Ciasto piernikowe

Opublikowano: 27.04.2021 r., 20:31 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto piernikowe na drewnianym stole ozdobione laskami cynamonu, gwiazdkami anyżu, kardamonem, obok miseczka z miodem i nabierakiem do miodu.
Ciasto piernikowe
Wypróbuj najlepszy przepis na ciasto piernikowe. Pyszne, puszyste i delikatne w smaku ciasto jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty w chłodne dni.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
299 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Olej rzepakowy 0,5 szklanki (125 ml)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka (5 g)
  • Miód 8 łyżek (200 g)
  • Mleko 1,5% 2 szklanki (500 ml)
  • Cukier 0,75 szklanki (135 g)
  • Kakao 16% (proszek) 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, szpatułka

Przepis na ciasto piernikowe krok po kroku

W jednej misce połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Do drugiej miski wbij jajka i dodaj cukier. Ubij na puszystą masę.

Do jajek z cukrem dodawaj partiami olej. Wciąż ubijając.

Do ciasta dodaj miód a następnie naprzemiennie mąkę i mleko.

Ciasto wylej do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia.

Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na ciasto piernikowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta piernikowego

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto piernikowe to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Dobre i wilgotne ciasto najlepiej smakuje w zimne dni z dodatkiem szklanki ciepłego mleka. Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, składniki są łatwo dostępne dlatego też sprawdzi się idealnie w Boże Narodzenie. Placek wykonasz z przyprawą do piernika, która nada mu wiele aromatu i smaku. Polewę możesz przygotować z czekoladą albo podać ciasto bez niej. Szybki przepis na ciasto piernikowe jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić ciasto piernikowe dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Łatwe i tanie ciasto piernikowe to świetna propozycja na jesienne i zimowe chłodne dnia oraz na Święta Bożego Narodzenia.

Alergeny w cieście piernikowym

Lista alergenów dla ciasta piernikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Wartości odżywcze ciasta piernikowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto piernikowe to klasyczne ciasto, przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie kawałka takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
260.55
299.64
Białko (g)
4.46
5.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
38.10
43.82
Węglowodany przyswajalne (g)
37.24
42.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
0.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
10.74
12.35
Tłuszcze nasycone (g)
1.57
1.80
Tłuszcze nienasycone (g)
9.17
10.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.46
7.43
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.71
3.12
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
45.50
52.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
39.46
45.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.09
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.63
0.72
Witamina E (mg)
0.14
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.46
45.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.31
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.42
46.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.36
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
52.93
60.87
Potas (mg)
149.62
172.07
Wapń (mg)
69.06
79.42
Fosfor (mg)
105.68
121.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.01
18.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.79
2.06
Cynk (mg)
0.55
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta piernikowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta piernikowego

Koszt składników
41.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
0,5 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Miód
200 g
8 łyżek
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 200 g
Mleko 1,5%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier
135 g
0,75 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Koszt składników
41.90