Przepis na tort orzechowy krok po kroku

Składniki
  • Jajko 6 szt.
  • Cukier 150 g 3/4 szklanki cukru
  • Mąka pszenna typ 550 165 g 1 i 1/3 szklanki mąki
  • kakao niesłodzone 50 g 5 łyżek
  • Proszek do pieczenia 8 g 2 łyżeczki
  • mascarpone 500 g 2 opakowania
  • Orzechy włoskie 90 g pół szklanki mielonych orzechów, garść całych orzechów
  • Śmietanka kremowa 36% 200 ml 1 opakowanie
  • Cukier puder 60 g 6 łyżek
  • Czekolada mleczna 100 g 1 tabliczka
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duży garnek, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, sitko

W dużej misce ubij na sztywno pianę z białek, a żółtka przełóż do małej miseczki. Dodawaj powoli cukier i ubijaj do momentu całkowitego roztopienia. Do piany dodawaj po jednym żółtku i ubijaj na wysokich obrotach.

Do masy jajecznej przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao, cały czas ubijając mikserem.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

W osobnej miseczce ubij ostudzoną śmietanę na sztywną pianę. Dodaj do niej cukier puder i cukier waniliowy i dalej ubijaj na niskich obrotach. Dodawał małymi łyżkami serek mascarpone, wciąż ubijając. Na koniec dodaj do masy zmielone orzechy i wszystko wymieszaj łyżką.

W garnku roztop czekoladę, by była całkowicie płynna i dodaj do kremu. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Ciasto wyciągnij z piekarnika i ostudź. Przetnij je na 3 części, takiej samej wielkości.

Spód przełóż na duży talerz i wysmaruj jego wierzch 1/3 kremu. Na wierz wyłóż kolejny blat ciasta i również pokryj go 1/3 kremu. Na wierz połóż ostatni blat i rozłóż na nim kolejną część kremu. Krem na koniec wygładź łyżką lub nożem.

Gotowy tort udekoruj całymi orzechami włoskimi.

Tort orzechowy podany na paterze i udekorowany orzechami i tartą czekoladą.
tort orzechowy
Koszt przygotowania dania
36.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
567 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
74

Tort orzechowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie orzechowym

Tort orzechowy jest niesamowicie pysznym i dekoracyjnym deserem. Pięknie się prezentuje, dlatego świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy, czy ciasto na wszelkie uroczystości. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekoladowych i orzechowych słodkości.

Przepis na tort orzechowy jest niezwykle prosty i można go zrobić dość szybko, więc będzie idealnym pomysłem dla osób zabieganych, a także tych, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.

Ciasto z orzechami ma naprawdę pyszny smak, a przy tym odznacza się niezwykłą chrupkością. Orzechy włoskie, które stanowią bazę kremu, wspaniale łączą się z gorzką czekoladą. Orzechy włoskie nie tylko pysznie smakują ale są również bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy E, które jest antyoksydantem chroniącym organizm przez szkodliwymi czynnikami środowiska. Są świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają zdrowie układu krwionośnego i nerwowego.

To dobry placek dla wszystkich, którzy uwielbiają naprawdę czekoladowe ciasta. W tej opcji kakao występuje w cieście, a także w kremie. Tort pięknie prezentuje się udekorowany całymi orzechami włoskimi lub tartą gorzką czekoladą.

Świetnie nadaje się jako tort urodzinowy, gdyż zachwyca smakiem i pięknym wyglądem.

Jeżeli chce się jeszcze bardziej podkręcić smak tego ciasta, można stworzyć placek orzechowy do tortu. Wystarczy do masy dołożyć szklankę mielonych orzechów włoskich i wymieszać wszystko łyżką lub łopatką. Tak przygotowane ciasto miło chrupie po upieczeniu.

To ciasto choć może się wydawać bardzo skomplikowana, jest naprawdę łatwe więc poradzi z nim sobie osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z wypiekami. Nie potrzeba do niego specjalnych umiejętności. Ciasto wchodzi dość wysokie, ma aż 3 blaty, dlatego prezentuje się niezwykle dekoracyjnie. To dobry przepis na najlepszy tort, a przy tym niesamowicie łatwy.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić tort orzechowy, który zachwyci wszystkich gości swoim pięknym wyglądem i niesamowitym smakiem, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Z tej receptury dowiesz się również jak udekorować ciasto, by prezentowało się bardzo elegancko.

Wartości odżywcze tortu orzechowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (162g)
Energia (kalorie)
350.46 kcal
567.75 kcal
Białko
8.40 g
13.61 g
Brak danych dla: cukier, cukier puder.
czytaj dalej

Węglowodany w torcie orzechowym

Na 100g
Na porcję (162g)
Węglowodany
27.76 g
44.97 g
Węglowodany przyswajalne
26.06 g
42.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (162g)
Tłuszcz
24.31 g
39.38 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
17.78 g
28.80 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort orzechowy

Na 100g
Na porcję (162g)
Sód
44.21 mg
71.62 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
95.04 mg
153.96 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu orzechowego 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie orzechowym

Lista alergenów dla tortu orzechowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier z prawdziwą wanilią.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Czekolada mleczna
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania tortu orzechowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
150 g
3/4 szklanki cukru
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka pszenna typ 550
165 g
1 i 1/3 szklanki mąki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.49
Za 165 g
kakao niesłodzone
50 g
5 łyżek
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
mascarpone
500 g
2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Orzechy włoskie
90 g
pół szklanki mielonych orzechów, garść całych orzechów
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 90 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Cukier puder
60 g
6 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Czekolada mleczna
100 g
1 tabliczka
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
53.60
Łączny koszt
36.16
Jak oceniasz przepis na tort orzechowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób