Potrawy z dodatkiem alkoholu

potrawy z dodatkiem alkoholu

Alkohol wzmacnia i wzbogaca smak potraw, wzmaga aromat. Sprawia, że mięso staje się bardziej miękkie i kruche. Ciasto z alkoholem zachwyca niepowtarzalnym smakiem. Przygotowywanie dań z nutą alkoholu wymaga jednak sporego doświadczenia i wiedzy kulinarnej, gdyż alkoholu nie może być ani za dużo ani za mało. Do dań dodaje się głównie takie trunki jak wódka, wino, piwo, rum i likiery. Brandy czy koniaki stosuje się do flambirowania, czyli podpalania alkoholu na wierzchu potrawy. Z dodatkiem alkoholu robimy sosy do spaghetti, marynaty do mięsa, mięso duszone, oraz liczne ciasta, lody i desery, jak babka z adwokatem, pączki z adwokatem czy deser tiramisu.

Najciekawsze przepisy w temacie potrawy z dodatkiem alkoholu

Przepisy w temacie potrawy z dodatkiem alkoholu

Dania z dodatkiem alkoholu - pomysły na potrawy z nutą alkoholu

Niektóre osoby pamiętają z dzieciństwa niesmaczny tort, nie dla dzieci, serwowany na wiejskich weselach. Dzieciom ciasta i desery z alkhololem nie smakują, za to dorośli mogą poczuć niezwykłe doznania smakowe z potraw, do których doświadczony kucharz doda nutkę alkoholu. Pączki z adwokatem, deser Tiramisu czy Zabajone, to nie jedyne potrawy jakie robimy z dodatkiem alkoholu. Nawet nie wyobrażamy sobie, jak często jedliśmy dania z nutą alkoholu w restauracji. Dowiedz się jaki alkohol stosujemy w przepisach kulinarnych i jak go używamy.

Jakie potrawy można przygotować z dodatkiem alkoholu

Przepisy, w których stosuje się alkohol

Nuta alkoholu w daniach sprawia, że potrawy nabierają wykwintnego smaku. W procesie gotowania alkohol częściowo wyparuje, zostanie jednak wysublimowany smak, który sprawia, że potrawy stają się niepowtarzalne. Alkohol nie tylko wzmacnia smak potraw, lecz także wzmaga aromat.

Dodawanie alkoholu do dań nie jest ani proste ani szybkie. Wymaga sporego doświadczenia w sztuce kulinarnej, gdyż trzeba wiedzieć ile go dodać. Alkoholu nie może być ani za dużo, ani za mało. Dlatego też alkohol dodaje się do potraw na święta, wesela, na imprezę, lub na specjalne okazje.

Smaczne dania można przygotować z dodatkiem wina, piwa, cydru lub wódki. Wino lub piwo stosuje się jako dodatek do sosów lub do duszonego mięsa. Odrobina wódki lub likieru dodawana bywa do niektórych deserów i tortów, oczywiście tych przeznaczonych dla dorosłych. Koniak lub wiśniówka są natomiast stosowane w przepisach na marynaty do mięs, szczególnie że aromatyczne składniki potrawy lepiej rozpuszczają się w alkoholu. Ponadto alkohol zmiękcza mięso. Piwo dodane do panierki sprawia, że staje się ona bardziej krucha.

Ciekawym sposobem wykorzystania alkoholu, aby tworzyć smaczne potrawy, jest flambirowanie. Technika ta polega na polewaniu dania alkoholem i podpaleniu go. Chodzi tu nie o dodanie alkoholu do potrawy, lecz o uzyskanie wysokiej temperatury, nawet do 200 stopni, która skarmelizuje znajdujący się na wierzchu cukier. Tym sposobem można przygotować zarówno desery jak i dania wytrawne. Najczęściej stosuje się do tego celu wódkę, koniak, rum lub brandy. Przykładem flambrowanego dania są naleśniki Suzette, które polewa się sosem z dodatkiem likieru oraz brandy, a następnie podpala.

Klasyczna kuchnia polska wywodzi się z tradycji ludowych. Dlatego też przepisy na dania z dodatkiem alkoholu są nieliczne. Kiedyś punktem kulminacyjnym każdego wystawnego wesela był tort z dodatkiem alkoholu, przeznaczony dla dorosłych. Natomiast w kuchni światowej mamy takie przykłady jak naleśniki Suzette, desery Tiramisu czy Zabajone i wiele innych. Z dodatkiem wina powstaje francuska zupa cebulowa oraz wołowina po burgundzku.

Najlepsze przepisy z dodatkiem alkoholu

Dania obiadowe z dodatkiem alkoholu

Alkohol doskonale pasuje do dań z mięsem. Najlepsze sosy do makaronu powstają z dodatkiem czerwonego wina lub piwa. Tradycyjny przepis na sos boloński do makaronu zawiera czerwone wino, które dodaje się po podsmażeniu mięsa. Gdy alkohol wyparuje dodajemy pomidory i przyprawy, a następnie całość dusimy około 2 godzin. Sosy robimy także z dodatkiem piwa. Przepisy na dania z alkoholem najczęściej wymagają długiego duszenia lub gotowanie, tak aby zmniejszyć ilość alkoholu do minimum.

Pysznym daniem z domieszką alkoholu jest wołowina po burgundzku. Marynowane i obsmażone mięso łączymy z warzywami, przyprawami i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Na tym etapie mięso zalewamy czerwonym winem i bulionem. Danie pieczemy w piekarniku około 3 godzin.

Najlepsze ciasta i desery, do których dodaje się alkohol

Alkohol dodajemy do tortów, sosów do lodów, polewy do ciast i lodów. Od jakiegoś czasu atrakcją w cukierniach są pyszne pączki z adwokatem. Dodatek alkoholu sprawia, że ciasta są bardziej chrupiące, kruche i delikatne. Spirytus dodany do ciasta na faworki sprawia, że stają się one smaczniejsze i mniej tłuste.

Najbardziej znanym deserem z dodatkiem alkoholu jest deser tiramisu, który w Polsce robi się z dodatkiem likieru amaretto, zaś we Włoszech z dodatkiem wina marsala. Ciasto pina colada powstaje z dodatkiem likieru kokosowego. Natomiast tradycyjny włoski słodki deser Zabaglione robimy z żółtek, cukru i słodkiego wina.

Szybkie i proste desery robimy z nutą rumu, który dodajemy do musu czekoladowo owocowego, muffinek, trufli czekoladowych itp. Smaczne i pyszne ciasto stanowi babka z adwokatem. Szybkie i proste desery możemy robić z dodatkiem, nasączonych alkoholem, owoców z nalewki, na przykład wiśni, malin czy śliwek. Rum, likier lub wino dodajemy również do polewy do ciasta lub do kremu, którym przekładamy tort.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto