Przepis na tort drip cake krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
barwnik spożywczy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Oddziel żółtka od białek.

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij z 200 g cukru na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj.

Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.

Po tym czasie ciasto wystudź.

Galaretkę pomarańczową rozpuść w 300 ml wrzącej wody, dodaj do niej pulpę mango i wymieszaj.

Wstaw do lodówki, aby lekko stężała.

Galaretkę połącz z mascarpone.

Ubij śmietanę z mascarpone i 100 g cukru na sztywną pianę, dodaj posiekane migdały.

W rondlu rozpuść białą czekoladę, dodaj do niej śmietanę i barwnik, wymieszaj.

Przekrój biszkopt na trzy blaty.

Pierwszy z nich posmaruj kremem z mascarpone i galaretką, drugi śmietaną z mascarpone.

Wierzch i boki tortu wyrównaj kremem śmietanowym z mascarpone.

Na wierzch tortu wylej polewę z białej czekolady, wyrównaj.

Udekoruj ciasto malinami i truskawkami oraz liśćmi mięty.

Tort schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.

Tort drip cake udekorowany słodyczami i owocami podany na drewnianej paterze.
Tort drip cake
Koszt przygotowania dania
85.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
677 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
61

Tort drip cake - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie drip cake

Tort drip cake to ciekawa propozycja na piękny tort dla dzieci. Lejąca czekolada daje bardzo elegancki efekt, który nie wymaga dużo pracy. Różowy drip wykonuje się na bazie białej czekolady i dodatku barwnika spożywczego. Tort z owocami na wierzchu pięknie prezentuje się na urodzinowych zdjęciach. Przepis na tort drip cake jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, serek mascarpone, śmietana kremówka, biała czekolada, barwnik spożywczy różowy, maliny, truskawki, liście mięty, migdały, pulpa mango, galaretka pomarańczowa.

Jak zrobić tort drip cake? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Po tym czasie ciasto wystudź. Galaretkę pomarańczową rozpuść we wrzącej wodzie, dodaj do niej pulpę mango i wymieszaj. Wstaw do lodówki, aby lekko stężała. Galaretkę połącz z mascarpone. Ubij śmietanę z mascarpone i cukrem na sztywną pianę, dodaj posiekane migdały. W rondlu rozpuść białą czekoladę, dodaj do niej śmietanę i barwnik, wymieszaj. Przekrój biszkopt na trzy blaty. Pierwszy z nich posmaruj kremem z mascarpone i galaretką, drugi śmietaną z mascarpone. Wierzch i boki tortu wyrównaj kremem śmietanowym z mascarpone. Na wierzch tortu wylej polewę z białej czekolady, wyrównaj. Udekoruj ciasto malinami i truskawkami oraz liśćmi mięty. Tort schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.

Podsumowując pyszny tort z owocami doskonale sprawdzi się na urodziny lub inne uroczyste przyjęcie. Polewa na tort drip cake może być wykonana z czekolady mlecznej lub gorzkiej. Aby uzyskać pożądany kolor dodaje się barwnika spożywczego. Tort można udekorować wedle uznania owocami, prażonymi orzechami lub jadalnymi kwiatami. Należy go przechowywać w lodówce do momentu podania.

Wartości odżywcze tortu drip cake

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
282.19 kcal
677.25 kcal
Białko
5.73 g
13.74 g

Węglowodany w torcie drip cake

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
28.82 g
69.16 g
Węglowodany przyswajalne
27.39 g
65.73 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.43 g
3.43 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
16.31 g
39.14 g
Tłuszcze nasycone
13.06 g
31.34 g
Tłuszcze nienasycone
3.25 g
7.79 g
Cholesterol
60.65 mg
145.55 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort drip cake

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina C
9.93 mg
23.84 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort drip cake

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
30.31 mg
72.74 mg
Wapń
62.64 mg
150.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
1.17 mg
2.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu drip cake 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie drip cake

Lista alergenów dla tortu drip cake przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Czekolada biała
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Cena przygotowania tortu drip cake

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Czekolada biała
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Galaretka
75 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Mango
200 g
pulpa
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 200 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Liście mięty
40 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Migdały
130 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.75
Za 130 g
Koszt składników
115.30
Jak oceniasz przepis na tort drip cake
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób