadku marmolady i dżemu? Marmoladę można zrobić z ok. 80-100 g owoców, natomiast na przyrządzenie dżemu wystarczy ich już 20-30 g.

Większość z nas robi powidła ze śliwek węgierek. Mają one bardzo słodki, ale jednocześnie soczysty i kwaskowy smak. Ich barwa jest fioletowa, a kształt owalny. Właśnie takie śliwki idealnie nadają się na domowe przetwory. Warto wiedzieć, że jednak nie tylko ze śliwek przyrządzić można pyszne powidła. Doskonałą alternatywą okazują się też owoce, takie jak morele, poziomki, jabłka, gruszki, porzeczki, maliny, brzoskwinie, wiśnie, agrest i aronia. Można również połączyć kilka wymienionych owoców ze sobą, aby przyrządzić z nich smaczne powidła.

Przepis na domowe powidła śliwkowe, krok po kroku

Powidła śliwkowe mogą stanowić zarówno smaczną przekąskę saute, jak i pyszny dodatek do domowego chleba. Wybornie smakują zarówno jako nadzienie do ciasta, a także rogalików, jak i muffinek. Najlepiej przygotować je ze świeżych śliwek, aby były jak najsłodsze i pełne cennych witamin oraz składników mineralnych. Przepis na powidła śliwkowe jest bardzo prosty, więc nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, aby go przygotować. Najpierw trzeba oczywiście zaopatrzyć się w śliwki, cukier i cynamon – czyli wszystkie podstawowe składniki, z których powstaną powidła.

Umyj śliwki, po czym dokładnie je osusz i usuń ze środka pestki. Pokrój owoce na małe kawałki. W następnej kolejności wrzuć śliwki na patelnię, dolej 1/3 szklanki wody. Gotuj w ten sposób owoce na niewielkim ogniu, najlepiej przez 90 minut. Po upływie tego czasu dodaj cynamon i pół szklanki cukru. Smaż przez kolejne 30 minut, aby masa zrobiła się gęsta. Zdejmij następnie powidła z kuchenki i przełóż je do słoików. Szczelnie zakręć słoiki i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 110 st. C na ok. kwadrans. Na koniec przestudź słoiki i schowaj je do spiżarni.

Pyszne powidła śliwkowe nadadzą się na wiele okazji. Możesz przygotować z nich nadzienie do rogalików, ale i masę do ciasta. Powidła wspaniale smakują również z naleśnikami, racuchami czy goframi, zwłaszcza w połączeniu z bitą śmietaną. Jako że śliwki same w sobie są bardzo słodkie, nie potrzebujesz wiele cukru, aby dosłodzić domowe przetwory. Przepis jest niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu, więc nawet początkujący kucharze bezproblemowo go zrobią. Powidła mogą świetnie uzupełnić każdą dietę, zmieniając smak słodkich potraw. Domowy przetwór posmakuje zarówno najmłodszym, jak i tym starszym fanom słodkości.

Powidła śliwkowe znakomicie pasują do ciasta marchewkowego, ale też orzechowego i dyniowego. Doskonale podkreślą jego smak, ponieważ same charakteryzują się nieco korzennym posmakiem i aromatem. Ze względu na większą zawartość owoców, na pewno będzie to lepszy wybór niż sklepowe produkty. Jeśli zamkniesz powidła w słoiku i zawekujesz je, na pewno wystarczą na całą zimę, cudownie przypominając smak i zapach lata. Mimo że przepis ten bazuje na cukrze, jest go w powidłach znacznie mniej niż w sklepowych przetworach, które zwykle zawierają cukru naprawdę… przerażające ilości.

Powidła śliwkowe bez cukru – alternatywa dla cukrzyków

Jeśli zmagasz się z cukrzycą lub cierpisz na insulinooporność, warto zrobić powidła śliwkowe bez cukru. To również dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy po prostu lubią zdrowo się odżywiać. Przepis jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego poradzą z nim sobie nawet najwięksi laicy gotowania. Do przyrządzenia powideł potrzebujesz zaledwie dwóch składników, mianowicie cynamonu i śliwek. Przyda się też duży garnek, piekarnik i kuchenka oraz słoiki do wekowania. Najpierw umyj śliwki i dokładnie je osusz. Usuń ze środka pestki. Wrzuć owoce do garnka i odstaw na ok. 30 minut. Wlej do nich 50 ml wody, wsyp trochę cynamonu do smaku i podduś całość na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu zamieszaj, gotując powidła przez 2 godziny. Gotowe przetwory przełóż do wyparzonych słoików i mocno zakręć. Zapasteryzuj powidła, wrzucając je na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 110 st. C.

Powidła śliwkowe bez cukru będą idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy lubią słodkości, jednak ze względu na różne problemy zdrowotne nie mogą pozwolić sobie na żadne pyszności. Mimo że powidła nie zawierają cukru, idealnie nadadzą się do różnych domowych wypieków, słodkich kanapek, naleśników, racuchów i gofrów. Z przepisem na pewno poradzą sobie nawet początkujący w gotowaniu, ponieważ przepis na powidła śliwkowe bez cukru jest bardzo prosty. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami. Najważniejszą kwestią będzie rodzaj owoców, jakie dobrać trzeba do przepisu. Postaw raczej na śliwki węgierki, które są słodkie i jednocześnie mocne w smaku – po obróbce termicznej będą jeszcze wyrazistsze. Najlepiej używać śliwek dojrzałych, które są miękkie i niemal się rozpadające – to idealne owoce na powidła. Właśnie dzięki takim śliwkom obróbka termiczna nie będzie trwała bardzo długo, natomiast przetwory będą tak słodkie, że cukier rzeczywiście nie stanie się w przepisie koniecznością. Przepis polecany jest wszystkim tym, którzy preferują zdrowy tryb odżywiania się.

Powidła śliwkowe z kakao, czyli prosty przepis na zdrową nutellę

Przepis na zdrową nutellę ze śliwek znany jest już od bardzo dawna. To znacznie lepsza wersja słynnego kremu czekoladowego, która jest równie pyszna i prosta do zrobienia. Powidła śliwkowe z kakao nadadzą się nie tylko do jedzenia łyżeczką saute, ale też posłużą znakomicie jako nadzienie do wielu ciast, rogalików i muffinek. Możesz nimi również posmarować tort, gofra albo naleśniki. Przepis może zrobić każdy, gdyż jest naprawdę łatwy, a w dodatku nie wymaga zakupu zbyt wielu produktów spożywczych – jedynie śliwek węgierek, cukru, wanilii i kakao. Śliwki należy umyć i osuszyć, po czym wyciągnąć z nich pestki po przekrojeniu na pół. Włóż owoce do szerokiego garnka i dorzuć cukier, kakao i wanilię. Wymieszaj, pogotuj i doprowadź całość do wrzenia. Gdy śliwki puszczą sok, a cukier się rozpuści, zmiksuj wszystko na gładką, jednolitą masę. Gotuj przez kilka godzin na małej mocy, koniecznie bez pokrywki. Niech woda odparuje, a powidła nabiorą prawidłowej konsystencji. Możesz rozłożyć przyrządzanie ich na 2 doby, z przerwami. Oczywiście nie zapominaj, aby co jakiś czas przemieszać masę.

Aby sprawdzić, czy masa jest odpowiednio gęsta, należy włożyć mały talerzyk do zamrażarki i wylać na niego gorące powidła z garnka. Gdy zastygną i zrobi się na nich charakterystyczna skorupka, możesz przerwać gotowanie. W celu zapasteryzowania śliwkowej nutelli na dłużej należy najpierw wyparzyć słoiki, a dopiero później umieścić w nich powidła. Zakręć dokładnie słoiki, po czym włóż je do piekarnika na 20 minut – powinieneś rozgrzać urządzenie do mocy 110 st. C. Jeśli chcesz, zamiast piekarnika możesz wybrać inną metodę. Wystarczy odwrócić słoiki z powidłami do góry dnem i owinąć je grubym, ciepłym kocem. Zostaw słoiczki w ten sposób na całą noc. Rano powidła śliwkowe z kakao będą już zapasteryzowane!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto