Przepis na ciasto piernikowe krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 250 g 2 szklanki
  • Jajko 3 szt.
  • Olej rzepakowy 125 ml 0,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona 5 g 1 łyżeczka
  • Miód 200 g 8 łyżek
  • Mleko 1,5% 500 ml 2 szklanki
  • Cukier 135 g 0,75 szklanki
  • Kakao 16% (proszek) 20 g 2 łyżki
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, szpatułka

W jednej misce połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Do drugiej miski wbij jajka i dodaj cukier. Ubij na puszystą masę.

Do jajek z cukrem dodawaj partiami olej. Wciąż ubijając.

Do ciasta dodaj miód a następnie naprzemiennie mąkę i mleko.

Ciasto wylej do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia.

Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto piernikowe na drewnianym stole ozdobione laskami cynamonu, gwiazdkami anyżu, kardamonem, obok miseczka z miodem i nabierakiem do miodu.
Ciasto piernikowe
Koszt przygotowania dania
15.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
299 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Ciasto piernikowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście piernikowym

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto piernikowe to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Dobre i wilgotne ciasto najlepiej smakuje w zimne dni z dodatkiem szklanki ciepłego mleka. Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, składniki są łatwo dostępne dlatego też sprawdzi się idealnie w Boże Narodzenie. Placek wykonasz z przyprawą do piernika, która nada mu wiele aromatu i smaku. Polewę możesz przygotować z czekoladą albo podać ciasto bez niej. Szybki przepis na ciasto piernikowe jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić ciasto piernikowe dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Łatwe i tanie ciasto piernikowe to świetna propozycja na jesienne i zimowe chłodne dnia oraz na Święta Bożego Narodzenia.

Wartości odżywcze ciasta piernikowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (115g)
Energia (kalorie)
260.55 kcal
299.64 kcal
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście piernikowym

Na 100g
Na porcję (115g)
Węglowodany
38.10 g
43.82 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
37.24 g
42.82 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (115g)
Tłuszcz
10.74 g
12.35 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.57 g
1.80 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, miód.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto piernikowe

Na 100g
Na porcję (115g)
Sód
52.93 mg
60.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
149.62 mg
172.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej
Wapń
69.06 mg
79.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej
Cynk
0.55 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, soda oczyszczona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta piernikowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście piernikowym

Lista alergenów dla ciasta piernikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. przyprawa korzenna do piernika.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Cena przygotowania ciasta piernikowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
0,5 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Miód
200 g
8 łyżek
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 200 g
Mleko 1,5%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier
135 g
0,75 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
41.90
Łączny koszt
15.75
Jak oceniasz przepis na ciasto piernikowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób