Przepis na naked cake krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 24 cm

Białka oddziel od żółtek.

Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich 150 g cukru i ubijaj, aż masa będzie błyszcząca.

Cały czas miksując, dodawaj po 1 żółtku.

Przesiej do piany z jajek mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką delikatnie.

Gdy składniki dobrze się połączą, przesiej do masy mąkę ziemniaczaną.

Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piecz 40-45 minut.

Wystudź w otwartym piekarniku.

Wystudź w otwartym piekarniku.

Podziel biszkopt na dwa blaty.

W misce umieść śmietanę i mascarpone.

Dodaj 50g cukru i ubij na sztywną pianę.

Przełóż blaty ciasta kremem i wierzch udekoruj owocami.

Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.

Naked cake podany na białej podkładce.
Naked cake
Koszt przygotowania dania
39.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
436 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Naked cake - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o naked cake

Naked cake to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tort urodzinowy z dodatkiem truskawek jest pyszny i bardzo wilgotny. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów i przygotować je można bezpośrednio w dniu podania. Przepis na naked cake jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, cukier, jajka, śmietana kremówka, serek mascarpone, truskawki, borówki.

Jak zrobić naked cake? Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubijaj, aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując, dodawaj po 1 żółtku. Przesiej do piany z jajek mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką delikatnie. Gdy składniki dobrze się połączą, przesiej do masy mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz 40-45 minut. Wystudź w otwartym piekarniku. Podziel biszkopt na dwa blaty. W misce umieść śmietanę i mascarpone. Dodaj cukier i ubij na sztywną pianę. Przełóż blaty ciasta kremem i wierzch udekoruj owocami. Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.

Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność.

Podsumowując smaczny nagi tort z owocami to prosty przepis na pyszny deser dla Twojej rodziny. Tort jest dobry do spożycia kilka godzin po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni. Tort można przygotować także z brzoskwiniami czy malinami.

Wartości odżywcze naked cake

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
218.23 kcal
436.46 kcal
Białko
4.95 g
9.91 g

Węglowodany w naked cake

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
24.74 g
49.48 g
Węglowodany przyswajalne
23.79 g
47.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.95 g
1.91 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
11.17 g
22.34 g
Tłuszcze nasycone
10.07 g
20.15 g
Tłuszcze nienasycone
1.10 g
2.20 g
Cholesterol
82.72 mg
165.44 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na naked cake

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
12.63 mg
25.25 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
0.94 mg
1.88 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
29.11 µg (mcg)
58.22 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naked cake

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
33.52 mg
67.03 mg
Potas
124.40 mg
248.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
35.11 mg
70.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
62.56 mg
125.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
11.99 mg
23.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
1.04 mg
2.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.41 mg
0.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naked cake 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naked cake

Lista alergenów dla naked cake przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Cena przygotowania naked cake

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
100 g
pół szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Borówka amerykańska
250 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 250 g
Koszt składników
57.00
Jak oceniasz przepis na naked cake
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób