Ganache z białej czekolady

Opublikowano: 17.05.2023 r., 23:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ganache z białej czekolady wykorzystany do przygotowania ciasta.
Ganache z białej czekolady
Ganache z białej czekolady to doskonała propozycja na masę do tynkowania tortu urodzinowego w domowych warunkach. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
1941 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Czekolada biała (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Masło pół kostki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Przepis na ganache z białej czekolady krok po kroku

Czekoladę posiekaj drobno i przełóż do miseczki.

Następnie śmietankę zagotuj, nie doprowadzając jej do wrzenia.

Śmietankę zdejmij z ognia i odstaw na chwilę.

Do jeszcze gorącej śmietanki dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się składników.

Czekoladę ze śmietanką pozostaw do przestudzenia (masa powinna mieć konsystencję zbliżoną do nutelli).

Masło utrzyj na najwyższych obrotach na kremową masę (czynność powinna trwać około 5 minut).

Następnie do masy dodawaj stopniowo przestudzoną czekoladę, ciągle miksując krem.

Gotowe ganache z białej czekolady wykorzystaj do tynkowania tortu.

Jak oceniasz przepis na ganache z białej czekolady
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób

Więcej informacji na temat ganache z białej czekolady

Ganache z białej czekolady to świetny pomysł na masę do tynkowania tortu urodzinowego. Prosty przepis na ganache z białej czekolady nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ganache potrzebne będą następujące produkty spożywcze: czekolada biała, śmietanka 30% oraz masło.

A jak zrobić ganache z białej czekolady? Czekoladę posiekaj drobno i przełóż do miseczki. Następnie śmietankę zagotuj, nie doprowadzając jej do wrzenia. Śmietankę zdejmij z ognia i odstaw na chwilę. Do jeszcze gorącej śmietanki dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się składników. Czekoladę ze śmietanką pozostaw do przestudzenia (masa powinna mieć konsystencję zbliżoną do nutelli). Masło utrzyj na najwyższych obrotach na kremową masę (czynność powinna trwać około 5 minut). Następnie do masy dodawaj stopniowo przestudzoną czekoladę, ciągle miksując krem. Gotowe ganache z białej czekolady wykorzystaj do tynkowania tortu.

Śmietana kremowa 30% jest produktem, który w swoim składzie zawiera aż 30% tłuszczu - oznacza to, że produkt ten jest wysokokaloryczny. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że produkt ten możemy śmiało ubić na sztywną pianę. Śmietanka jest również produktem, który dostarczy do naszego organizmu pewne ilości białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej także witaminę A, witaminę B2, wapń oraz fosfor.

Czekolada to wyrób cukierniczy, który przygotowywany jest na bazie miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego oraz dodatków. Czekoladę możemy podzielić na gorzką, deserową, mleczną, białą oraz różową. Do przygotowania czekolady wykorzystuje się dodatek owoców suszonych, orzechów lub nasion. Czekolada chętnie jedzona jest na deser lub jest wykorzystywana do wypieków.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować domowe ganache z białej czekolady do tortów. Produkty niezbędne to przygotowania masy do tynkowania tortów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Ganache z białej czekolady warto wykorzystać bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w ganache z białej czekolady

Lista alergenów dla ganache z białej czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada biała
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze ganache z białej czekolady

na 100g gotowej potrawy

Ganache z białej czekolady to doskonała propozycja na smaczny tynk do tortu. Masa jest dość słodka i wysokokaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
554.57
1941.00
Białko (g)
3.91
13.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
34.32
120.11
Węglowodany przyswajalne (g)
34.20
119.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.11
0.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
45.80
160.30
Tłuszcze nasycone (g)
32.48
113.67
Tłuszcze nienasycone (g)
13.32
46.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
54.58
191.01
Szacunkowy indeks glikemiczny ganache z białej czekolady 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ganache z białej czekolady

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
16.00