Krem do tortu z mascarpone

Opublikowano: 07.12.2021 r., 11:10 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
krem do tortu z mascarpone
Krem do tortu z mascarpone
Słodki, puszysty i delikatny krem do tortu ale nie tylko, krem mascarpone możesz wykorzystać do innych słodkich dań.
Przygotowanie 15 min
370 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mascarpone 1 opakowanie (300 g)
  • Śmietanka kremowa 36% 1 opakowanie (250 ml)
  • Cukier puder 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
mikser, miska

Przepis na krem do tortu z mascarpone krok po kroku

Serek mascarpone i śmietankę przełóż do miski.

Dodaj cukier puder i zmiksuj za pomocą miksera na gładki krem.

Możesz dodać, także cukier waniliowy lub aromat waniliowy.

Jak oceniasz przepis na krem do tortu z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat kremu do tortu z mascarpone

Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem do tortu z mascarpone, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu do Twojego tortu.

Torty kojarzą się ze słodkim, delikatnym i puszystym kremem, nasz nie będzie inny. Będziesz potrzebować tylko trzech składników. Przyda się serek mascarpone, słodka śmietanka i cukier puder. Dodatkowo możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy.

Dodatek cukru pudru sprawi, że masa będzie delikatnie lśniąca.

Podstawowe składniki przełóż do miski i zmiksuj na gładki krem za pomocą miksera. Po kilku sekundach masz pyszny krem do tortu z mascarpone.

Sam widzisz jak prosty i szybki jest krem z serkiem mascarpone.

Wiesz jak zrobić krem do tortu z mascarpone, ale brakuje Ci przepisu na potrzebne biszkopty?

Koniecznie zobacz inne moje przepisy, znajdziesz tam propozycję na nie jeden tort.

Nie musisz go jednak wykorzystać tylko do tortu. Będzie idealnie pasował, także do innych słodkich deserów czy dań.

Przygotuj niesamowicie łatwy i słodki krem z mascarpone, podawaj na słodko z naleśnikami i świeżymi owocami lub z domowymi goframi.

Większość z nas wie, że krem mascarpone jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Ponadto nikt nie je tortów codziennie, a liczy się przede wszystkim rozsądne podejście.

Zatem smacznego!

Alergeny w kremie do tortu z mascarpone

Lista alergenów dla kremu do tortu z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze kremu do tortu z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Krem mascarpone przyda się nie tylko do tortu. Możesz wykorzystać go, także do innych słodkich dań.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
370.55
370.55
Białko (g)
2.58
2.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
8.18
8.18
Węglowodany przyswajalne (g)
8.18
8.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
36.21
36.21
Tłuszcze nasycone (g)
36.21
36.21
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do tortu z mascarpone 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu do tortu z mascarpone

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
300 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
23.00