Przepis na biszkopt na tort krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, sitko

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.

Białka i żółtka oddziel od siebie do dwóch osobnych miseczek.

Białka ubij na sztywno, następnie dodaj do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając. Cukier powinien rozpuścić się całkowicie, a piana powinna być gęsta i lśniąca.

Następnie do białek dodawaj stopniowo żółtka, ciągle miksując masę.

Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, składniki wymieszaj.

Mieszankę mąki dodawaj stopniowo do ubitej masy, miksując masę na małych obrotach miksera.

Otrzymaną masę przełóż do tortownicy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Biszkopt wypiekaj przez około 40 minut.

Gotowy biszkopt wyciągnij z piekarnika, ostudź i wykorzystaj do przygotowania tortu.

Biszkopt na tort podany na białej paterze.
Biszkopt na tort
Koszt przygotowania dania
8.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1921 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Biszkopt na tort - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o biszkopcie na tort

Biszkopt na tort to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które możesz przygotować w domu. Biszkopt jest szybki do przygotowania i doskonale sprawdza się jako baza do wielu różnych ciast. Biszkopt można przygotować w wielu wersjach smakowych. Biszkopt stanowi idealny spód do ciast, gdyż nie wyrasta zbyt wysoki. Przepis na biszkopt na tort jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia biszkoptu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, Mąka Pszenna, Mąka ziemniaczana oraz Proszek do pieczenia. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić biszkopt na tort? Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Białka i żółtka oddziel od siebie do dwóch osobnych miseczek. Białka ubij na sztywno, następnie dodaj do nich, po łyżce cukru cały czas ubijając. Cukier powinien rozpuścić się całkowicie, a piana powinna być gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodawaj stopniowo żółtka, ciągle miksując masę. Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, składniki wymieszaj. Mieszankę mąki dodawaj stopniowo do ubitej masy, miksując masę na małych obrotach miksera. Otrzymaną masę przełóż do tortownicy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Biszkopt wypiekaj przez około 40 minut. Gotowy biszkopt wyciągnij z piekarnika, ostudź i wykorzystaj do przygotowania tortu.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają również składniki mineralne, takie jak żelazo i fosfor. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego.

Podsumowując sprawdzony przepis na smaczny biszkopt gwarantuje wykonanie najlepszego ciasta. Łatwy do zrobienia biszkopt jest bardzo szybkim ciastem, które przygotujesz bez większego problemu. Najlepszy biszkopt można podać jako dodatek do kawy lub herbaty.

Wartości odżywcze biszkoptu na tort

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(745g)
Energia (kalorie)
257.96 kcal
1921.81 kcal
Białko
9.21 g
68.61 g

Węglowodany w biszkopcie na tort

Na 100g
Na porcję
(745g)
Węglowodany
44.59 g
332.18 g
Węglowodany przyswajalne
44.20 g
329.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.39 g
2.92 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(745g)
Tłuszcz
5.10 g
37.97 g
Tłuszcze nasycone
2.34 g
17.40 g
Tłuszcze nienasycone
2.76 g
20.56 g
Cholesterol
183.62 mg
1367.93 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na biszkopt na tort

Na 100g
Na porcję
(745g)
Witamina A
78.97 µg (mcg)
588.36 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
1.13 mg
Witamina B12
0.44 µg (mcg)
3.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.28 mg
2.12 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.99 µg (mcg)
7.35 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.53 mg
3.98 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
78.97 µg (mcg)
588.36 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
1.53 mg
Ryboflawina
0.31 mg
2.34 mg
Niacyna
1.44 mg
10.74 mg
Foliany
51.55 µg (mcg)
384.06 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na biszkopt na tort

Na 100g
Na porcję
(745g)
Sód
74.99 mg
558.65 mg
Potas
220.27 mg
1641.01 mg
Wapń
63.24 mg
471.16 mg
Fosfor
174.79 mg
1302.17 mg
Magnez
16.72 mg
124.56 mg
Żelazo
2.01 mg
15.00 mg
Cynk
0.87 mg
6.47 mg
Miedź
0.08 mg
0.63 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu na tort 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkopcie na tort

Lista alergenów dla biszkoptu na tort przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania biszkoptu na tort

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
w temperaturze pokojowej
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
140 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
23.10
Jak oceniasz przepis na biszkopt na tort
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób