Przepis na biszkopty na tort krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, szpatułka, tortownica 24 cm

Jajka na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

Połącz je z cukrem i miksuj na gładką i puszystą masę.

W drugiej misce połącz mąki i przesiej je przez sito do ubitej masy.

Składniki połącz delikatnie mieszając szpatułką.

Przelej ciasto do gotowej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Biszkopty na tort na talerzu
Biszkopty na tort
Koszt przygotowania dania
5.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1893 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
79

Biszkopty na tort - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o biszkoptach na tort

Biszkopty na tort to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na dodatek do deseru, który idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska w ciągu dnia. Ciasto biszkoptowe jest bardzo aromatyczne, a w połączeniu z kremem zapadnie Ci na długo w pamięci. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapach biszkoptu będzie roznosił się po całym domu. Smak możesz wzbogacić również o ulubione przyprawy, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić biszkopty na tort? Przygotowanie jest bardzo proste. Na początku należy ogrzać jajka. Powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wrzucamy jajka oraz cukier i ubijamy mikserem na gładką i puszystą masę. W drugiej misce łączymy mąki i przesiewamy je przez sito do masy z jajkami. Składniki łączymy poprzez delikatne mieszanie szpatułką. Gotowe ciasto przelewamy na tortownice wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na biszkopty na tort jest bardzo łatwy. Składa się z prostych składników, między innymi jajek, które mają ciekawą historię. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to również źródło kwasów omega-3 i 6. Jajka to także źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem złego cholesterolu.

Spód do tortu jest łatwy w przygotowaniu, a na dodatek smaczny. Idealnie będzie pasować z kremem jako deser lub słodki dodatek podczas obiadu rodzinnego. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze biszkoptów na tort

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kalorie)
291.31 kcal
1893.49 kcal

Węglowodany w biszkoptach na tort

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany
57.96 g
376.77 g
Węglowodany przyswajalne
57.08 g
371.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz
3.71 g
24.14 g
Tłuszcze nasycone
1.61 g
10.50 g

Witaminy w przepisie na biszkopty na tort

Na 100g
Na porcję
(650g)
Ryboflawina
0.28 mg
1.81 mg

Składniki mineralne w przepisie na biszkopty na tort

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód
55.63 mg
361.59 mg
Potas
155.66 mg
1011.80 mg
Wapń
28.82 mg
187.35 mg
Żelazo
2.52 mg
16.38 mg
Cynk
0.65 mg
4.25 mg
Miedź
0.08 mg
0.51 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptów na tort 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkoptach na tort

Lista alergenów dla biszkoptów na tort przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Cena przygotowania biszkoptów na tort

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Liczba porcji:
Koszt składników
15.80
Jak oceniasz przepis na biszkopty na tort
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób