Przepis na ciasto z białej fasoli krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blender, blaszka do pieczenia, miska, metalowe sito

Fasole przełóż na sitko, przelej wodą i pozostaw do odsączenia.

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną masę.

Do żółtek dodaj fasole i cukier. Zblenduj całość na gładką masę.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj ją do masy. Dokładnie wymieszaj.

Na koniec dodaj białka i wymieszaj składniki szpatułką. Ciasto przelej do formy.

Śliwki przekrój na pół i usuń z nich pestki. Ułóż je na masie.

Ciasto piecz w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni lub do suchego patyczka.

Ciasto z białej fasoli z kawą
Ciasto z białej fasoli
Koszt przygotowania dania
24.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
186 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
49

Ciasto z białej fasoli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z białej fasoli

Pyszne ciasto z białej fasoli to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na deser, który idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska w ciągu dnia. Masa na ciasto po upieczeniu jest miękka, a dodatkowo udekorowane śliwkami zapadnie Ci na długo w pamięci. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapach ciasta będzie roznosił się po całym domu. Smak możesz wzbogacić również o ulubione przyprawy, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto z białej fasoli? Przygotowanie go jest bardzo proste. Na początku należy fasole przełożyć na sito, przepłukać ją wodą i zostawić do odsączenia. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kolejnym krokiem jest połączenie żółtek z cukrem i fasolą. Składniki należy zblendować na gładką masę. Następnie białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite biała i ponownie mieszamy składniki, ale delikatnie. Ciasto przelewamy do blaszki. Śliwki kroimy na pół i usuwamy z nich śliwki. Układamy na górę ciasta. Deser pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni lub do suchego patyczka.

Przepis na ciasto z białej fasoli nie jest skomplikowane, tak jak wydaje się na pierwszy rzut oka. Składa się z prostych składników, między innymi śliwek, które posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Wpływają między innymi na poprawę apetytu oraz regulują procesy trawienne. Dzięki dużej ilości błonnika przeciwdziałają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się w przyszłości raka jelita grubego. Śliwki wpływają również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo są bogate w witaminy A, C, E i B, dzięki czemu są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz kojąco wpływają na nasz układ nerwowy. Owoce, które powinniśmy wybierać to węgierki oraz renklody, ponieważ zawierają najwięcej wartości odżywczych.

Zdrowe ciasto z białej fasoli idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia oraz jako deser podczas spotkania rodzinnego. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu oraz bardzo dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta z białej fasoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
124.01 kcal
186.02 kcal
Białko
5.09 g
7.64 g

Węglowodany w cieście z białej fasoli

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
17.71 g
26.56 g
Węglowodany przyswajalne
15.20 g
22.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.51 g
3.76 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
3.86 g
5.79 g
Tłuszcze nasycone
1.99 g
2.99 g
Tłuszcze nienasycone
1.87 g
2.80 g
Tłuszcze jednonasycone
1.26 g
1.88 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.61 g
0.92 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
66.41 mg
99.62 mg

Witaminy w przepisie na ciasto z białej fasoli

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.09 mg
0.14 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Witamina E
0.23 mg
0.34 mg
Tiamina
0.04 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.17 mg
Niacyna
0.33 mg
0.50 mg

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z białej fasoli

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
224.18 mg
336.27 mg
Potas
236.83 mg
355.24 mg
Wapń
37.89 mg
56.83 mg
Fosfor
99.91 mg
149.87 mg
Magnez
21.79 mg
32.68 mg
Żelazo
1.14 mg
1.70 mg
Cynk
0.63 mg
0.94 mg
Miedź
0.11 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z białej fasoli 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z białej fasoli

Lista alergenów dla ciasta z białej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada biała

Cena przygotowania ciasta z białej fasoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
850 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
9.56
Za 850 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Czekolada biała
100 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Śliwki
500 g
10 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na ciasto z białej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób