Tort rafaello

Opublikowano: 23.05.2021 r., 12:47 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek ciasta rafaello z wiórkami kokosowymi
Tort rafaello
Śmietankowo-kokosowy tort rafaello z białą czekoladą i wiórkami kokosa, idealny na każdą okazję. Efektowne i pyszne ciasto z musem malinowym.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
688 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 7 łyżek (70 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (130 g)
  • Mleczko kokosowe (350 ml)
  • Wiórki kokosowe 10 łyżek (100 g)
  • Mascarpone (600 g)
  • Czekolada biała 2 tabliczki, bez dodatku cukru (200 g)
  • Maliny (450 g)
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka (7 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, tortownica 20 cm, miska

Przepis na tort rafaello krok po kroku

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Do ubitych białek stopniowo dodawaj ksylitol cały czas miksując.

Dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania.

Dodaj mąkę pszenną i wymieszaj na wolnych obrotach miksera.

Powstałą masę przełóż do formy i wstaw do piekarnika - piecz ok. 40 min.

Odstaw do ostygnięcia, a następnie podziel na 3 warstwy.

Mleczko kokosowe przelej do rondelka, dodaj wiórki kokosowe, zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 25-30 min.

Zdejmij z ognia, dodaj kostki białej czekolady i wymieszaj aż się rozpuści.

Mascarpone przełóż do miseczki i ubijaj mikserem, aż stanie się bardziej puszyste.

Dodaj masę kokosowo-czekoladową.

Maliny umyj i zblenduj.

1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaj z 1 łyżką wody i dodaj do malin.

Wymieszaj i zagotuj. Odstaw do ostygnięcia.

Każdą warstwę ciasta posmaruj masą kokosową i malinową, przekładając ciasto.

Wierzch ciasta posmaruj pozostałością masy kokosowej i obsyp wiórkami kokosowymi.

Wstaw na 2-3 godziny do lodówki i udekoruj świeżymi malinami.

Jak oceniasz przepis na tort rafaello
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat tortu rafaello

Tort rafaello to idealna propozycja ciasta dla miłośników wszystkim dobrze znanych kokosowo migdałowych kuleczek. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego ciasta świetnie się dopełniają, tworząc niespotykany, delikatnie słodki, kokosowy smak. Co więcej, ten tort urodzinowy pięknie prezentuje się na uroczystym stole, sprawdzi się więc na wszystkie przyjęcia okolicznościowe. To kokosowe, domowe ciasto z białą czekoladą zachwyci swoim smakiem wszystkich miłośników słodkości, a zwłaszcza rafaello. Poznaj prosty przepis na ten kokosowo-śmietankowy tort urodzinowy z malinami. To wbrew pozorom dość prosty przepis, jednak stosunkowo czasochłonny, dlatego warto zaplanować sobie odpowiednią ilość czasu, aby przygotować ten torcik.

Jak zrobić tort rafaello? Jest to ciasto wymagające dość długiego czasu przygotowania jednak efekt z pewnością wynagrodzi cały czas spędzony w kuchni. Składniki niezbędne do przygotowania ciasta to jajka, mąka, proszek do pieczenia, mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, mascarpone, ksylitol, maliny, mąka ziemniaczana, biała czekolada. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać także likeru kokosowego. Od czego zacząć? Najlepiej od przygotowania biszkoptu. W tym celu należy ubić białka jaj na sztywną pianę i stopniowo dodawać ksylitol, żółtka, mąkę i upiec w piekarniku. W tym czasie należy przygotować krem. Masa do tortu rafaello jest bardzo prosta. Mleczko kokosowe wystarczy zagotować z wiórkami kokosowymi, a następnie rozpuścić w nim czekoladę. W ostatnim etapie blendujemy maliny i mieszamy z mąką ziemniaczaną i kolejne przekładamy warstwy biszkoptu w kolejności biszkopt, masa kokosowo-czekoladowa, mus malinowy. Jako dekoracja najlepiej sprawdzą się wiórki kokosowe, pokruszona biała czekolada i świeże maliny. Jak widzisz przepis na tort rafaello nie jest bardzo skomplikowany i z pewnością sobie z nim poradzisz. To idealny tort okolicznościowy, na przykład na urodziny, a także deser, podwieczorek, czy przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty.

Alergeny w torcie rafaello

Lista alergenów dla tortu rafaello przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Czekolada biała

Wartości odżywcze tortu rafaello

na 100g gotowej potrawy

Mascarpone warto wymienić na twaróg sernikowy, ale lekko obniżyć kaloryczność ciasta i zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych - porada ta kierowana jest głównie do osób z nadmierną masą ciała i/lub zaburzeniami lipidowymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
264.88
688.68
Białko (g)
5.13
13.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
20.35
52.91
Węglowodany przyswajalne (g)
18.26
47.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.09
5.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
18.66
48.52
Tłuszcze nasycone (g)
16.50
42.91
Tłuszcze nienasycone (g)
2.16
5.61
Cholesterol (mg)
89.86
233.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.37
13.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.40
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
1.64
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.32
55.42
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
78.54
204.19
Potas (mg)
131.27
341.30
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
84.87
220.66
Fosfor (mg)
99.01
257.43
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.77
41.01
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.92
2.38
Cynk (mg)
0.55
1.42
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu rafaello 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu rafaello

Koszt składników
104.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
70 g
7 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 70 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mleczko kokosowe
350 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
4.38
Za 350 ml
Wiórki kokosowe
100 g
10 łyżek
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Mascarpone
600 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
15.60
Za 600 g
Czekolada biała
200 g
2 tabliczki, bez dodatku cukru
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Maliny
450 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
28.80
Za 450 g
Mąka ziemniaczana
7 g
1 łyżeczka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 7 g
Koszt składników
104.50