Przepis na szybkiego piernika na oleju krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika, cukier, kakao, soda oczyszczona
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, rondelek

Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość utrzyj na jasny, gładki krem.

Dodaj kakao i dwie łyżki powideł. Dokładnie wymieszaj.

Do drugiej miski przesiej mąkę oraz sodę. Dodaj łyżkę przypraw korzennych.

Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.

Dodaj olej oraz mleko i ponownie wymieszaj.

Ciasto przelej do formy i umieść ją w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Piecz przez 35 minut (do suchego patyczka).

Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

W garnku umieść powidła i zacznij podgrzewać.

Wsyp galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Przekrój ciasto na trzy blaty.

Wyłóż powidła na dwa dolne blaty i złóż ciasto.

Szybki piernik na oleju na drewnianym blacie
Szybki piernik na oleju
Koszt przygotowania dania
11.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
356 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
85

Szybki piernik na oleju - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szybkim pierniku na oleju

Szybki piernik na oleju to świetne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz smacznego ciasta w mniej niż godzinę. To świetny pomysł na bożonarodzeniowy wypiek z powidłami.

Ten prosty przepis na szybki piernik na oleju na święta jest naprawdę dobry w smaku.

Na początku do miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość utrzyj na jasny, gładki krem. Dodaj kakao i dwie łyżki powideł. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski przesiej mąkę oraz sodę. Dodaj łyżkę przypraw korzennych. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj. Dodaj olej oraz mleko i ponownie wymieszaj. Ciasto przelej do formy i umieść ją w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Piecz przez 35 minut (do suchego patyczka). Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. W garnku umieść powidła i zacznij podgrzewać. Wsyp galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie odstaw do ostygnięcia. Przekrój ciasto na trzy blaty. Wyłóż powidła na dwa dolne blaty i złóż ciasto. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić szybki piernik na oleju.

Na pyszny smak piernika wpływa przede wszystkim obecność przypraw korzennych. Piernik to ciasto jedyne w swoim rodzaju. Najczęściej przygotowywany jest w okresie przedświątecznym. Uważa się go za wyrób typowo polski, ale historia wskazuje, że swoje początki mógł mieć już w starożytnej Grecji. Piernik od wielu lat króluje na polskich, świątecznych stołach. W dawnych latach był niezwykle cennym towarem eksportowym, a także symbolem dobrostanu. Polska nazwa wywodzi się od słowa „pierny”, który określa mocny, pieprzny smak. Nie jest to przypadkowe, ponieważ ciasto to w swoim składzie ma również pieprz w postaci przyprawy korzennej. Na tę przyprawę składa się także cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, anyż i kardamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikowi jego wyrazistości. Aby jak najdłużej zachować aromat przyprawy korzennej należy przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne, a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego też dawniej przez właśnie zawartość przypraw pierniki były używane jako lek na przeziębienie. W pierniku obowiązkowe są przyprawy korzenne, to one nadają ciastu tak świątecznego aromatu i wyjątkowego smaku.

Wartości odżywcze szybkiego piernika na oleju

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kalorie)
339.91 kcal
356.90 kcal
Białko
6.70 g
7.04 g

Węglowodany w szybkim pierniku na oleju

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany
58.84 g
61.79 g
Węglowodany przyswajalne
58.26 g
61.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz
9.88 g
10.37 g
Tłuszcze nasycone
1.80 g
1.89 g
Tłuszcze nienasycone
8.08 g
8.49 g

Składniki mineralne w przepisie na szybkiego piernika na oleju

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód
44.99 mg
47.24 mg
Potas
87.27 mg
91.63 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka.
czytaj dalej
Wapń
23.46 mg
24.63 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
2.06 mg
2.17 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego piernika na oleju 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szybkim pierniku na oleju

Lista alergenów dla szybkiego piernika na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na szybkiego piernika na oleju nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania szybkiego piernika na oleju

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kakao 16% (proszek)
20 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Cukier
220 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Jajko
2 szt.
rozmiar L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
105 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.73
Za 105 ml
Mleko 3,2%
115 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.29
Za 115 ml
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Soda oczyszczona
6 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 6 g
Powidła śliwkowe
260 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
4.18
Za 260 g
Galaretka
72 g
wiśniowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.73
Za 72 g
Koszt składników
33.30
Jak oceniasz przepis na szybkiego piernika na oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób