Przepis na tort jednorożec krok po kroku

Składniki
Przyprawy
barwnik spożywczy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną, wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku i dodaj połamaną białą czekoladę i barwnik spożywczy, wystudź.

Śmietanę umieść w misce, dodaj mascarpone i ubij.

Biszkopt przekrój na trzy blaty, nasącz syropem malinowym z wodą.

Maliny rozgniataj w palcach i układaj na biszkopcie, wyłóż połowę masy.

Przykryj drugim plackiem ciasta, nasącz go syropem, wyłóż borówki i mango pokrojone w kostkę, wyłóż masę i przykryj ostatnim blatem ciasta.

Boki i wierzch ciasta wyrównaj kremem.

Z masy cukrowej o różnych kolorach wykonaj włosy jednorożca.

Z czarnej masy wykonaj oczy i umocuj na boku ciasta.

Gotowy róg umieść na wierzchu tortu.

Róg kupić można w sklepie z akcesoriami cukierniczymi.

Tort jednorożec podany na białej paterze.
Tort jednorożec
Koszt przygotowania dania
99.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
676 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
62

Tort jednorożec - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie jednorożec

Tort jednorożec z masy cukrowej to świetna propozycja na pyszny tort urodzinowy w kształcie jednorożca dla dzieci i dorosłych fanów tęczowych stworów z bajek. Dekoracja z masy cukrowej jest bardzo efektowna i łatwa do wykonania w domowych warunkach. Masa cukrowa jest bardzo słodka, może mieć wiele różnych kolorów, po przygotowaniu ciasta należy je przechowywać w lodówce, aby masa cukrowa zachowała swoją konsystencję. Przepis na tort jednorożec jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, barwnik spożywczy różowy, serek mascarpone, śmietana kremówka, borówki, maliny, mango, biała czekolada, masa cukrowa, syrop malinowy.

Jak zrobić tort jednorożec? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną, wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut. Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku i dodaj połamaną białą czekoladę i barwnik spożywczy, wystudź. Śmietanę umieść w misce, dodaj mascarpone i ubij. Biszkopt przekrój na trzy blaty, nasącz syropem malinowym z wodą. Maliny rozgniataj w palcach i układaj na biszkopcie, wyłóż połowę masy, przykryj drugim plackiem ciasta, nasącz go syropem, wyłóż borówki i mango pokrojone w kostkę, wyłóż masę i przykryj ostatnim blatem ciasta. Boki i wierzch ciasta wyrównaj kremem. Z masy cukrowej o różnych kolorach wykonaj włosy jednorożca. Z czarnej masy wykonaj oczy i umocuj na boku ciasta. Gotowy róg umieść na wierzchu tortu. Róg kupić można w sklepie z akcesoriami cukierniczymi.

Podsumowując tort w kształcie jednorożca jest piękny i nadaje się na ciasto urodzinowe nie tylko dla dzieci. Tort jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce przez 6 godzin. Pyszny tort można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, pod przykryciem, aby nie chłoną zapachów z lodówki.

Wartości odżywcze tortu jednorożec

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
300.73 kcal
676.63 kcal
Białko
5.75 g
12.94 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w torcie jednorożec

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
29.24 g
65.80 g
Węglowodany przyswajalne
27.85 g
62.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
18.15 g
40.84 g
Tłuszcze nasycone
13.74 g
30.92 g

Witaminy w przepisie na tort jednorożec

Na 100g
Na porcję
(225g)
Ryboflawina
0.19 mg
0.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort jednorożec

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
31.66 mg
71.24 mg
Potas
121.13 mg
272.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
73.43 mg
165.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.12 mg
2.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Cynk
0.57 mg
1.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu jednorożec 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie jednorożec

Lista alergenów dla tortu jednorożec przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Czekolada biała
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa marcepanowa

Cena przygotowania tortu jednorożec

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Mascarpone
600 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
15.60
Za 600 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Borówka amerykańska
200 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 200 g
Mango
200 g
pół małej sztuki
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 200 g
Masa marcepanowa
400 g
60.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
24.00
Za 400 g
Czekolada biała
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Liczba porcji:
Koszt składników
158.00
Jak oceniasz przepis na tort jednorożec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób