Tort czekoladowy

Opublikowano: 23.05.2021 r., 11:25 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek tortu czekoladowego
Tort czekoladowy
Tort czekoladowy, warstwowy, przekładany masą czekoladowo-śmietanką. Mocno czekoladowy, idealny na każdą okazję. Najlepiej smakuje z owocami jagodowymi.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
702 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 7 porcji
  • Czekolada gorzka 2 tabliczki (200 g)
  • Czekolada mleczna 2 tabliczki (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2,2 szklanki (170 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
  • Kakao 16% (proszek) 3 łyżki (30 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 10 łyżek (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Jogurt naturalny pół kubeczka (75 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek mały, duża miska, tortownica 20 cm, miska

Przepis na tort czekoladowy krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Czekoladę (1 tabliczkę gorzkiej i 1 tabliczkę mlecznej) połam na kostki i włóż do rondelka.

Dodaj masło i około pół szklanki wody.

Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż czekolada i masło zmiękną i zaczną się roztapiać.

Cały czas mieszaj, do rozpuszczenia wszystkich składników i powstania jednolitej masy.

Mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol i kakao wsyp do miski.

Do drugiej miski wbij jajka i roztrzep widelcem.

Dodaj jogurt i wymieszaj.

Do miski z suchymi składnikami dodaj masę jajeczną i czekoladową.

Całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto wylej do blachy i wstaw do piekarnika.

Piecz ok. 1 godziny w 160 stopniach.

Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, następnie podziel ciasto na 3 warstwy.

Pozostałą część czekolady połamać na kostki, dodać do rondelka, zalać śmietanką i podgrzewać na małym ogniu do roztopienia czekolady.

Ciasto przełóż masą śmietankowo czekoladową.

Jak oceniasz przepis na tort czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat tortu czekoladowego

Tort czekoladowy to ciasto, którego chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Zdecydowanie jest jednym z napopularniejszych i najczęściej przygotowywanych ciast jako torty okolicznościowe, ale nie tylko. Sprawdzi się na każdą okazję i trudno znaleźć osobę, której nie będzie on smakował. Mocno czekoladowy tort z czekoladą jest ciastem bardzo uniwersalnym, które można przygotować zarówno z kostek czekolady mlecznej i/lub gorzkiej, jak również z dodatkiem kakao. Ciasto świetnie smakuje samodzielnie, ale także z dodatkiem świeżych owoców, zwłaszcza jagodowych, czy lekko kwaśnych, które przełamują jego słodycz. Częstym dodatkiem jest również bita śmietana, czy lody waniliowe lub śmietankowe. Najczęściej przekładany jest masą czekoladową, ale w tym celu można przygotować też masę z waniliową, śmietankową, owocową, czy z serka mascarpone Tort czekoladowy pięknie prezentuje się na stole i wzbudza duży zachwyt i zainteresowanie wśród gości. Na ogół jest to ciasto dość kaloryczne, dlatego warto zastosować kilka wskazówek, aby tą kaloryczność obniżyć. Przede wszystkim warto zamienić cukier na ksylitol, czekoladę mleczną na czekoladę gorzką i wybrać naturalne ciemne kakao, zamiast mieszanek kakao z cukrem, czy mlekiem w proszku. Jeśli nie wiesz jak zrobić tort czekoladowy z masą czekoladową koniecznie poznaj nasz prosty przepis. Aby przygotować ciasto czekoladowe do tortu potrzebne ci będą czekolada (najlepiej gorzka), mąka, jajka, jogurt naturalnym, prawdziwe masło, ksylitol, kakao oraz proszek do pieczenia. Najlepiej zacząć od rozpuszczenia czekolady z masłem i odrobiną wody oraz roztrzepania jajek z jogurtem. Następnie masę jajeczną i czekoladową należy wymieszać z suchymi składnikami i piec około godziny w nagrzanym do 160 stopni piekarniki. Po upieczeniu ciasta wystarczy przekroić je na 3 warstwy i przełożyć masą czekoladową powstałą z roztopionych kostek czekolady wymieszanych ze śmietanką. To wszystko! Koniecznie czytaj dalej i dowiedz się krok po kroku jak upiec tort czekoladowy na każdą okazję.

Alergeny w torcie czekoladowym

Lista alergenów dla tortu czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • Jogurt naturalny
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tortu czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Warto, aby w cieśnie była jak największa przewaga czekolady gorzkiej nad mleczną. Aby obniżyć kaloryczność ciasta najlepiej wybrać śmietankę o obniżonej zawartości tłuszczu lub roztopioną czekoladę wymieszać z jogurtem, czy twarogiem sernikowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
413.07
702.21
Białko (g)
9.31
15.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
33.39
56.76
Węglowodany przyswajalne (g)
31.03
52.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.35
4.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
30.21
51.35
Tłuszcze nasycone (g)
21.95
37.31
Tłuszcze nienasycone (g)
8.26
14.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.15
12.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
1.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
83.79
142.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
145.29
247.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.24
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.30
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.01
1.72
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
30.80
52.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
34.29
58.30
Potas (mg)
244.64
415.89
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
75.50
128.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
153.28
260.58
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
50.47
85.79
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.38
4.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.17
1.98
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.35
0.60
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu czekoladowego 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu czekoladowego

Koszt składników
71.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Czekolada mleczna
200 g
2 tabliczki
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
170 g
2,2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 170 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
10 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Jogurt naturalny
75 ml
pół kubeczka
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 ml
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Koszt składników
71.40