Piernik długo dojrzewający

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:49 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Piernik długo dojrzewający pokrojony w kawałki
Piernik długo dojrzewający
Wykonanie przepisu na piernik długo dojrzewający najlepiej rozpocząć już na 4-6 tygodni przed Wigilią. Będzie wspaniale smakować i pięknie prezentować się na stole wigilijnym.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
473 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 30 porcji
  • Miód (500 g)
  • Cukier (250 g)
  • Masło (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (1000 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Soda oczyszczona (15 g)
  • Mleko 3,2% (125 ml)
  • Powidła śliwkowe (800 g)
  • Czekolada gorzka (600 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, rondelek, ściereczka

Przepis na piernik długo dojrzewający krok po kroku

W rondelku podgrzej miód z cukrem i masłem. Doprowadź do wrzenia. Wymieszaj ,aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.

Gdy masa ostygnie, dodaj mąkę, jajka, pół łyżeczki soli, 80 g przyprawy korzennej oraz sodę wymieszaną z mlekiem.

Dokładnie wyrabiaj, po czym przełóż do dużego naczynia i przykryj ściereczką.

Tak przygotowane ciasto schowaj w zimnym miejscu (np. w lodówce) na około 4-6 tygodni.

Na tydzień przed świętami wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na 3 równe części.

Każdą z części rozwałkuj na około 5 mm i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj boki, tak by każdy piernikowy blat miał podobny kształt.

Piecz w 170 stopniach przez 15-20 minut.

Gdy blaty wystygną, przełóż je marmoladą (blat-marmolada-blat-marmolada-blat). Przykryj papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż na nim coś ciężkiego.

Odstaw na 3-4 dni w chłodne miejsce.

Następnie w rondelku podgrzej śmietanę, ściągnij z palnika i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i otrzymasz gładką polewę.

Poczekaj chwilę, aż zgęstnieje i polej gotowy piernik.

Jeśli chcesz, do dekoracji możesz użyć pokruszone orzechy.

Jak oceniasz przepis na piernik długo dojrzewający
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat piernika długo dojrzewającego

Prezentujemy przepis na piernik długo dojrzewający. To tradycyjny, wigilijny przepis, który wymaga długiego leżakowania i najlepiej wykonać go na 4-6 tygodni przed świętami. Aby wykonać ten pyszny placek potrzebne są składniki ogólnie dostępne w sklepach. Masło, olej, miód, cukier, jajka, mąka i przyprawy- tylko tyle wystarczy, żeby powstało idealne ciasto na święta.

Na dobry smak piernika wpływa przede wszystkim obecność przypraw korzennych. Piernik to ciasto jedyne w swoim rodzaju. Najczęściej przygotowywany jest w okresie przedświątecznym. Uważa się go za wyrób typowo polski, ale historia wskazuje, że swoje początki mógł mieć już w starożytnej Grecji. Piernik od wielu lat króluje na polskich, świątecznych stołach. W dawnych latach był niezwykle cennym towarem eksportowym, a także symbolem dobrostanu. Polska nazwa wywodzi się od słowa „pierny”, który określa najlepszy, mocny, pieprzny smak. Nie jest to przypadkowe, ponieważ ciasto to w swoim składzie ma również pieprz w postaci przyprawy korzennej. Na tę przyprawę składa się także cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, anyż i kardamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikowi jego wyrazistości. Aby jak najdłużej zachować aromat przyprawy korzennej należy przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne, a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego też dawniej, przez zawartość przypraw, pierniki były używane jako lek na przeziębienie. W pierniku obowiązkowe są przyprawy korzenne, ponieważ to one nadają ciastu tak świątecznego aromatu i wyjątkowego smaku.

Staropolski, długo leżakujący piernik w dawnych czasach wymagał dużo dłuższego czasu odpoczywania. Dawniej zagniatano ciasto w dniu chrztu świętego córki, a spożywano go dopiero podczas jej zabawy weselnej. To miało zapewnić dobrobyt młodemu małżeństwu.

Jeśli zastanawiacie się jak zrobić piernik długo dojrzewający i zastanawiacie się ile czasu potrzeba na jego leżakowanie, to wystarczy wykorzystać nasz przepis na przełomie listopada i grudnia. To pozwoli ciastu odpowiednio długo leżakować i zapewni mu idealną konsystencję i smak. Taki piernik długo dojrzewający to najlepszy pomysł na świąteczny wypiek.

Alergeny w pierniku długo dojrzewającym

Lista alergenów dla piernika długo dojrzewającego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze piernika długo dojrzewającego

na 100g gotowej potrawy

Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw obecnych w pierniku ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne, a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego też dawniej, przez zawartość przypraw, pierniki były używane jako lek na przeziębienie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
364.60
473.98
Białko (g)
5.40
7.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
57.62
74.90
Węglowodany przyswajalne (g)
56.38
73.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.24
1.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
13.77
17.90
Tłuszcze nasycone (g)
9.91
12.89
Tłuszcze nienasycone (g)
3.86
5.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.32
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.20
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.81
2.35
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
32.79
42.63
Potas (mg)
136.84
177.90
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.77
29.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
84.27
109.55
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
37.04
48.15
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.49
3.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.77
1.00
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.25
0.32
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika długo dojrzewającego 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piernika długo dojrzewającego

Koszt składników
104.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
500 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 500 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Soda oczyszczona
15 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 15 g
Mleko 3,2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Powidła śliwkowe
800 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 3
12.86
Za 800 g
Czekolada gorzka
600 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 6
30.00
Za 600 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Koszt składników
104.50