Naked cake

Opublikowano: 25.08.2022 r., 9:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naked cake podany na białej podkładce.
Naked cake
Naked cake to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto jest bardzo popularne na przyjęciach weselnych oraz podczas imprez urodzinowych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 40 min
436 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (200 g)
  • Mąka ziemniaczana pół szklanki (100 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Truskawki (400 g)
  • Borówka amerykańska (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 24 cm

Przepis na naked cake krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich 150 g cukru i ubijaj, aż masa będzie błyszcząca.

Cały czas miksując, dodawaj po 1 żółtku.

Przesiej do piany z jajek mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką delikatnie.

Gdy składniki dobrze się połączą, przesiej do masy mąkę ziemniaczaną.

Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piecz 40-45 minut.

Wystudź w otwartym piekarniku.

Wystudź w otwartym piekarniku.

Podziel biszkopt na dwa blaty.

W misce umieść śmietanę i mascarpone.

Dodaj 50g cukru i ubij na sztywną pianę.

Przełóż blaty ciasta kremem i wierzch udekoruj owocami.

Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na naked cake
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat naked cake

Naked cake to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tort urodzinowy z dodatkiem truskawek jest pyszny i bardzo wilgotny. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów i przygotować je można bezpośrednio w dniu podania. Przepis na naked cake jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, cukier, jajka, śmietana kremówka, serek mascarpone, truskawki, borówki.

Jak zrobić naked cake? Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubijaj, aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując, dodawaj po 1 żółtku. Przesiej do piany z jajek mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką delikatnie. Gdy składniki dobrze się połączą, przesiej do masy mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz 40-45 minut. Wystudź w otwartym piekarniku. Podziel biszkopt na dwa blaty. W misce umieść śmietanę i mascarpone. Dodaj cukier i ubij na sztywną pianę. Przełóż blaty ciasta kremem i wierzch udekoruj owocami. Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.

Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność.

Podsumowując smaczny nagi tort z owocami to prosty przepis na pyszny deser dla Twojej rodziny. Tort jest dobry do spożycia kilka godzin po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni. Tort można przygotować także z brzoskwiniami czy malinami.

Alergeny w naked cake

Lista alergenów dla naked cake przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze naked cake

na 100g gotowej potrawy

Naked cake to domowy słodki tort zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi. Dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
218.23
436.46
Białko (g)
4.95
9.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
24.74
49.48
Węglowodany przyswajalne (g)
23.79
47.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
1.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.17
22.34
Tłuszcze nasycone (g)
10.07
20.15
Tłuszcze nienasycone (g)
1.10
2.20
Cholesterol (mg)
82.72
165.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.63
25.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.94
1.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.11
58.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
33.52
67.03
Potas (mg)
124.40
248.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.11
70.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
62.56
125.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.99
23.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.04
2.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.41
0.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naked cake 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naked cake

Koszt składników
57.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
100 g
pół szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Borówka amerykańska
250 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 250 g
Koszt składników
57.00