Piernik wegański

Opublikowano: 18.11.2021 r., 12:21 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Piernik wegański leżący z ciasteczkami na plastrze drewna z zielonymi gałązkami w tle
Piernik wegański
Okres Świąt Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami, dlatego dziś pokazujemy jak zrobić wegański piernik. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 55 min
455 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Napój sojowy (mleko sojowe) (300 ml)
  • Syrop z agawy (150 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Powidła śliwkowe (285 g)
  • Mielone siemię lniane 1 łyżeczka (10 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Soda oczyszczona 1,5 łyżeczki (8 g)
  • Kakao 16% (proszek) 1 łyżeczka (5 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Migdały płatki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, przyprawa korzenna do piernika, przyprawa do piernika, cukier, kakao, miód
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na piernik wegański krok po kroku

Do rondelka wlej 200ml napoju sojowego, dodaj syrop z agawy, olej, dwa opakowania przyprawy korzennej (40g) i cukier.

Wszystko razem zagotuj. Zestaw z palnika. Dodaj dużą łyżkę powideł i dobrze wymieszaj. Zostaw do przestygnięcia.

Siemię lniane zalej 50ml gorącej (nie wrzącej) wody. Wymieszaj i odstaw.

Do dużej miski przesiej mąkę, sodę i kakao. Dokładnie wymieszaj.

Do rondelka z miodem wlej napęczniałe siemię lniane i wymieszaj.

Do suchych składników wlej zawartość rondelka i wymieszaj, aż się połączą.

Wlej masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w 180 stopniach przez około 55 minut (do suchego patyczka).

Gdy piernik wystygnie przekrój go na 3 blaty. Dwa dolne blaty posmaruj powidłami.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem pozostałego mleka sojowego.

Złóż piernik i polej go przestudzoną polewą z czekolady.

Posyp z wierzchu płatkami migdałowymi

Jak oceniasz przepis na piernik wegański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat piernika wegańskiego

Okres Świąt Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami, dlatego dziś pokazujemy jak zrobić wegański piernik. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Nie wymaga długiego leżakowania, dlatego można go przygotować na chwilę przed samymi świętami. Wystarczy by ciasto spędziło kilka minut w piekarniku i po domu będzie rozchodził się prawdziwy aromat świąt.

Nasz przepis na piernik wegański nie zawiera miodu, tłuszczu zwierzęcego ani mleka. Za to mamy same wege składniki takie jak mleko sojowe, syrop z agawy i olej roślinny, dzięki czemu piernik jest tak dobry. Jeśli chcesz by był dodatkowo bezglutenowy użyj mąkę bezglutenową lub mieszankę z mąki ryżowej (150 g), ziemniaczanej (75 g) i jaglanej (75 g). Możesz go wykonać z powidłami śliwkowymi lub marmoladą. Będzie pysznym i zdrowym deserem dla dzieci i dorosłych.

Piernik to ciasto jedyne w swoim rodzaju. Najczęściej przygotowywany jest w okresie przedświątecznym. Uważa się go za wyrób typowo polski, ale historia wskazuje, że swoje początki mógł mieć już w starożytnej Grecji. Piernik od wielu lat króluje na polskich, świątecznych stołach. W dawnych latach był niezwykle cennym towarem eksportowym a także symbolem dobrostanu. Polska nazwa wywodzi się od słowa „pierny”, który określa mocny, pieprzny smak. Nie jest to przypadkowe, ponieważ ciasto to w swoim składzie ma również pieprz w postaci przyprawy korzennej. Na tę przyprawę składa się także cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, anyż i kardamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikowi jego wyrazistości. Aby jak najdłużej zachować aromat przyprawy korzennej należy przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego też dawniej przez właśnie zawartość przypraw pierniki były używane jako lek na przeziębienie. W pierniku obowiązkowe są przyprawy korzenne, to one nadają ciastu tak świątecznego aromatu i piernego smaku.

Jeśli potrzebny Ci pomysł na ciasto na święta, to piernik wegański sprawdzi się tu idealnie.

Alergeny w pierniku wegański

Lista alergenów dla piernika wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Napój sojowy (mleko sojowe)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

W przepisie na piernik wegański nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze piernika wegańskiego

na 100g gotowej potrawy

W dawnych czasach pierniki wykorzystywano do leczenia przeziębień. Nie jest to przypadkowe, ponieważ przyprawy korzenne wykorzystane do ich przygotowania mą m.in. działanie bakteriobójcze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
325.46
455.64
Białko (g)
5.25
7.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
48.94
68.52
Węglowodany przyswajalne (g)
47.52
66.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
1.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
13.15
18.41
Tłuszcze nasycone (g)
3.46
4.85
Tłuszcze nienasycone (g)
9.68
13.56
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.44
0.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
42.65
59.71
Wapń (mg)
24.18
33.86
Żelazo (mg)
2.93
4.10
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika wegańskiego 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piernika wegańskiego

Koszt składników
72.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Napój sojowy (mleko sojowe)
300 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.70
Za 300 ml
Syrop z agawy
150 g
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cukier trzcinowy
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Powidła śliwkowe
285 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
4.58
Za 285 g
Mielone siemię lniane
10 g
1 łyżeczka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Soda oczyszczona
8 g
1,5 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 8 g
Kakao 16% (proszek)
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Migdały
50 g
płatki
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Koszt składników
72.50