Przepis na babkę migdałową krok po kroku
- Czekolada biała 100 g
- Masło 80 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) 40 g 4 łyżki
- Jajko 3 szt.
- Proszek do pieczenia 3 g pół łyżeczki
- Mąka migdałowa 100 g 3/4 szklanki
- Mąka pszenna typ 500 40 g 4 łyżki
Kostki czekolady i pokrojone w kostkę masło włóż do miski i podgrzewaj w kąpieli wodnej aż się roztopią i powstanie jednolita masa.
Dodaj ksylitol, żółtka jaj i wymieszaj.
Dodaj mąkę pszenną, migdałową, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą z reszty składników.
Przełóż do formy do pieczenia i piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babeczki z budyniem
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka zebra
-
Babka czekoladowa
-
Tartaletki z owocami
-
Babka bananowa
-
Babka z mikrofali
-
Przepisy na babki

(liczba kalorii)
Babka migdałowa - cechy przepisu
Więcej o babce migdałowej
Ciasto w formie babki jest jednym z najbardziej tradycyjnych ciast w kuchni polskiej w przygotowywanych głównie z okazji świąt Wielkanocnych. Pyszna i smaczna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu wielkanocna babka migdałowa to świetny pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu i przygotowanie niecodziennego, oryginalnego ciasta. To ciasto na święta nie tylko pysznie smakuje, ale też pięknie prezentuje się na stole i ciężko przejść obok niej obojętnie. Znika z blachy w mgnieniu oka. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę migdałową koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis na wypieki na Wielkanoc. Przepis na babkę migdałową nie jest skomplikowany w wykonaniu i z pewnością poradzisz z nią sobie nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w kuchni i na co dzień nie poświęcasz dużej ilości czasu na gotowanie czy pieczenie. Mimo, że ciasto w formie babki najczęściej podawane jest na Wielkanoc, tak naprawdę bez żadnych przeszkód możesz przygotować babkę migdałową również na inne okazje, na przykład spotkanie z rodziną, czy przyjaciółmi lub wykorzystać ją jako tort okolicznościowy. Nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby przygotować ją również bez okazji, kiedy tylko najdzie Cię ochota na szybkie proste ciasto do popołudniowej kawy, czy herbaty - to bardzo dobra alternatywa dla sklepowych ciast i słodyczy. Babka migdałowa jest przepyszna, idealnie słodka, a przy tym nie mdła. Jeśli do jej przygotowania wykorzystasz wyłącznie mąkę migdałową powstanie w pełni bezglutenowe ciasto, odpowiednie dla osób, które muszą stosować dietę bezglutenową na przykład ze względu na nietolerancję lub celiakię. Babkę migdałową możesz podawać z domowej roboty lukrem, oprószoną cukrem pudrem lub polewą z białej lub gorzkiej czekolady. Jak zrobić pyszną babkę migdałową? Wystarczy że masło i czekoladę roztopisz w kąpieli wodnej, wymieszasz z mąką, ksylitolem, żółtkami i pianą z ubitych białek, przelejesz do formy do babki i włożysz do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Jak widzisz to nic trudnego i z pewnością poradzisz sobie z samodzielnym przygotowaniem domowej, wielkanocnej babki migdałowej.
Wartości odżywcze babki migdałowej
Energia i białka
(60g)
Węglowodany w babce migdałowej
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy w przepisie na babkę migdałową
(60g)
Składniki mineralne w przepisie na babkę migdałową
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w babce migdałowej
Lista alergenów dla babki migdałowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada biała
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka migdałowa