Potrawy z dodatkiem alkoholu
-
Żeberka w piwie
Żeberka w piwie to naprawdę fantastyczny sposób, by uzyskać delikatne, słodkawe i bardzo smaczne mięso. Żeberka w takiej postaci są …
120 + 60 min łatwy 4 362 kcal -
Gulasz wołowy na winie
Gulasz wołowy na winie to danie, które idealnie pasuje na obiad dla gości lub na randkę we dwoje. Potrawa może …
65 + 80 min łatwy 5 359 kcal -
Golonka w piwie
Golonka w piwie to bardzo dobry pomysł na syty obiad. Golonka pieczona w piekarniku jest potrawą bardzo kaloryczną i zawiera …
20 + 150 min łatwy 4 711 kcal
Potrawy z dodatkiem alkoholu - przepisy
-
Crepe suzette
Crepe suzette to bardzo dobry pomysł na deser z dodatkiem pomarańczy. Francuskiego pochodzenia naleśniki w sosie na bazie cytrusów świetnie …
20 + 20 min łatwy 5 1009 kcal
-
Penne alla vodka
Penne alla vodka to niezwykłe połączenie makaronu w sosie pomidorowym na bazie passaty i śmietanki oraz wódki. Sos włoski z …
20 + 30 min łatwy 2 546 kcal
-
Biała kiełbasa w piwie
Biała kiełbasa w piwie świetnie sprawdzi się na Wielkanoc i zachwyci wszystkich twoich gości. To chyba właśnie białą kiełbasę najbardziej …
20 + 30 min łatwy 5 246 kcal -
Zupa piwna
Zupa piwna to danie, które było znane już dawno temu. Dzisiaj przygotowujemy zupy na bazie wody, kiedyś zaś robiliśmy to …
20 + 30 min łatwy 3 175 kcal -
Bigos z czerwonej kapusty kiszonej na winie
Dobry pomysł na pyszny bigos? Bigos z czerwonej kapusty z czerwonym winem. Jest bardzo prosty i ma nieziemski smak. Zrobiony …
20 + 120 min łatwy 4 271 kcal -
Karkówka w piwie
Karkówka w piwie to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają mięsne dania w ciekawej odsłonie. Tak przygotowane mięso jest niezwykle …
40 + 60 min łatwy 4 323 kcal
-
Szpajza czekoladowa
Szpajza czekoladowa to pyszny, kremowy deser, który wykonasz w kilka minut. Jest tak smaczna, że wrócisz do tego przepisu jeszcze …
30 min łatwy 4 383 kcal -
Makaron z krewetkami na winie
Makaron z krewetkami na winie to świetna opcja dla wszystkich miłośników aromatycznej włoskiej kuchni. Tak przygotowane krewetki są po prostu …
15 + 15 min łatwy 2 -
Risotto z prawdziwkami
Sprawdzony przepis na risotto z prawdziwkami to klasyczny pomysł na świeże prawdziwki i ryż. Dowiedz się w jaki sposób możesz …
20 + 40 min średni 5 554 kcal -
Wołowina duszona w piwie
Wołowina duszona w piwie to tradycyjna potrawa spożywana w Argentynie. Miękka i aromatyczna wołowina świetnie sprawdzi się podana na obiad …
10 + 90 min łatwy 6 290 kcal -
Kęski piwne
Kęski piwne to przepyszna przekąska na bazie mięsa drobiowego, która smakuje wspaniale i pięknie się prezentuje. To danie, które nie …
20 + 25 min łatwy 4 1168 kcal
-
Królik w piwie
Królik w piwie to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Królik duszony w piwie to tradycyjne danie kuchni …
15 + 60 min łatwy 5 551 kcal -
Golonka z indyka w piwie
Golonka to fragment mięsa zazwyczaj z kością, który po długim gotowaniu lub pieczeniu jest niezwykle aromatyczny i soczysty. Dzisiaj przedstawię …
60 + 60 min łatwy 5 91 kcal -
Risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszne risotto z białym winem można podać …
15 + 40 min łatwy 5 728 kcal -
Kurczak na piwie
Kurczak na piwie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Przyprawy do kurczaka na piwie dobrać możesz …
15 + 80 min łatwy 4 582 kcal -
Fondue
Fondue to serowa potrawa, wywodząca się z kuchni szwajcarskiej. Jednak jej popularność wychodzi znacznie poza granice tego kraju. Choć przepis …
15 + 45 min łatwy 6 605 kcal
-
Rillette
Rillette to przepis na pyszny dodatek do kanapek, który oczaruje wszystkich miłośników mięsnych potraw. I choć wydaje się bardzo skomplikowane, …
45 + 240 min łatwy 20 261 kcal
-
Gotowana golonka
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Tradycyjnie podawana z kapustą i grzybami (najczęściej borowikami, prawdziwkami), pieczonym boczkiem i z warzywami, …
20 + 720 min średni 1 939 kcal -
Poutine
Poutine to pyszne, kanadyjskie danie na obiad. Składają się na niego frytki, smaczny sos i ser mozzarella. Tak podane frytki …
30 + 30 min łatwy 6 762 kcal -
Saltimbocca
Saltimbocca to pyszny sposób na polędwiczkę wieprzową. W takiej wersji jest naprawdę aromatyczna i smaczna, a przy tym łatwa w …
20 + 20 min łatwy 4 358 kcal -
Moczka
Nie wiesz, jak zrobić moczkę śląską? Taka pyszna, świąteczna, wigilijna moczka to dobry pomysł na deser świąteczny. Nie może go …
30 + 50 min łatwy 12 724 kcal
-
Indyk w maladze
Ten indyk w maladze to sprawdzony przepis na genialną przystawkę na imprezę. Mięso z piersi indyka i owoce zanurzone są …
15 min łatwy 6
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to świetny pomysł na posiłek dla rodziny. Polędwiczka jest mięsem bardzo delikatnym i nie powinno …
20 + 40 min łatwy 5 382 kcal -
Ciasto pijana śliwka
Ciasto pijana śliwka składa się z puszystego biszkoptu i kremu maślanego z nutellą oraz z suszonymi śliwkami moczonymi w alkoholu. …
50 + 30 min średni 12 426 kcal
-
Sernik z żurawiną
Sernik to jedno z bardziej lubianych ciast przez Polaków. Żadne Święta nie mogą obejść się bez pysznego, serowego ciasta, dlatego …
20 + 70 min łatwy 12 227 kcal
-
Tiramisu włoskie
Tiramisu to popularny deser wywodzący się z Włoch. Jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „popraw mi humor”. Składa się on …
320 min łatwy 10 334 kcal
-
Tradycyjne tiramisu
Ciasto tiramisu to dość młody włoski deser jednak wpisał się w kuchnię włoską tak mocno, że nikt nie wyobraża sobie …
240 + 5 min łatwy 24 142 kcal
-
Kostka alpejska
Kostka alpejska to pyszne, czekoladowe ciasto z alkoholem lub z ajerkoniakiem. Przepis na kostkę alpejską nie należy do najłatwiejszych ciast, …
40 + 30 min średni 20 493 kcal
-
Gulasz z jelenia
Gulasz z jelenia to doskonała propozycja na wyszukane danie na rodzinne uroczystości lub przyjęcia w gronie przyjaciół. Przepis na gulasz …
30 + 160 min średni 4 320 kcal -
Piwoszki
Piwoszki to małe słodkie ciastka, które smakują niezwykle dobrze. Nadziane są owocową konfiturą, która pod wpływem ciepła lekko się roztapia. …
30 + 15 min łatwy 10 307 kcal
-
Tiramisu Thermomix
Tiramisu to popularny deser wywodzący się z Włoch. Jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „popraw mi humor”. Składa się on …
320 min łatwy 7
-
Sernik kokosowy
Sernik kokosowy to pyszne ciasto, które smakiem przypomina tradycyjnego kokosowego batona. Pyszny kokosowy krem i kruchy ciasteczkowy spód to smaczne …
40 + 25 min łatwy 12 460 kcal -
Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Polędwiczki z suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na obiad dla rodziny lub znajomych. Polędwica jest bardzo łagodnym mięsem dlatego powinno …
10 + 30 min łatwy 4 492 kcal -
Pierogi ukraińskie
Pierogi ukraińskie to danie pełne smaku. Będą świetną alternatywą dla bardziej popularnych, ruskich, które również zawierają ziemniaki, jednak ta opcja …
45 + 10 min łatwy 6 901 kcal
-
Grzyby duszone
Grzyby duszone są bardzo aromatyczną propozycją na wykorzystanie tych aromatycznych produktów w łatwy sposób. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do …
10 + 20 min łatwy 3 188 kcal
-
Zupa cebulowa z grzankami
Zupa cebulowa z grzankami to świetny pomysł na pyszną zupę z cebulą i serem. Zupa jest syta, więc sprawdzi się …
30 + 40 min łatwy 10 572 kcal -
Żeberka pieczone w miodzie
Żeberka pieczone w miodzie to smaczne, mięsne danie, które przygotujesz w piekarniku. Tak zamarynowane mięso możesz również upiec na grillu. …
70 + 70 min łatwy 6 373 kcal -
Rodzynkowiec
Rodzynkowiec to ciasto, które urzeknie wiele osób. Podstawą ciasta jest biszkopt nasączony rumem z czarną porzeczką. Na nim znajduje się …
60 + 30 min średni 12 355 kcal
-
Kostka hiszpańska
Kostka hiszpańska prawdopodobnie nie ma żadnego związku z Hiszpanią, albo ja nie natrafiłam na takie informacje. W oryginalnej wersji zdecydowanie …
45 + 30 min średni 12 309 kcal
-
Ciasto pijana zakonnica
Ciasto pijana zakonnica to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest pyszne w smaku, dodatkowo szybkie i łatwe …
60 + 30 min łatwy 15 243 kcal
-
Ciasto hawana
Ten pyszny, egzotyczny placek to dobry pomysł na deser do kawy. Lubisz połączenie kokosa i ananasa z nutą alkoholu? Sprawdź …
60 + 95 min łatwy 14 543 kcal
-
Gulasz wołowy z papryką
Gulasz wołowy z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz to danie z duszonego mięsa, …
20 + 120 min łatwy 10 360 kcal -
Krem cebulowy
Cebula to warzywo, które od lat wykorzystywane było przez nasze babcie w celach leczniczych. Rzeczywiście cebula, a dokładniej substancje w …
20 + 25 min łatwy 5 259 kcal -
Ciasto z wiśniami z nalewki
Ciasto z wiśniami z nalewki to pyszne połączenie kruchego spodu z lekko kwaśnymi owocami i puszystą pianą z białek jaj. …
45 + 45 min łatwy 10
-
Zupa cebulowa Thermomix
Przepis na zupę cebulową z Thermomixa to pyszne i szybkie rozwiązanie na prawdziwie francuskie danie na obiad. Jeśli chcesz ją …
10 + 30 min łatwy 4 339 kcal
-
Kaczkogęś (mularda)
Kaczkogęś mularda to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie najlepszego drobiu na świąteczny …
20 + 180 min łatwy 10 510 kcal -
Babka z ajerkoniakiem
Babka z ajerkoniakiem to świetna alternatywa dla tradycyjnego i dobrze znanego ciasta. Ze względu na dodatek alkoholu ma pyszny smak …
30 + 50 min łatwy 10 399 kcal
-
Potrawka z kurczaka z rodzynkami
Potrawka z kurczaka z rodzynkami to bardzo ciekawy pomysł na szybkie i smaczne danie, które nie zajmuje zbyt dużo czasu. …
20 + 50 min łatwy 6 366 kcal -
Comber ciasto
Comber ciasto to doskonały pomysł na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto z alkoholem. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy …
30 + 45 min łatwy 10 462 kcal
-
Sernik tiramisu
Sernik tiramisu to połączenie dwóch bardzo popularnych i uwielbianych przez wiele osób i miłośników słodkości ciast. Jeśli Ty również należysz …
30 + 110 min średni 10 318 kcal
-
Rolada Tiramisu
Rolada Tiramisu to wspaniały smak włoskiego deseru zamknięty w formie rolady. Delikatnie kawowy biszkopt przełożony kremem z mascarpone i likieru …
120 + 8 min łatwy 12 187 kcal
-
Ciasto pina colada
Ciasto pina colada to pomysł na pyszne ciasto inspirowane hawajskim drinkiem, znanym chyba wszystkim miłośnikom rumu i egzotycznych smaków. Przygotowane …
50 min średni 10 684 kcal
Potrawy z dodatkiem alkoholu - co to jest?
Alkohol wzmacnia i wzbogaca smak potraw, wzmaga aromat. Sprawia, że mięso staje się bardziej miękkie i kruche. Ciasto z alkoholem zachwyca niepowtarzalnym smakiem. Przygotowywanie dań z nutą alkoholu wymaga jednak sporego doświadczenia i wiedzy kulinarnej, gdyż alkoholu nie może być ani za dużo ani za mało. Do dań dodaje się głównie takie trunki jak wódka, wino, piwo, rum i likiery. Brandy czy koniaki stosuje się do flambirowania, czyli podpalania alkoholu na wierzchu potrawy. Z dodatkiem alkoholu robimy sosy do spaghetti, marynaty do mięsa, mięso duszone, oraz liczne ciasta, lody i desery, jak babka z adwokatem, pączki z adwokatem czy deser tiramisu.
Dania z dodatkiem alkoholu - pomysły na potrawy z nutą alkoholu
Niektóre osoby pamiętają z dzieciństwa niesmaczny tort, nie dla dzieci, serwowany na wiejskich weselach. Dzieciom ciasta i desery z alkhololem nie smakują, za to dorośli mogą poczuć niezwykłe doznania smakowe z potraw, do których doświadczony kucharz doda nutkę alkoholu. Pączki z adwokatem, deser Tiramisu czy Zabajone, to nie jedyne potrawy jakie robimy z dodatkiem alkoholu. Nawet nie wyobrażamy sobie, jak często jedliśmy dania z nutą alkoholu w restauracji. Dowiedz się jaki alkohol stosujemy w przepisach kulinarnych i jak go używamy.
Jakie potrawy można przygotować z dodatkiem alkoholu
Przepisy, w których stosuje się alkohol
Nuta alkoholu w daniach sprawia, że potrawy nabierają wykwintnego smaku. W procesie gotowania alkohol częściowo wyparuje, zostanie jednak wysublimowany smak, który sprawia, że potrawy stają się niepowtarzalne. Alkohol nie tylko wzmacnia smak potraw, lecz także wzmaga aromat.
Dodawanie alkoholu do dań nie jest ani proste ani szybkie. Wymaga sporego doświadczenia w sztuce kulinarnej, gdyż trzeba wiedzieć ile go dodać. Alkoholu nie może być ani za dużo, ani za mało. Dlatego też alkohol dodaje się do potraw na święta, wesela, na imprezę, lub na specjalne okazje.
Smaczne dania można przygotować z dodatkiem wina, piwa, cydru lub wódki. Wino lub piwo stosuje się jako dodatek do sosów lub do duszonego mięsa. Odrobina wódki lub likieru dodawana bywa do niektórych deserów i tortów, oczywiście tych przeznaczonych dla dorosłych. Koniak lub wiśniówka są natomiast stosowane w przepisach na marynaty do mięs, szczególnie że aromatyczne składniki potrawy lepiej rozpuszczają się w alkoholu. Ponadto alkohol zmiękcza mięso. Piwo dodane do panierki sprawia, że staje się ona bardziej krucha.
Ciekawym sposobem wykorzystania alkoholu, aby tworzyć smaczne potrawy, jest flambirowanie. Technika ta polega na polewaniu dania alkoholem i podpaleniu go. Chodzi tu nie o dodanie alkoholu do potrawy, lecz o uzyskanie wysokiej temperatury, nawet do 200 stopni, która skarmelizuje znajdujący się na wierzchu cukier. Tym sposobem można przygotować zarówno desery jak i dania wytrawne. Najczęściej stosuje się do tego celu wódkę, koniak, rum lub brandy. Przykładem flambrowanego dania są naleśniki Suzette, które polewa się sosem z dodatkiem likieru oraz brandy, a następnie podpala.
Klasyczna kuchnia polska wywodzi się z tradycji ludowych. Dlatego też przepisy na dania z dodatkiem alkoholu są nieliczne. Kiedyś punktem kulminacyjnym każdego wystawnego wesela był tort z dodatkiem alkoholu, przeznaczony dla dorosłych. Natomiast w kuchni światowej mamy takie przykłady jak naleśniki Suzette, desery Tiramisu czy Zabajone i wiele innych. Z dodatkiem wina powstaje francuska zupa cebulowa oraz wołowina po burgundzku.
Najlepsze przepisy z dodatkiem alkoholu
Dania obiadowe z dodatkiem alkoholu
Alkohol doskonale pasuje do dań z mięsem. Najlepsze sosy do makaronu powstają z dodatkiem czerwonego wina lub piwa. Tradycyjny przepis na sos boloński do makaronu zawiera czerwone wino, które dodaje się po podsmażeniu mięsa. Gdy alkohol wyparuje dodajemy pomidory i przyprawy, a następnie całość dusimy około 2 godzin. Sosy robimy także z dodatkiem piwa. Przepisy na dania z alkoholem najczęściej wymagają długiego duszenia lub gotowanie, tak aby zmniejszyć ilość alkoholu do minimum.
Pysznym daniem z domieszką alkoholu jest wołowina po burgundzku. Marynowane i obsmażone mięso łączymy z warzywami, przyprawami i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Na tym etapie mięso zalewamy czerwonym winem i bulionem. Danie pieczemy w piekarniku około 3 godzin.
Najlepsze ciasta i desery, do których dodaje się alkohol
Alkohol dodajemy do tortów, sosów do lodów, polewy do ciast i lodów. Od jakiegoś czasu atrakcją w cukierniach są pyszne pączki z adwokatem. Dodatek alkoholu sprawia, że ciasta są bardziej chrupiące, kruche i delikatne. Spirytus dodany do ciasta na faworki sprawia, że stają się one smaczniejsze i mniej tłuste.
Najbardziej znanym deserem z dodatkiem alkoholu jest deser tiramisu, który w Polsce robi się z dodatkiem likieru amaretto, zaś we Włoszech z dodatkiem wina marsala. Ciasto pina colada powstaje z dodatkiem likieru kokosowego. Natomiast tradycyjny włoski słodki deser Zabaglione robimy z żółtek, cukru i słodkiego wina.
Szybkie i proste desery robimy z nutą rumu, który dodajemy do musu czekoladowo owocowego, muffinek, trufli czekoladowych itp. Smaczne i pyszne ciasto stanowi babka z adwokatem. Szybkie i proste desery możemy robić z dodatkiem, nasączonych alkoholem, owoców z nalewki, na przykład wiśni, malin czy śliwek. Rum, likier lub wino dodajemy również do polewy do ciasta lub do kremu, którym przekładamy tort.