Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z kremem krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska

Ubij ciepłe masło na białą masę, dodaj cukier i zmiksuj.

Wbij jajka do miski i zmiksuj, przesiej mąkę pszenną oraz kakao i proszek do pieczenia.

Wymieszaj masę silikonową szpatułką.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto do blaszki.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

Wystudź ciasto.

W misce umieść serek śmietankowy, miód i wymieszaj.

Ciasto przekrój na dwa placki.

Na spód ciasta wyłóż krem, umieść w nim maliny i przykryj drugim blatem ciasta.

Rozpuść białą czekoladę i polej wierzch ciasta.

Umieść ciasto w lodówce na 4-5 godzin.

Szybkie ciasto czekoladowe z kremem ozdobione malinami i borówkami podane na białym talerzyku.
Szybkie ciasto czekoladowe z kremem
Koszt przygotowania dania
48.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
663 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Szybkie ciasto czekoladowe z kremem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szybkim cieście czekoladowym z kremem

Szybkie ciasto czekoladowe z kremem to wspaniała propozycja na łatwe ciasto dobre na spotkania ze znajomymi i w gronie rodziny. Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z kremem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta czekoladowego potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, kakao, masło, cukier, miód, serek śmietankowy, maliny, proszek do pieczenia, biała czekolada.

Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe z kremem? Ubij ciepłe masło na białą masę, dodaj cukier i zmiksuj. Wbij jajka do miski i zmiksuj, przesiej mąkę pszenną oraz kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj masę silikonową szpatułką. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto do blaszki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź ciasto. W misce umieść serek śmietankowy, miód i wymieszaj. Ciasto przekrój na dwa placki. Na spód ciasta wyłóż krem, umieść w nim maliny i przykryj drugim blatem ciasta. Rozpuść białą czekoladę i polej wierzch ciasta. Umieść ciasto w lodówce na 4-5 godzin.

Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Witaminy z grupy B odpowiadają między innymi za metabolizm naszych komórek. Witaminy z grupy B biorą także udział w produkcji komórek morfotycznych naszej krwi. Miód zawiera właściwości bakteriobójcze i od setek lat jest używany ze względu na swoje lecznicze działanie. Serek kremowy jest bardzo dobrym źródłem białka. Produkowany jest z mleka krowiego. Zawiera także sporą ilość tłuszczu, dlatego doskonale sprawdzi się jako krem do ciasta. Tłuszcz jak wiadomo jest nośnikiem smaku.

Podsumowując prosty przepis na dobre ciasto przygotujesz w niespełna godzinę. Ciasto czekoladowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas rodzinnych spotkań. Pyszne ciasto można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze szybkiego ciasta czekoladowego z kremem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
331.74 kcal
663.48 kcal
Białko
6.59 g
13.19 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w szybkim cieście czekoladowym z kremem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
37.11 g
74.22 g
Węglowodany przyswajalne
35.36 g
70.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
18.92 g
37.84 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
12.62 g
25.25 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szybkie ciasto czekoladowe z kremem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: cukier, masło.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.42 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
1.66 mg
3.32 mg
Brak danych dla: cukier, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
41.18 µg (mcg)
82.35 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szybkie ciasto czekoladowe z kremem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
109.06 mg
218.13 mg
Potas
237.60 mg
475.21 mg
Wapń
85.59 mg
171.19 mg
Fosfor
164.26 mg
328.52 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
25.70 mg
51.40 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.05 mg
4.11 mg
Cynk
0.74 mg
1.47 mg
Miedź
0.16 mg
0.32 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego ciasta czekoladowego z kremem 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szybkim cieście czekoladowym z kremem

Lista alergenów dla szybkiego ciasta czekoladowego z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada biała
    • serek śmietankowy
    • Masło

Cena przygotowania szybkiego ciasta czekoladowego z kremem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Czekolada biała
100 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Maliny
250 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Serek śmietankowy
400 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 3
7.11
Za 400 g
Miód
150 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Liczba porcji:
Koszt składników
69.30
Jak oceniasz przepis na szybkie ciasto czekoladowe z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób