Przepis na tort dla dziesięciolatki krok po kroku

Składniki
Przyprawy
barwnik spożywczy, posypka cukrowa
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku.

Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj.

Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.

W misie miksera umieść śmietanę kremówkę i mascarpone, ubij do powstania sztywnego kremu.

Podziel krem na dwie części i jedną z nich wymieszaj z barwnikiem spożywczym.

Biszkopt przekrój na 3 blaty.

Wymieszaj syrop malinowy z wodą i składając tort, nasącz placki ciasta.

Brzoskwinie pokrój w kostkę.

Pierwszy placek posmaruj dżemem.

Wyłóż jasną masę, a na niej ułóż brzoskwinie, drugi blat przełóż kremem różowym.

Boki ciasta wyrównaj kremem białym a wierzch różowym.

Wierzch ciasta udekoruj wiórkami kokosowymi i kwiatami, natomiast boki posyp kolorową cukrową posypką.

Schłodź w lodówce przez 6 godzin.

Tort dla dziesięciolatki stoi na blacie.
Tort dla dziesięciolatki
Koszt przygotowania dania
45.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
797 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
65

Tort dla dziesięciolatki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie dla dziesięciolatki

Tort dla dziesięciolatki to najlepszy pomysł na ciasto z owocami dla dzieci. Pyszny urodzinowy tort śmietankowy jest bardzo kolorowy, nie zawiera alkoholu, co przy ciastach dla najmłodszych jest kluczowe. Przepis na tort dla dziesięciolatki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go zrobić. Do zrobienia ciasta z kremem potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, śmietana kremówka 30%, mascarpone, barwnik spożywczy różowy, brzoskwinie w puszcze, wiórki kokosowe, posypka cukrowa, sok malinowy, dżem porzeczkowy.

Jak zrobić tort dla dziesięciolatki? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. W misie miksera umieść śmietanę kremówkę i mascarpone, ubij do powstania sztywnego kremu. Podziel krem na dwie części i jedną z nich wymieszaj z barwnikiem spożywczym. Biszkopt przekrój na 3 blaty. Wymieszaj sok malinowy z wodą i składając tort, nasącz placki ciasta. Brzoskwinie pokrój w kostkę. Pierwszy placek posmaruj dżemem. Wyłóż jasną masę, a na niej ułóż brzoskwinie, drugi blat przełóż kremem różowym. Boki ciasta wyrównaj kremem białym a wierzch różowym. Wierzch ciasta udekoruj wiórkami kokosowymi i kwiatami, natomiast boki posyp kolorową cukrową posypką. Schłodź w lodówce przez 6 godzin.

Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Jajka są bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Pamiętaj, aby wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując najlepszy tort śmietankowy z brzoskwiniami świetnie sprawdzi się jako ciasto urodzinowe dla dzieci. Ciasto z kremem należy przez cały czas przechowywać w lodówce. Możesz dodać taki barwnik spożywczy, jaki uważasz, że będzie najbardziej podobał się Twojemu dziecku. Tort należy schłodzić przed podaniem.

Wartości odżywcze torta dla dziesięciolatki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kalorie)
279.71 kcal
797.17 kcal
Białko
4.99 g
14.21 g
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej

Węglowodany w torcie dla dziesięciolatki

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany
29.08 g
82.87 g
Węglowodany przyswajalne
28.35 g
80.79 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz
15.94 g
45.44 g
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
15.05 g
42.88 g
Tłuszcze nienasycone
0.90 g
2.56 g

Składniki mineralne w przepisie na tort dla dziesięciolatki

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód
27.17 mg
77.43 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny torta dla dziesięciolatki 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie dla dziesięciolatki

Lista alergenów dla torta dla dziesięciolatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

W przepisie na tort dla dziesięciolatki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • posypka cukrowa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania torta dla dziesięciolatki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Brzoskwinie w syropie
400 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Syrop malinowy
100 ml
4.80
Za 420,0 ml
Liczba opakowań 1
1.14
Za 100 ml
Dżem porzeczkowy
200 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
8.18
Za 200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
63.30
Jak oceniasz przepis na tort dla dziesięciolatki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób