Tort bez pieczenia

Opublikowano: 05.12.2021 r., 12:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort bez pieczenia
Tort bez pieczenia
Nie masz czasu na przygotowanie tortu, który musisz piec? Przygotuj moją wersję tortu z serkiem mascarpone i owocami bez pieczenia.
Przygotowanie 30 min
210 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Biszkopty 20 sztuk (200 g)
  • Śmietanka kremowa 36% 1 opakowanie (200 ml)
  • Mascarpone 1 opakowanie (200 g)
  • Jagody (400 g)
  • Sok z cytryny 1/2 szklanki (120 ml)
  • Cukier puder 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na tort bez pieczenia krok po kroku

Serek mascarpone przełóż do miski i zmiksuj ze słodką śmietanką.

Do słodkiego kremu dodaj cukier puder i wymieszaj.

Sok z cytryny wymieszaj z odrobiną wody, dodaj do słodkiego kremu.

Okrągłą blachę do pieczenia wyłóż biszkoptami.

Przekładaj warstwy biszkoptów słodkim kremem i czarnymi jagodami.

Jeśli zostanie Ci krem wyłóż go na górę tortu i udekoruj jagodami.

Tort możesz schłodzić w lodówce przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na tort bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat tortu bez pieczenia

Ważna uroczystość zbliża się wielkimi krokami? A Ty nie masz dużo czasu, żeby przygotować tort urodzinowy? Nic straconego, przygotuj tort bez pieczenia z mojego przepisu. Zaskocz wszystkich gości własnoręcznie przygotowanym tortem, który będzie niezwykle zjawiskowy i pyszny.

Przepis na tort bez pieczenia to świetny pomysł na słodki deser lub na urodziny dla dzieci, ciasto jest delikatne, pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Nie musisz przygotowywać ciasta, piec go w piekarniku przez minimum 40 minut, a następnie czekać, aż wystygnie.

Poznaj mój przepis na tort bez pieczenia. Do tego przepisu będziesz potrzebować jedynie biszkoptów, które posłużą nam za warstwy tradycyjnego tortu. Oprócz tego składniki na krem.

Mój krem przygotowałam z serkiem mascarpone i słodką śmietanką.

Wystarczy, że przełożysz je do miski i zmiksujesz na gładki, delikatny krem. W międzyczasie dodaj cukier puder, wtedy krem będzie niezwykle puszysty i lśniący. Tort możesz przygotować także ze śmietaną, która także świetnie się sprawdzi do tortu.

Obojętnie na który wariant się zdecydujesz, tort będzie dobry.

Do tortu zawsze dodaje owoce, jeśli masz ochotę, także przygotuj go z owocami. Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże owoce, zatem skorzystaj z tym obecnie dostępnych, sezonowych.

Jeśli chcesz dodać tylko owoce do środka ciasta, możesz użyć mrożonych.

Ważne jest tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.

Ja skorzystam ze świeżych owoców, które dodam na każdą warstwę razem ze słodkim kremem, a resztę wykorzystam do dekoracji.

Biszkopty ułóż na okrągłej blaszce i przekładaj je warstwą kremu i owocami.

Jeśli zostanie Ci serek mascarpone, śmiało wyłóż cały na wierzch tortu, będzie to dodatkowa dekoracja.

Sam widzisz, jaki to jest prosty i sprawdzony przepis, poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.

Tort na zimno będzie świetną alternatywą tradycyjnego tortu, gdy zabraknie Ci czasu na pieczenie.

Zatem skoro już wiesz jak zrobić tort bez pieczenia, zapamiętaj mój przepis na ważne okazje.

Alergeny w torcie bez pieczenia

Lista alergenów dla tortu bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone

Wartości odżywcze tortu bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Szybki w wykonaniu tort, który zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Zamiast jagód możesz użyć innych owoców, najlepiej sprawdzą się te świeże.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
210.18
210.18
Białko (g)
2.16
2.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
20.07
20.07
Węglowodany przyswajalne (g)
19.12
19.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
0.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
13.83
13.83
Tłuszcze nasycone (g)
13.50
13.50
Tłuszcze nienasycone (g)
0.32
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.09
38.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
7.41
7.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
114.59
114.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
38.04
38.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
0.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu bez pieczenia 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu bez pieczenia

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
200 g
20 sztuk
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Jagody
400 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Sok z cytryny
120 ml
1/2 szklanki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 6
6.00
Za 120 ml
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
48.50