Przepis na piernik długo dojrzewający krok po kroku

Składniki dla 30 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, rondelek, ściereczka

W rondelku podgrzej miód z cukrem i masłem. Doprowadź do wrzenia. Wymieszaj ,aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.

Gdy masa ostygnie, dodaj mąkę, jajka, pół łyżeczki soli, 80 g przyprawy korzennej oraz sodę wymieszaną z mlekiem.

Dokładnie wyrabiaj, po czym przełóż do dużego naczynia i przykryj ściereczką.

Tak przygotowane ciasto schowaj w zimnym miejscu (np. w lodówce) na około 4-6 tygodni.

Na tydzień przed świętami wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na 3 równe części.

Każdą z części rozwałkuj na około 5 mm i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj boki, tak by każdy piernikowy blat miał podobny kształt.

Piecz w 170 stopniach przez 15-20 minut.

Gdy blaty wystygną, przełóż je marmoladą (blat-marmolada-blat-marmolada-blat). Przykryj papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż na nim coś ciężkiego.

Odstaw na 3-4 dni w chłodne miejsce.

Następnie w rondelku podgrzej śmietanę, ściągnij z palnika i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i otrzymasz gładką polewę.

Poczekaj chwilę, aż zgęstnieje i polej gotowy piernik.

Jeśli chcesz, do dekoracji możesz użyć pokruszone orzechy.

Piernik długo dojrzewający pokrojony w kawałki
Piernik długo dojrzewający
Koszt przygotowania dania
81.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
473 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Piernik długo dojrzewający - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierniku długo dojrzewającym

Prezentujemy przepis na piernik długo dojrzewający. To tradycyjny, wigilijny przepis, który wymaga długiego leżakowania i najlepiej wykonać go na 4-6 tygodni przed świętami. Aby wykonać ten pyszny placek potrzebne są składniki ogólnie dostępne w sklepach. Masło, olej, miód, cukier, jajka, mąka i przyprawy- tylko tyle wystarczy, żeby powstało idealne ciasto na święta.

Na dobry smak piernika wpływa przede wszystkim obecność przypraw korzennych. Piernik to ciasto jedyne w swoim rodzaju. Najczęściej przygotowywany jest w okresie przedświątecznym. Uważa się go za wyrób typowo polski, ale historia wskazuje, że swoje początki mógł mieć już w starożytnej Grecji. Piernik od wielu lat króluje na polskich, świątecznych stołach. W dawnych latach był niezwykle cennym towarem eksportowym, a także symbolem dobrostanu. Polska nazwa wywodzi się od słowa „pierny”, który określa najlepszy, mocny, pieprzny smak. Nie jest to przypadkowe, ponieważ ciasto to w swoim składzie ma również pieprz w postaci przyprawy korzennej. Na tę przyprawę składa się także cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, anyż i kardamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikowi jego wyrazistości. Aby jak najdłużej zachować aromat przyprawy korzennej należy przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne, a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego też dawniej, przez zawartość przypraw, pierniki były używane jako lek na przeziębienie. W pierniku obowiązkowe są przyprawy korzenne, ponieważ to one nadają ciastu tak świątecznego aromatu i wyjątkowego smaku.

Staropolski, długo leżakujący piernik w dawnych czasach wymagał dużo dłuższego czasu odpoczywania. Dawniej zagniatano ciasto w dniu chrztu świętego córki, a spożywano go dopiero podczas jej zabawy weselnej. To miało zapewnić dobrobyt młodemu małżeństwu.

Jeśli zastanawiacie się jak zrobić piernik długo dojrzewający i zastanawiacie się ile czasu potrzeba na jego leżakowanie, to wystarczy wykorzystać nasz przepis na przełomie listopada i grudnia. To pozwoli ciastu odpowiednio długo leżakować i zapewni mu idealną konsystencję i smak. Taki piernik długo dojrzewający to najlepszy pomysł na świąteczny wypiek.

Wartości odżywcze piernika długo dojrzewającego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
364.60 kcal
473.98 kcal
Białko
5.40 g
7.02 g

Węglowodany w pierniku długo dojrzewającym

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
57.62 g
74.90 g
Węglowodany przyswajalne
56.38 g
73.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.24 g
1.61 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
13.77 g
17.90 g
Tłuszcze nasycone
9.91 g
12.89 g
Tłuszcze nienasycone
3.86 g
5.01 g

Witaminy w przepisie na piernik długo dojrzewający

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.32 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.20 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.81 mg
2.35 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na piernik długo dojrzewający

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
32.79 mg
42.63 mg
Potas
136.84 mg
177.90 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
22.77 mg
29.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
84.27 mg
109.55 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
37.04 mg
48.15 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.49 mg
3.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.77 mg
1.00 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.25 mg
0.32 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika długo dojrzewającego 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierniku długo dojrzewającym

Lista alergenów dla piernika długo dojrzewającego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania piernika długo dojrzewającego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
500 g
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 500 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
250 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
1000 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Soda oczyszczona
15 g
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 15 g
Mleko 3,2%
125 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Powidła śliwkowe
800 g
4.50
Za 280.0 g
Liczba opakowań 3
12.86
Za 800 g
Czekolada gorzka
600 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 6
30.00
Za 600 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Koszt składników
104.50
Jak oceniasz przepis na piernik długo dojrzewający
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób