Wyróżnione przepisy na torty
-
Tort śmietankowy
Tort śmietankowy jest wspaniałą opcją na słodki deser, który jest delikatny, prosty i niezwykle słodki. W takiej wersji sprawdzi się …
20 + 50 min łatwy 10 386 kcal -
Tort z bitą śmietaną
Tort z bitą śmietaną to świetny pomysł na pyszny tort na urodziny nie tylko dla dzieci. Przepis na tort z …
40 + 40 min łatwy 10 594 kcal -
Tort z bitej śmietany i mascarpone
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tort z …
40 + 35 min łatwy 15 293 kcal -
Tort dla dziesięciolatki
Tort dla dziesięciolatki to najlepszy pomysł na ciasto z owocami dla dzieci. Pyszny urodzinowy tort śmietankowy jest bardzo kolorowy, nie …
30 + 50 min łatwy 10 797 kcal -
Tort jednorożec
Tort jednorożec z masy cukrowej to świetna propozycja na pyszny tort urodzinowy w kształcie jednorożca dla dzieci i dorosłych fanów …
40 + 50 min łatwy 15 676 kcal
Pozostałe przepisy na torty
-
Tort dacquoise
Tort dacquoise to wyśmienity deser, który nie tylko wspaniale się prezentuje, ale też dobrze smakuje. Choć może wydawać się skomplikowany, …
30 + 45 min łatwy 10 483 kcal -
Tort bez pieczenia z mascarpone
Tort bez pieczenia z mascarpone będzie doskonałą opcją dla wszystkich osób, które szukają niezwykle prostej opcji na imprezę. Całość jest …
20 min łatwy 10 -
Tort bez pieczenia na herbatnikach
Tort bez pieczenia na herbatnikach jest deserem prostym, smacznym i co najważniejsze niezwykle szybki w przygotowaniu. To świetna opcja dla …
45 min łatwy 10 -
Tynk z mleka skondensowanego
Mleko skondensowane to produkt, z którego bez problemu w krótkim czasie przygotujesz wiele propozycji ciast i deserów. Dlatego koniecznie dzisiaj …
60 min łatwy 2 -
Krem z mleka skondensowanego
Mleko skondensowane to produkt, z którego bez problemu w krótkim czasie przygotujesz wiele propozycji ciast i deserów. Dlatego koniecznie dzisiaj …
20 min łatwy 2 -
Krem kinder bueno do tortu
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem kinder …
30 + 10 min łatwy 2 1217 kcal
-
Krem waniliowy do tortu
Mój szybki i prosty w przygotowaniu krem waniliowy do tortu sprawdzi się wtedy, gdy zbliża się ważna okazja, a Ty …
60 + 20 min łatwy 2 -
Tort ananasowy
Tort ananasowy to pyszne połączenie biszkoptu z soczystym ananasem i delikatnym kremem. Mój szybki i prosty w przygotowaniu tort sprawdzi …
40 + 45 min łatwy 15 -
Tort cappuccino
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tort cappuccino, …
60 + 45 min łatwy 13 353 kcal -
Krem orzechowy do tortów
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem orzechowy …
3 + 300 min łatwy 2
-
Masa chałwowa
Spróbuj najlepszego, sprawdzonego przepisu na masę chałwową do tortów lub do ciast. Bardzo pyszna, domowa, szybka i masa chałwowa jest …
5 min łatwy 1 -
Krem do tortu z mascarpone i nutellą
Spróbuj pysznej propozycji na krem do tortu z mascarpone i nutellą. Jest słodkim, czekoladowo-orzechowym kremem, który jest bardzo szybki do …
6 min łatwy 1 -
Tort pistacjowy
Nie wiesz, jak zrobić tort pistacjowy? Duża ilość pistacji, wiśnie i czekolada… Poznaj przepis na tort pistacjowy, który będzie super …
60 + 40 min średni 16 781 kcal -
Tort rocher
Pyszny tort to ważny element różnych imprez okolicznościowych. Spróbuj tego tortu czekoladowego z ferrero rocher z wiśniami. Jest znakomity! Przepis …
60 + 40 min średni 14 532 kcal -
Tort oreo bez pieczenia
Tort oreo bez pieczenia to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają słodkości. Ten nietypowy sernik prezentuje się tak pięknie, że …
30 min łatwy 10 907 kcal -
Bananowiec bez pieczenia
Bananowiec bez pieczenia jest najlepszym wyborem dla miłośników tego słodkiego owocu. W tym wydaniu prezentuje się naprawdę wspaniale, a przy …
20 min łatwy 10 572 kcal
-
Tort makowy z masą kawową
Tort makowy z masą kawową to przepis doskonały dla wszystkich miłośników słodkości w ciekawym stylu. Ten tort jest słodki, piękny, …
20 + 40 min łatwy 10 -
Tort z nutellą
Tort z nutellą jest doskonałym wyborem zwłaszcza dla dzieci. Jest smaczny i niezwykle słodki. Idealnie komponuje się zwłaszcza z odrobiną …
25 + 40 min łatwy 10 -
Tort czekoladowo truskawkowy
Tort czekoladowo truskawkowy to wspaniała opcja na naprawdę prosty, ale bardzo elegancki domowy wypiek, który zachwyca czekoladową słodyczą i lekko …
20 + 40 min łatwy 10 -
Tort snickers
Tort snickers to świetna opcja dla wszystkich miłośników tego popularnego batonika. Jest prosty w przygotowaniu, a przy okazji naprawdę smaczny …
30 + 30 min łatwy 10
-
Tort bezowy z truskawkami
Tort bezowy z truskawkami to pyszny, warstwowy tort, który możesz przyrządzić na wiele okazji. Świetnie sprawdzi się na urodziny i …
60 + 140 min średni 12 -
Truskawkowe pole
Truskawkowe pole to fajna i oryginalna propozycja ciasta lub tortu. W wersji tortu będzie wyglądać oryginalnie i niezwykle bez tynkowania …
60 + 40 min łatwy 18 -
Tort bananowy bez pieczenia
Tort bananowy bez pieczenia to wspaniała opcja dla każdego, kto kocha naprawdę słodkie desery. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, …
30 min łatwy 10 -
Tort tiramisu bez pieczenia
Tort tiramisu bez pieczenia to wspaniały pomysł na słodki deser, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut. Jest słodki, …
10 min łatwy 10 -
Tort czekoladowo orzechowy
Tort czekoladowo orzechowy jest niezwykle smacznym deserem, który sprawdzi się na imprezy. To najpopularniejsza wersja eleganckiego wypieku z aromatycznym kremem. …
15 + 45 min łatwy 10 -
Biszkopt kokosowy
Ciasto biszkoptowe zapewne jest Ci dobrze znane. Większość z nas miała okazję spróbować tego pysznego, delikatnego, puszystego ciasta przy wielu …
20 + 30 min średni 7 393 kcal
-
Karwaj
Karwaj to ciasto drożdżowe przypominające chleb weselny. W Polsce znane pod nazwą korowaj. Jest to słodki, drożdżowy wypiek z pięknymi …
60 + 50 min średni 16 -
Tort halloween
Tort halloween to przepyszny wypiek, który urzeka wyjątkowym wyglądem, a także wspaniałym smakiem. To niezwykle ciekawy dyniowy sernik, który rozpływa …
30 + 55 min łatwy 10 -
Tort z chleba tostowego
Tort z chleba tostowego to danie, które nie tylko pięknie wygląda, ale również wspaniale smakuje. Będzie świetnym wyborem na wszelkiego …
20 min łatwy 10 475 kcal -
Tort walentynkowy
Tort walentynkowy to świetny pomysł na piękny tort w kształcie serca. Czekoladowy tort z różowym kremem świetnie sprawdzi się podczas …
30 + 40 min łatwy 10
Torty - przepisy, wykonanie, dekoracje, porady cukiernika
Drożdżówki czy omlet, chociaż świetnie smakują, nie nadają się na specjalne okazje. Rolę tę spełnia tort. Tort czekoladowy, bezowy, śmietankowy, czy owocowy uświetni każde ważne wydarzenie rodzinne czy służbowe. Żadne urodziny nie mogą obyć się bez tortu ze świeczkami do zdmuchnięcia. Prosty i smaczny tort można upiec samodzielnie, zaś dekoracje na torcie zależą tylko od naszej inwencji twórczej i pomysłowości. Poznaj najciekawsze przepisy na pyszne torty na każdą okazję.
Torty - kiedy je serwujemy i kto je wymyślił
Przy jakich okazjach na stole pojawia się tort
Tort jest ciastem wykwintnym. Nie jest to zwyczajny deser jak drożdżówki czy omlet, lecz tradycyjnie podaje się go na specjalne okazje, szczególnie wtedy, kiedy chcemy uczcić jakąś osobę. Dlatego też zazwyczaj jest bogato dekorowany, często z napisami dotyczącymi danej okazji. Torty serwujemy na szczególne rocznice, na przykład dla dziecka na roczek, czy na chrzest, a przede wszystkim na urodziny. Szczególną wagę mają torty na chrzest, czy komunijne. Torty serwuje się także na imprezach służbowych, na przykład na jubileusze czy rocznice.
Wraz z upowszechnianiem się kultury anglosaskiej coraz częściej świętujemy urodziny, których główną atrakcją jest tort urodzinowy. Tradycyjnie tort ma tyle świeczek ile lat liczy sobie jubilat. Atrakcją, szczególnie dla dzieci, jest zdmuchiwanie świeczek na torcie, co należy zrobić jednym dmuchnięciem, aby zyskać dobrą wróżbę na następny rok.
Szczególnym rodzajem tortu, jest tort weselny, który na tę okazję jest wyjątkowo duży i składa się z kilku tortów ułożonych piętrowo jeden na drugim. Według tradycji, w kulminacyjnym punkcie wesela państwo młodzi kroją tort i podają gościom.
Jak powinien wyglądać tort - rodzaje tortów
Już w starożytności pieczono okrągłe placki dla uczczenia szczególnych wydrzeń. Jednak torty jakie znamy dziś, stworzono w XV - XVI Wieku. Stworzenie tortu przypisuje się Włochom, zaś do Polski tradycja pieczenia tortów przyjechała wraz z królową Boną.
Klasyczny tort składa się z ciasta biszkoptowego układanego warstwowo i przekładanego masą kremowa lub owocową. Tort zwykle ma kształt okrągły. Jego wierzch pokryty jest polewą, która stanowi tło dla dekoracji.
Rodzaje tortów:
- tort biszkoptowy, najpopularniejszy rodzaj tortu z ciasta biszkoptowego przekładanego kremem,
- tort bezowy składa się z płatów bezy przekładanych gęstym kremem, który umożliwia utrzymanie kruchej konstrukcji tortu,
- tort serowy, czyli bogato dekorowany sernik,
- tort kruchy, składający się z kruchego ciasta przekładanego masą orzechową lub owocową.
Najciekawsze przepisy na smaczny tort - dekoracje
Najciekawsze dekoracje na torcie
Tort pieczony jest na specjalne okazje i wymaga odpowiedniej oprawy i dekoracji, która podkreśli podniosły nastrój wydarzenia. Dlatego też dekoracje na torcie powinny odpowiadać okazji, dla której tort jest wykonywany. Nie ma określonych reguł dekoracji tortów. Ważne, aby dekoracje były spektakularne i przyciągały oko.
Sam tort może mieć różny smak, lecz to właśnie dekoracja na torcie wskazuje, czy jest to tort urodzinowy czy weselny. Tort na roczek dekorujemy w stylu oszczędnym, typowo w kolorach różowym lub niebieskim, z elementem dziecinnym, na przykład cukrowym misiem, na szczycie. Torty na chrzest utrzymane są w bardzo podobnym stylu. Natomiast torty komunijne dekorowane są w kolorze białym z elementami religijnymi i białymi kwiatami.
Torty dla dzieci warto piec lekkie i owocowe. Ale to właśnie kolorowa i nietuzinkowa dekoracja najbardziej ucieszy najmłodszych. Zupełnie inaczej dekoruje się torty dla dorosłych, gdzie stosuje się bardziej wyrafinowane elementy dekoracyjne.
Czym udekorować tort
Klasyczny tort ma kształt okrągły. Jednak przy okazji większych imprez podaje się torty prostokątne lub kwadratowe. Można również zamówić tort w kształcie serca lub całkiem fantazyjny. Obecnie dostępne są także torty 3D pieczone z tłustego ciasta, z którego można wycinać różne kształty.
W tradycyjnych tortach okrągłych, dekoracje umieszczamy przede wszystkim na górnej części tortu, często także na bokach. Czym możemy udekorować tort:
- polewa, szczególnie spływająca po bokach,
- masa cukrowa,
- krem,
- owoce świeże, suszone, karmelizowane i liofilizowane,
- świeże kwiaty,
- posypki,
- słodycze, jak pokruszone ciasteczka, żelki, pokruszona lub utrata czekolada.
Najbardziej prosty i klasyczny sposób dekoracji tortu stanowi krem ułożony na brzegu tortu przy pomocy rękawa cukierniczego. Rękaw cukierniczy oraz tylki w różnych kształtach pozwalają robić dekoracje w postaci różyczek, gwiazdek, szlaczków, listków czy kółek. W sprzedaży dostępne są tylki, czyli końcówki do rękawa cukierniczego, które formują wyciskaną masę kremową w różne kształty. Do dekoracji tortu najbardziej nadaje się gęsty, maślany krem, który nie rozpłynie się i utrzyma swoją formę.
Jakie narzędzia potrzebne będą do dekoracji tortu:
- talerz obrotowy,
- rękaw cukierniczy i tylki,
- szpachelka do wygładzania kremu,
- pisaki do dekoracji tortów,
- barwniki spożywcze,
- posypki, opłatki i dekoracje.
Nowoczesny style dekoracji tortów
Obecnie panuje moda na naturalność. Dlatego modny staje się tzw. “naked cake”, czyli nagi tort. Jest to tort, którego boki są odkryte i widać ciasto. Tort tego rodzaju kojarzy się z naturalnością i zwykle dekoracje robi się ze świeżych owoców i kremu, lub świeżych kwiatów. Nie oznacza to, że jest to tort ubogo lub oszczędnie udekorowany. Przeciwnie, nic nie ogranicza bogactwa dekoracji. Są to jednak torty w naturalnym stylu. Ten styl jest często wybierany przez początkujących, którzy mają mniejszą wprawę w posługiwaniu się rękawem cukierniczym i tworzeniu fantazyjnych kształtów z kremu. Warto pamiętać, że krem na brzegach tortu stabilizuje jego strukturę oraz zapobiega wysychaniu ciasta. Dlatego też, jeśli decydujemy się na naked cake, warto przygotować go tuż przed podaniem.
Pięknie wyglądają też torty w stylu minimalistycznym, w którym ciasto pokryte jest masą kremową, zaś na wierzchu znajdują się owoce i kwiaty ułożone na środku lub z jednej strony. Dekoracje kwiatami są modne i tworzą nowoczesny styl. Warto dowiedzieć się, jakie kwiaty są jadalne i te gatunki wybierać do dekoracji tortu.
Nowoczesnym sposobem dekoracji jest opłatek na tort wykonany z papieru cukierniczego. Opłatki są jadalne i wykonane z jadalnych barwników. W sprzedaży dostępne są opłatki z różnymi wzorami i zdjęciami. Opłatek, czyli gruby papier waflowy pozwala na wydrukowanie dowolnego zdjęcia. Dzięki temu, możemy udekorować tort urodzinowy zdjęciem jubilata. Opłatek na tort może być wykonany również na papierze cukrowy, który daje się dowolnie przycinać. Dostępne są usługi drukowania dowolnych zdjęć na opłatkach do tortów.
Jak upiec samodzielnie prosty i smaczny tort - najlepsze przepisy
Prosty tort wymaga upieczenia ciasta biszkoptowego. Możemy ciasto podzielić na 3 równe części i upiec osobno warstwy na 3 tortownicach, lub upiec jedno ciasto, które następnie przecinamy na 3 części. Jeśli chcemy upiec tort czekoladowy, do ciasta dodajemy sos czekoladowy wykonany z czekolady, masła i mleka.
Podstawą tortu jest krem, którym przekładamy warstwy ciasta, jak również pokrywamy jego wierzch i brzegi. Krem czekoladowy robimy z masy kajmakowej i czekolady. Krem śmietankowy tworzymy ze śmietany z cukrem pudrem. Krem maślany opiera się na żółtkach. Tort powinien być odpowiednio wilgotny, dlatego też ciasto nasączamy ponczem, który musi współgrać z rodzajem kremu. Jeśli tort nie jest przeznaczony dla dzieci, często do ciasta i kremu dodaje się alkohol.
Kiedyś torty były dość proste, z jednym rodzajem kremu. Obecnie inwencja twórcza twórców tortów pozwala na dużo więcej. Możemy użyć kilku różnych rodzajów kremów różniących się smakiem i kolorem. Ponadto sam krem wzbogacamy owocami, żelkami lub galaretką. Sposób łączenia ze sobą smaku kremów lekkich, uniwersalnych i ciężkich to cała sztuka, polegająca na tym, aby smaki nie zdominowały się wzajemnie, lecz wspaniale współgrały.