Torty

Torty - przepisy, wykonanie, dekoracje, porady cukiernika

Podniosła uroczystość nie może się obyć bez tortu. Tradycyjnie tort uświetnia ważne wydarzenia jak urodziny czy śluby. Torty urodzinowe, na roczek, na chrzest czy torty komunijne uświetniają ważne uroczystości i są udekorowane odpowiednio do okazji. Klasyczny tort jest okrągły i składa się z warstw ciasta przekładanych kremem. Podstawowe rodzaje tortów to tort biszkoptowy i tort bezowy. Według użytego kremu możemy wybrać tort czekoladowy, owocowy, makowy i inne. O wykwintności tortu decydują dekoracje, które możemy zrobić w klasycznym lub nowoczesnym stylu. Obecnie w handlu dostępny jest szeroki asortyment dekoracji do tortów, jak posypki, polewy, opłatki dekoracyjne, żelki itd,

Wyróżnione przepisy na torty

Pozostałe przepisy na torty

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Torty - przepisy, wykonanie, dekoracje, porady cukiernika

Drożdżówki czy omlet, chociaż świetnie smakują, nie nadają się na specjalne okazje. Rolę tę spełnia tort. Tort czekoladowy, bezowy, śmietankowy, czy owocowy uświetni każde ważne wydarzenie rodzinne czy służbowe. Żadne urodziny nie mogą obyć się bez tortu ze świeczkami do zdmuchnięcia. Prosty i smaczny tort można upiec samodzielnie, zaś dekoracje na torcie zależą tylko od naszej inwencji twórczej i pomysłowości. Poznaj najciekawsze przepisy na pyszne torty na każdą okazję.

Torty - kiedy je serwujemy i kto je wymyślił

Przy jakich okazjach na stole pojawia się tort

Tort jest ciastem wykwintnym. Nie jest to zwyczajny deser jak drożdżówki czy omlet, lecz tradycyjnie podaje się go na specjalne okazje, szczególnie wtedy, kiedy chcemy uczcić jakąś osobę. Dlatego też zazwyczaj jest bogato dekorowany, często z napisami dotyczącymi danej okazji. Torty serwujemy na szczególne rocznice, na przykład dla dziecka na roczek, czy na chrzest, a przede wszystkim na urodziny. Szczególną wagę mają torty na chrzest, czy komunijne. Torty serwuje się także na imprezach służbowych, na przykład na jubileusze czy rocznice.

Wraz z upowszechnianiem się kultury anglosaskiej coraz częściej świętujemy urodziny, których główną atrakcją jest tort urodzinowy. Tradycyjnie tort ma tyle świeczek ile lat liczy sobie jubilat. Atrakcją, szczególnie dla dzieci, jest zdmuchiwanie świeczek na torcie, co należy zrobić jednym dmuchnięciem, aby zyskać dobrą wróżbę na następny rok.

Szczególnym rodzajem tortu, jest tort weselny, który na tę okazję jest wyjątkowo duży i składa się z kilku tortów ułożonych piętrowo jeden na drugim. Według tradycji, w kulminacyjnym punkcie wesela państwo młodzi kroją tort i podają gościom.

Jak powinien wyglądać tort - rodzaje tortów

Już w starożytności pieczono okrągłe placki dla uczczenia szczególnych wydrzeń. Jednak torty jakie znamy dziś, stworzono w XV - XVI Wieku. Stworzenie tortu przypisuje się Włochom, zaś do Polski tradycja pieczenia tortów przyjechała wraz z królową Boną.

Klasyczny tort składa się z ciasta biszkoptowego układanego warstwowo i przekładanego masą kremowa lub owocową. Tort zwykle ma kształt okrągły. Jego wierzch pokryty jest polewą, która stanowi tło dla dekoracji.

Rodzaje tortów:

  • tort biszkoptowy, najpopularniejszy rodzaj tortu z ciasta biszkoptowego przekładanego kremem,
  • tort bezowy składa się z płatów bezy przekładanych gęstym kremem, który umożliwia utrzymanie kruchej konstrukcji tortu,
  • tort serowy, czyli bogato dekorowany sernik,
  • tort kruchy, składający się z kruchego ciasta przekładanego masą orzechową lub owocową.

Najciekawsze przepisy na smaczny tort - dekoracje

Najciekawsze dekoracje na torcie

Tort pieczony jest na specjalne okazje i wymaga odpowiedniej oprawy i dekoracji, która podkreśli podniosły nastrój wydarzenia. Dlatego też dekoracje na torcie powinny odpowiadać okazji, dla której tort jest wykonywany. Nie ma określonych reguł dekoracji tortów. Ważne, aby dekoracje były spektakularne i przyciągały oko.

Sam tort może mieć różny smak, lecz to właśnie dekoracja na torcie wskazuje, czy jest to tort urodzinowy czy weselny. Tort na roczek dekorujemy w stylu oszczędnym, typowo w kolorach różowym lub niebieskim, z elementem dziecinnym, na przykład cukrowym misiem, na szczycie. Torty na chrzest utrzymane są w bardzo podobnym stylu. Natomiast torty komunijne dekorowane są w kolorze białym z elementami religijnymi i białymi kwiatami.

Torty dla dzieci warto piec lekkie i owocowe. Ale to właśnie kolorowa i nietuzinkowa dekoracja najbardziej ucieszy najmłodszych. Zupełnie inaczej dekoruje się torty dla dorosłych, gdzie stosuje się bardziej wyrafinowane elementy dekoracyjne.

Czym udekorować tort

Klasyczny tort ma kształt okrągły. Jednak przy okazji większych imprez podaje się torty prostokątne lub kwadratowe. Można również zamówić tort w kształcie serca lub całkiem fantazyjny. Obecnie dostępne są także torty 3D pieczone z tłustego ciasta, z którego można wycinać różne kształty.

W tradycyjnych tortach okrągłych, dekoracje umieszczamy przede wszystkim na górnej części tortu, często także na bokach. Czym możemy udekorować tort:

  • polewa, szczególnie spływająca po bokach,
  • masa cukrowa,
  • krem,
  • owoce świeże, suszone, karmelizowane i liofilizowane,
  • świeże kwiaty,
  • posypki,
  • słodycze, jak pokruszone ciasteczka, żelki, pokruszona lub utrata czekolada.

Najbardziej prosty i klasyczny sposób dekoracji tortu stanowi krem ułożony na brzegu tortu przy pomocy rękawa cukierniczego. Rękaw cukierniczy oraz tylki w różnych kształtach pozwalają robić dekoracje w postaci różyczek, gwiazdek, szlaczków, listków czy kółek. W sprzedaży dostępne są tylki, czyli końcówki do rękawa cukierniczego, które formują wyciskaną masę kremową w różne kształty. Do dekoracji tortu najbardziej nadaje się gęsty, maślany krem, który nie rozpłynie się i utrzyma swoją formę.

Jakie narzędzia potrzebne będą do dekoracji tortu:

  • talerz obrotowy,
  • rękaw cukierniczy i tylki,
  • szpachelka do wygładzania kremu,
  • pisaki do dekoracji tortów,
  • barwniki spożywcze,
  • posypki, opłatki i dekoracje.

Nowoczesny style dekoracji tortów

Obecnie panuje moda na naturalność. Dlatego modny staje się tzw. “naked cake”, czyli nagi tort. Jest to tort, którego boki są odkryte i widać ciasto. Tort tego rodzaju kojarzy się z naturalnością i zwykle dekoracje robi się ze świeżych owoców i kremu, lub świeżych kwiatów. Nie oznacza to, że jest to tort ubogo lub oszczędnie udekorowany. Przeciwnie, nic nie ogranicza bogactwa dekoracji. Są to jednak torty w naturalnym stylu. Ten styl jest często wybierany przez początkujących, którzy mają mniejszą wprawę w posługiwaniu się rękawem cukierniczym i tworzeniu fantazyjnych kształtów z kremu. Warto pamiętać, że krem na brzegach tortu stabilizuje jego strukturę oraz zapobiega wysychaniu ciasta. Dlatego też, jeśli decydujemy się na naked cake, warto przygotować go tuż przed podaniem.

Pięknie wyglądają też torty w stylu minimalistycznym, w którym ciasto pokryte jest masą kremową, zaś na wierzchu znajdują się owoce i kwiaty ułożone na środku lub z jednej strony. Dekoracje kwiatami są modne i tworzą nowoczesny styl. Warto dowiedzieć się, jakie kwiaty są jadalne i te gatunki wybierać do dekoracji tortu.

Nowoczesnym sposobem dekoracji jest opłatek na tort wykonany z papieru cukierniczego. Opłatki są jadalne i wykonane z jadalnych barwników. W sprzedaży dostępne są opłatki z różnymi wzorami i zdjęciami. Opłatek, czyli gruby papier waflowy pozwala na wydrukowanie dowolnego zdjęcia. Dzięki temu, możemy udekorować tort urodzinowy zdjęciem jubilata. Opłatek na tort może być wykonany również na papierze cukrowy, który daje się dowolnie przycinać. Dostępne są usługi drukowania dowolnych zdjęć na opłatkach do tortów.

Jak upiec samodzielnie prosty i smaczny tort - najlepsze przepisy

Prosty tort wymaga upieczenia ciasta biszkoptowego. Możemy ciasto podzielić na 3 równe części i upiec osobno warstwy na 3 tortownicach, lub upiec jedno ciasto, które następnie przecinamy na 3 części. Jeśli chcemy upiec tort czekoladowy, do ciasta dodajemy sos czekoladowy wykonany z czekolady, masła i mleka.

Podstawą tortu jest krem, którym przekładamy warstwy ciasta, jak również pokrywamy jego wierzch i brzegi. Krem czekoladowy robimy z masy kajmakowej i czekolady. Krem śmietankowy tworzymy ze śmietany z cukrem pudrem. Krem maślany opiera się na żółtkach. Tort powinien być odpowiednio wilgotny, dlatego też ciasto nasączamy ponczem, który musi współgrać z rodzajem kremu. Jeśli tort nie jest przeznaczony dla dzieci, często do ciasta i kremu dodaje się alkohol.

Kiedyś torty były dość proste, z jednym rodzajem kremu. Obecnie inwencja twórcza twórców tortów pozwala na dużo więcej. Możemy użyć kilku różnych rodzajów kremów różniących się smakiem i kolorem. Ponadto sam krem wzbogacamy owocami, żelkami lub galaretką. Sposób łączenia ze sobą smaku kremów lekkich, uniwersalnych i ciężkich to cała sztuka, polegająca na tym, aby smaki nie zdominowały się wzajemnie, lecz wspaniale współgrały.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto