- Biszkopty 200 g 20 sztuk
- Śmietanka kremowa 36% 200 ml 1 opakowanie
- Mascarpone 200 g 1 opakowanie
- Jagody 400 g
- Sok z cytryny 120 ml 1/2 szklanki
- Cukier puder 30 g 3 łyżki
Przepis na tort bez pieczenia krok po kroku
Serek mascarpone przełóż do miski i zmiksuj ze słodką śmietanką.
Do słodkiego kremu dodaj cukier puder i wymieszaj.
Sok z cytryny wymieszaj z odrobiną wody, dodaj do słodkiego kremu.
Okrągłą blachę do pieczenia wyłóż biszkoptami.
Przekładaj warstwy biszkoptów słodkim kremem i czarnymi jagodami.
Jeśli zostanie Ci krem wyłóż go na górę tortu i udekoruj jagodami.
Tort możesz schłodzić w lodówce przez 40 minut.

Informacje dietetyczne - tort bez pieczenia
Wartości odżywcze tortu bez pieczenia
Szybki w wykonaniu tort, który zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Zamiast jagód możesz użyć innych owoców, najlepiej sprawdzą się te świeże.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w torcie bez pieczenia
Lista alergenów dla tortu bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone
Więcej informacji na temat tortu bez pieczenia
Ważna uroczystość zbliża się wielkimi krokami? A Ty nie masz dużo czasu, żeby przygotować tort urodzinowy? Nic straconego, przygotuj tort bez pieczenia z mojego przepisu. Zaskocz wszystkich gości własnoręcznie przygotowanym tortem, który będzie niezwykle zjawiskowy i pyszny.
Przepis na tort bez pieczenia to świetny pomysł na słodki deser lub na urodziny dla dzieci, ciasto jest delikatne, pyszne i łatwe w przygotowaniu.
Nie musisz przygotowywać ciasta, piec go w piekarniku przez minimum 40 minut, a następnie czekać, aż wystygnie.
Poznaj mój przepis na tort bez pieczenia. Do tego przepisu będziesz potrzebować jedynie biszkoptów, które posłużą nam za warstwy tradycyjnego tortu. Oprócz tego składniki na krem.
Mój krem przygotowałam z serkiem mascarpone i słodką śmietanką.
Wystarczy, że przełożysz je do miski i zmiksujesz na gładki, delikatny krem. W międzyczasie dodaj cukier puder, wtedy krem będzie niezwykle puszysty i lśniący. Tort możesz przygotować także ze śmietaną, która także świetnie się sprawdzi do tortu.
Obojętnie na który wariant się zdecydujesz, tort będzie dobry.
Do tortu zawsze dodaje owoce, jeśli masz ochotę, także przygotuj go z owocami. Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże owoce, zatem skorzystaj z tym obecnie dostępnych, sezonowych.
Jeśli chcesz dodać tylko owoce do środka ciasta, możesz użyć mrożonych.
Ważne jest tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.
Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.
Ja skorzystam ze świeżych owoców, które dodam na każdą warstwę razem ze słodkim kremem, a resztę wykorzystam do dekoracji.
Biszkopty ułóż na okrągłej blaszce i przekładaj je warstwą kremu i owocami.
Jeśli zostanie Ci serek mascarpone, śmiało wyłóż cały na wierzch tortu, będzie to dodatkowa dekoracja.
Sam widzisz, jaki to jest prosty i sprawdzony przepis, poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.
Tort na zimno będzie świetną alternatywą tradycyjnego tortu, gdy zabraknie Ci czasu na pieczenie.
Zatem skoro już wiesz jak zrobić tort bez pieczenia, zapamiętaj mój przepis na ważne okazje.
Szacunkowy koszt przygotowania tortu bez pieczenia
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023