Przepis na tort rafaello krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, tortownica 20 cm, miska

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Do ubitych białek stopniowo dodawaj ksylitol cały czas miksując.

Dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania.

Dodaj mąkę pszenną i wymieszaj na wolnych obrotach miksera.

Powstałą masę przełóż do formy i wstaw do piekarnika - piecz ok. 40 min.

Odstaw do ostygnięcia, a następnie podziel na 3 warstwy.

Mleczko kokosowe przelej do rondelka, dodaj wiórki kokosowe, zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 25-30 min.

Zdejmij z ognia, dodaj kostki białej czekolady i wymieszaj aż się rozpuści.

Mascarpone przełóż do miseczki i ubijaj mikserem, aż stanie się bardziej puszyste.

Dodaj masę kokosowo-czekoladową.

Maliny umyj i zblenduj.

1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaj z 1 łyżką wody i dodaj do malin.

Wymieszaj i zagotuj. Odstaw do ostygnięcia.

Każdą warstwę ciasta posmaruj masą kokosową i malinową, przekładając ciasto.

Wierzch ciasta posmaruj pozostałością masy kokosowej i obsyp wiórkami kokosowymi.

Wstaw na 2-3 godziny do lodówki i udekoruj świeżymi malinami.

Kawałek ciasta rafaello z wiórkami kokosowymi
Tort rafaello
Koszt przygotowania dania
68.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
688 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Tort rafaello - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie rafaello

Tort rafaello to idealna propozycja ciasta dla miłośników wszystkim dobrze znanych kokosowo migdałowych kuleczek. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego ciasta świetnie się dopełniają, tworząc niespotykany, delikatnie słodki, kokosowy smak. Co więcej, ten tort urodzinowy pięknie prezentuje się na uroczystym stole, sprawdzi się więc na wszystkie przyjęcia okolicznościowe. To kokosowe, domowe ciasto z białą czekoladą zachwyci swoim smakiem wszystkich miłośników słodkości, a zwłaszcza rafaello. Poznaj prosty przepis na ten kokosowo-śmietankowy tort urodzinowy z malinami. To wbrew pozorom dość prosty przepis, jednak stosunkowo czasochłonny, dlatego warto zaplanować sobie odpowiednią ilość czasu, aby przygotować ten torcik.

Jak zrobić tort rafaello? Jest to ciasto wymagające dość długiego czasu przygotowania jednak efekt z pewnością wynagrodzi cały czas spędzony w kuchni. Składniki niezbędne do przygotowania ciasta to jajka, mąka, proszek do pieczenia, mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, mascarpone, ksylitol, maliny, mąka ziemniaczana, biała czekolada. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać także likeru kokosowego. Od czego zacząć? Najlepiej od przygotowania biszkoptu. W tym celu należy ubić białka jaj na sztywną pianę i stopniowo dodawać ksylitol, żółtka, mąkę i upiec w piekarniku. W tym czasie należy przygotować krem. Masa do tortu rafaello jest bardzo prosta. Mleczko kokosowe wystarczy zagotować z wiórkami kokosowymi, a następnie rozpuścić w nim czekoladę. W ostatnim etapie blendujemy maliny i mieszamy z mąką ziemniaczaną i kolejne przekładamy warstwy biszkoptu w kolejności biszkopt, masa kokosowo-czekoladowa, mus malinowy. Jako dekoracja najlepiej sprawdzą się wiórki kokosowe, pokruszona biała czekolada i świeże maliny. Jak widzisz przepis na tort rafaello nie jest bardzo skomplikowany i z pewnością sobie z nim poradzisz. To idealny tort okolicznościowy, na przykład na urodziny, a także deser, podwieczorek, czy przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty.

Wartości odżywcze tortu rafaello

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
264.88 kcal
688.68 kcal
Białko
5.13 g
13.33 g

Węglowodany w torcie rafaello

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
20.35 g
52.91 g
Węglowodany przyswajalne
18.26 g
47.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.09 g
5.43 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
18.66 g
48.52 g
Tłuszcze nasycone
16.50 g
42.91 g
Tłuszcze nienasycone
2.16 g
5.61 g
Cholesterol
89.86 mg
233.63 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort rafaello

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina B6
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
5.37 mg
13.95 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.21 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.40 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
0.63 mg
1.64 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
21.32 µg (mcg)
55.42 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort rafaello

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
78.54 mg
204.19 mg
Potas
131.27 mg
341.30 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
84.87 mg
220.66 mg
Fosfor
99.01 mg
257.43 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
15.77 mg
41.01 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
0.92 mg
2.38 mg
Cynk
0.55 mg
1.42 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.22 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu rafaello 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie rafaello

Lista alergenów dla tortu rafaello przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Czekolada biała

Cena przygotowania tortu rafaello

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
70 g
7 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 70 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mleczko kokosowe
350 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
4.38
Za 350 ml
Wiórki kokosowe
100 g
10 łyżek
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Mascarpone
600 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
15.60
Za 600 g
Czekolada biała
200 g
2 tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Maliny
450 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
28.80
Za 450 g
Mąka ziemniaczana
7 g
1 łyżeczk
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 7 g
Koszt składników
104.50
Jak oceniasz przepis na tort rafaello
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób