Przepis na tarta z truskawkami i budyniem krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, forma do tarty 24 cm

Mąkę pszenną (300g) wysyp na stolnicę, dodaj do niej zimne pokrojone w kostkę masło (200g) i jajka oraz cukier, szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią i włóż do zamrażarki na 20 minut.

W 600 ml mleka rozpuść białą czekoladę, utrzyj żółtka z mąką i pozostałymi 100 ml mleka, dodaj do garnka i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Foremkę do tarty wyłóż ciastem, podziurkuj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz 20 minut.

Budyń zmiksuj z 200g ciepłego masła. Wyłóż na wystudzony spód. Truskawki pokrój w połówki i ułóż na budyniu.

Schłodź w lodówce przez 4 godziny.

Tarta z truskawkami i budyniem podana na talerzu.
Tarta z truskawkami i budyniem
Koszt przygotowania dania
39.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
649 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
62

Tarta z truskawkami i budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie z truskawkami i budyniem

Tarta z truskawkami i budyniem to pyszna sezonowa tarta z owocami. Jeśli lubisz ciasta z kremem koniecznie przygotuj tartę. Przepis na tartę z truskawkami i budyniem jest łatwy do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby ją przygotować. Do przygotowania tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, cukier, mleko, świeże truskawki, biała czekolada, jajka.

Jak zrobić tartę z budyniem i truskawkami? Na początek przygotuj ciasto kruche służące jako spód ciasta. Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, jajka i cukier. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. W między czasie ugotuj budyń. W garnku umieść mleko i białą czekoladę, rozpuść czekoladę w mleku, utrzyj żółtka z mąką i odrobiną mleka i dodaj do garnka, gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ciastem wyklej foremkę do tarty, nakłuj ciasto widelcem i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Wystudzony budyń zmiksuj z ciepłym masłem i przełóż na spód z ciasta kruchego. Truskawki pokrój w połówki i ułóż na budyniu. Gotową tartę schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Sezon na truskawki trwa od czerwca do lipca, dlatego powinniśmy w miarę możliwości korzystać z dobrodziejstwa owoców.

Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.

Podsumowując pyszna tarta z truskawkami to wspaniały dodatek do kawy i herbaty. Budyń dodaje bardziej kremowej konsystencji tarcie i sprawia że jest wilgotna. Dobra tarta może być przechowywana w lodówce przez 4 dni. Budyń śmietankowy domowy przygotujesz dzięki dodatkowi aromatu śmietankowego.

Wartości odżywcze tarty z truskawkami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
270.81 kcal
649.93 kcal
Białko
4.98 g
11.94 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w tarcie z truskawkami i budyniem

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
21.94 g
52.66 g
Węglowodany przyswajalne
21.52 g
51.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
18.65 g
44.77 g
Tłuszcze nasycone
12.27 g
29.44 g
Tłuszcze nienasycone
6.39 g
15.32 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.46 g
13.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.92 g
2.21 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tarta z truskawkami i budyniem

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A
146.40 µg (mcg)
351.37 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.16 mg
Brak danych dla: masło, cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.41 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.43 mg
Niacyna
1.08 mg
2.60 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta z truskawkami i budyniem

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
29.15 mg
69.96 mg
Potas
129.53 mg
310.87 mg
Wapń
69.51 mg
166.83 mg
Fosfor
96.45 mg
231.49 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
13.05 mg
31.31 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.08 mg
2.60 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Cynk
0.53 mg
1.28 mg
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z truskawkami i budyniem 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z truskawkami i budyniem

Lista alergenów dla tarty z truskawkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Czekolada biała
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania tarty z truskawkami i budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
340 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 340 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Mleko 3,2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
48.00
Jak oceniasz przepis na tarta z truskawkami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób