Przepis na piernik dojrzewający krok po kroku
- Miód 500 g
- Cukier 250 g 1 szklanka
- Masło 250 g
- Mąka pszenna typ 500 1000 g
- Jajko 3 szt.
- Soda oczyszczona 15 g 3 łyżeczki
- Mleko 3,2% 125 ml
- Powidła śliwkowe 800 g
- Czekolada gorzka 600 g 3 opakowania
- Śmietanka kremowa 30% 250 g
W rondelku podgrzej miód z cukrem i masłem. Doprowadź do wrzenia. Wymieszaj aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.
Gdy masa ostygnie dodaj mąkę, jajka, pół łyżeczki soli, 80g przyprawy korzennej oraz sodę wymieszaną ze śmietaną.
Dokładnie wyrabiaj, po czym przełóż do dużego naczynia i przykryj ściereczką.
Tak przygotowane ciasto schowaj w zimnym miejscu (np. w lodówce) na około 4-6 tygodni.
Na tydzień przed świętami wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na 3 równe części.
Każdą z części rozwałkuj na około 5 mm i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj boki, tak by każdy piernikowy blat miał podobny kształt.
Piecz w 170 stopniach przez 15-20 minut.
Gdy blaty wystygną przełóż je marmoladą (blat-marmolada-blat-marmolada-blat). Przykryj papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż na nim coś ciężkiego.
Odstaw na 3-4 dni w chłodne miejsce.
Następnie w rondelku podgrzej śmietanę, ściągnij z palnika i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj aż czekolada się rozpuści i otrzymasz gładką polewę.
Poczekaj chwilę aż zgęstnieje i polej gotowy piernik.
Jeśli chcesz, do dekoracji możesz użyć pokruszone orzechy.
-
Pierniki
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Piernik z powidłami
-
Pierniki dojrzewające
-
Ciasto piernikowe
-
Pierniki bezglutenowe
-
Piernik Thermomix
-
Pierniki na choinkę
-
Muffinki piernikowe
-
Piernik z jabłkami
-
Piernik z herbatą
-
Piernik alpejski
-
Ciastka piernikowe
-
Pierniki norymberskie
-
Pierniki korzenne
-
Pierniki nadziewane
-
Pierniczki nadziewane
-
Piernik świąteczny

(liczba kalorii)
Piernik dojrzewający - cechy przepisu
Więcej o pierniku dojrzewający
Prezentujemy przepis na piernik dojrzewający. To tradycyjny, świąteczny przepis, który wymaga długiego leżakowania i najlepiej wykonać go na 4-6 tygodni przed świętami. Aby wykonać ten pyszny placek potrzebne są składniki ogólnie dostępne w sklepach. Masło, olej, miód, cukier, jajka, mąka i przyprawy. Tylko tyle wystarczy, żeby powstało idealne ciasto na święta.
Na dobry smak piernika wpływa przede wszystkim obecność przypraw korzennych. Piernik to ciasto jedyne w swoim rodzaju. Najczęściej przygotowywany jest w okresie przedświątecznym. Uważa się go za wyrób typowo polski, ale historia wskazuje, że swoje początki mógł mieć już w starożytnej Grecji. Piernik od wielu lat króluje na polskich, świątecznych stołach. W dawnych latach był niezwykle cennym towarem eksportowym a także symbolem dobrostanu. Polska nazwa wywodzi się od słowa „pierny”, który określa mocny, pieprzny smak. Nie jest to przypadkowe, ponieważ ciasto to w swoim składzie ma również pieprz w postaci przyprawy korzennej. Na tę przyprawę składa się także cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, anyż i kardamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikowi jego wyrazistości. Aby jak najdłużej zachować aromat przyprawy korzennej należy przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego też dawniej przez właśnie zawartość przypraw pierniki były używane jako lek na przeziębienie. W pierniku obowiązkowe są przyprawy korzenne, to one nadają ciastu tak świątecznego aromatu i wyjątkowego smaku.
Staropolski, leżakujący piernik w dawnych czasach wymagał dużo dłuższego czasu odpoczywania. Dawniej zagniatano ciasto w dniu chrztu świętego córki, a spożywano go dopiero podczas jej zabawy weselnej. To miało zapewnić dobrobyt młodemu małżeństwu.
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić piernik dojrzewający i zastanawiacie się ile czasu potrzeba na jego leżakowanie, to wystarczy wykorzystać nasz przepis na przełomie listopada i grudnia. To pozwoli ciastu odpowiednio długo leżakować i zapewni mu idealną konsystencje i smak.
Wartości odżywcze piernika dojrzewającego
Energia i białka
(130g)
Węglowodany w pierniku dojrzewający
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy w przepisie na piernik dojrzewający
(130g)
Składniki mineralne w przepisie na piernik dojrzewający
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pierniku dojrzewający
Lista alergenów dla piernika dojrzewającego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko