Szybkie ciasto czekoladowe z kremem

Opublikowano: 18.12.2021 r., 11:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szybkie ciasto czekoladowe z kremem ozdobione malinami i borówkami podane na białym talerzyku.
Szybkie ciasto czekoladowe z kremem
Szybkie ciasto czekoladowe z kremem to świetna propozycja na pyszny deser. Ciasto doskonale komponuje się jako dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
663 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Czekolada biała 1 tabliczka (100 g)
  • Maliny (250 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Serek śmietankowy (400 g)
  • Miód (150 g)
  • Masło (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z kremem krok po kroku

Ubij ciepłe masło na białą masę, dodaj cukier i zmiksuj.

Wbij jajka do miski i zmiksuj, przesiej mąkę pszenną oraz kakao i proszek do pieczenia.

Wymieszaj masę silikonową szpatułką.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto do blaszki.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

Wystudź ciasto.

W misce umieść serek śmietankowy, miód i wymieszaj.

Ciasto przekrój na dwa placki.

Na spód ciasta wyłóż krem, umieść w nim maliny i przykryj drugim blatem ciasta.

Rozpuść białą czekoladę i polej wierzch ciasta.

Umieść ciasto w lodówce na 4-5 godzin.

Jak oceniasz przepis na szybkie ciasto czekoladowe z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat szybkiego ciasta czekoladowego z kremem

Szybkie ciasto czekoladowe z kremem to wspaniała propozycja na łatwe ciasto dobre na spotkania ze znajomymi i w gronie rodziny. Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z kremem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta czekoladowego potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, kakao, masło, cukier, miód, serek śmietankowy, maliny, proszek do pieczenia, biała czekolada.

Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe z kremem? Ubij ciepłe masło na białą masę, dodaj cukier i zmiksuj. Wbij jajka do miski i zmiksuj, przesiej mąkę pszenną oraz kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj masę silikonową szpatułką. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto do blaszki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź ciasto. W misce umieść serek śmietankowy, miód i wymieszaj. Ciasto przekrój na dwa placki. Na spód ciasta wyłóż krem, umieść w nim maliny i przykryj drugim blatem ciasta. Rozpuść białą czekoladę i polej wierzch ciasta. Umieść ciasto w lodówce na 4-5 godzin.

Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Witaminy z grupy B odpowiadają między innymi za metabolizm naszych komórek. Witaminy z grupy B biorą także udział w produkcji komórek morfotycznych naszej krwi. Miód zawiera właściwości bakteriobójcze i od setek lat jest używany ze względu na swoje lecznicze działanie. Serek kremowy jest bardzo dobrym źródłem białka. Produkowany jest z mleka krowiego. Zawiera także sporą ilość tłuszczu, dlatego doskonale sprawdzi się jako krem do ciasta. Tłuszcz jak wiadomo jest nośnikiem smaku.

Podsumowując prosty przepis na dobre ciasto przygotujesz w niespełna godzinę. Ciasto czekoladowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas rodzinnych spotkań. Pyszne ciasto można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w szybkim cieście czekoladowym z kremem

Lista alergenów dla szybkiego ciasta czekoladowego z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada biała
    • serek śmietankowy
    • Masło

Wartości odżywcze szybkiego ciasta czekoladowego z kremem

na 100g gotowej potrawy

Szybkie cisto czekoladowe z kremem to wysokokaloryczny wypiek. Ciasto zawiera dużo cukru i nie powinny go spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Możesz zamienić połowę objętości cukru na ksylitol i dzięki temu ciasto będzie zawierało mniej kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
331.74
663.48
Białko (g)
6.59
13.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
37.11
74.22
Węglowodany przyswajalne (g)
35.36
70.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.75
3.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
18.92
37.84
Tłuszcze nasycone (g)
12.62
25.25
Tłuszcze nienasycone (g)
6.30
12.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.41
10.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
1.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
85.14
170.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
160.98
321.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.31
6.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
158.75
317.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.41
Ryboflawina (mg)
0.21
0.42
Niacyna (mg)
1.66
3.32
Foliany (µg (mcg))
41.18
82.35
Beta karoten (µg (mcg))
24.56
49.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
109.06
218.13
Potas (mg)
237.60
475.21
Wapń (mg)
85.59
171.19
Fosfor (mg)
164.26
328.52
Magnez (mg)
25.70
51.40
Żelazo (mg)
2.05
4.11
Cynk (mg)
0.74
1.47
Miedź (mg)
0.16
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego ciasta czekoladowego z kremem 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego ciasta czekoladowego z kremem

Koszt składników
69.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Czekolada biała
100 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Maliny
250 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Serek śmietankowy
400 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 3
7.11
Za 400 g
Miód
150 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Koszt składników
69.30